Obavijesti

Kolumne

Komentari 288

Ono što Plenković sad naziva pobjedom niz je teških poraza

Ono što Plenković sad naziva pobjedom niz je teških poraza
1

U samo tjedan dana Plenković je izgubio koalicijskog partnera, četiri ključna ministra, parlamentarnu većinu, politički dignitet, povjerenje javnosti, pa čak i priliku da se elegantno izvuče na novim izborima.

VIDEO

Prije tjedan dana Andrej Plenković imao je stabilnu većinu.

Onda je najurio Most i poručio da svejedno ima sigurnu većinu, pa je rekao da će sigurno skupiti većinu, a sad kad tu većinu nije skupio, kaže da većina više nije važna.

Garantirao nam je stabilnost, a Vlada mu je preživjela na 75 glasova, na nacionalnim manjinama, na Pupovcu i Hasanbegoviću i Esih, na osumnjičeniku za korupciju Tomislavu Sauchi, na silovanoj proceduri, na privremenom predsjedniku Hrvatskog sabora i na državnim tajnicima umjesto ministara.

U samo sedam dana Plenković je rasturio koaliciju, Vladu, većinu, dignitet parlamenta (ono malo što ga je još bilo), lagao je hrvatskoj javnosti, izmišljao i muljao kao što to Tomislav Karamarko nikada nije radio, ponižavao suparnike, omalovažavao novinare i bombardirao javnost visokoparnim parolama o moralnosti, lojalnosti i poštenju.

Izgubio mnogo toga

I u samo tjedan dana Plenković nije izgubio samo koalicijskog partnera, stabilnu većinu i ministre, nije izgubio samo obraz u suspektnoj situaciji oko Sauche, nego je izgubio šansu da raspiše izbore prije cijelog ovog cirkusa kako u njemu upravo on ne bi izigravao klauna.

A najviše od svega, izgubio je priliku da nastavi vladati u stabilnim uvjetima.

Ako će ovako izgledati Plenkovićeva većina u narednom periodu, pod uvjetom da ne raspiše izvanredne izbore nakon lokalnih, onda nam slijedi period izuzetne političke nestabilnosti, gore od one kakvu je Plenković imao pod Mostom.

Koji je, sjetimo se, uredno digao ruke za lex Agrokor i koji je uredno poštedio Pavu Barišića od smjene.

Puno je obećanja Plenković prekršio u samo tjedan dana.

Od toga da će imati većinu u parlamentu do toga da će imati stabilnu Vladu. Ništa do toga nema ni neće imati.

A za sve to, kako sada stvari stoje, neće snositi nikakvu odgovornost. 

Nema posljedica

Tomislav Karamarko je makar svojom ostavkom kupio onaj neuspjeli pokušaj da presloži većinu prije nego što ga izbace iz Vlade.

Plenković za sve ovo ne podnosi nikakve konzekvence, ni u stranci ni šire. Nitko ne poteže pitanje njegove odgovornosti za ovo što se događa. A događa se kaos: Hrvatska nema predsjednika Sabora, nema četvoricu ključnih ministara, nema vladajuću većinu u parlamentu, ima silovanje procedure, sumanute paktove i evidentne ucjene.

Prije par dana Mostov zastupnik se žalio da ga HDZ pokušava vrbovati da glasa za njih. Danas je bivši SDP-ov zastupnik iznenada i očito nevoljko došao u Sabor kako bi glasao za HDZ.

To nam je sve Plenković priuštio.

Premijer koji se na sjednici Vlade upravo ovoga jutra protivio "sramotnim situacijama u hrvatskoj političkoj praksi". Pa je onda u takvoj situaciji privremen spasio svoju kožu.

Rekao bi Zoran Milanović, bio je "državni udar pištoljem na vodu".

I sve to je počelo samo zato da bi se zaštitio i poštedio jedan Zdravko Marić. 

Čovjek koji je prošlog proljeća pristao rušiti bivšeg premijera Oreškovića i biti Karamarkov premijer, sada je bio povod za rušenje druge Vlade. Možda je sada došlo vrijeme da on zamijeni Plenkovića u Banskim dvorima. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode