Kolumne

Komentari 62

Ovo licemjerje izravno vodi do urušavanja vjere u institucije

Ovo licemjerje izravno vodi do urušavanja vjere u institucije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je Bernardić prekršio zakonom propisana načela kojih se političari trebaju držati. Ali umjesto da se pospe pepelom, Bero je smislio izjavu o ulaganju u znanje

Nisam znao da je u Hrvatskoj stjecanje iskustva sukob interesa, zavapio je premijer Davor Bernardić. Tvrtka koja prodaje softver platila mu je put po svjetskim gradovima koji imaju njihova rješenja. Ovo je izmišljeni primjer koji karikira ono što se dogodilo u stvarnosti.

- Nisam znao da je u Hrvatskoj stjecanje znanja sukob interesa - rekao je u zbilji šef SDP-a i vođa pompozno nazvane antikorupcijske koalicije, koja bi trebala počistiti Hrvatsku od sukoba interesa, mita i korupcije. A Bero je primio stipendiju vrijednu 260.000 kuna koju mu je dala poslovna škola.

Ne zato što se prijavio kao znanstvenik nego zato što je političar, čovjek koji odlučuje o zakonima, koji će u budućnosti možda zaista biti na čelu Vlade ili u nekome ministarstvu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je Bernardić prekršio zakonom propisana načela kojih se političari trebaju držati. Ali umjesto da se pospe pepelom, Bero je smislio izjavu o ulaganju u znanje. Isti taj čovjek pozivao je premijera Andreja Plenkovića na ostavku kad je prekršio ista ta načela.

Dakle, ne zna se što je gore, da Bero nije vidio problem uzevši stipendiju ili da se ovako prozirno pokušava izvući. Ali nije Bero usamljen u licemjerju. Ono je, nažalost, jedno od glavnih obilježja hrvatske politike i svodi se na jednostavni princip: kad zakon prekrši politički protivnik, onda je on kriv, a kad ga prekrši član naše stranke, onda je kriv zakon. HDZ je sad prozvao Bernardića, ali kad je premijer prekršio ista načela, onda su se okomili na povjerenstvo!

Čak razmišljaju o micanju načela dobrog ponašanja iz zakona, a HDZ otvoreno opstruira rad povjerenstva. Takvo licemjerje izravno vodi do urušavanja institucija, povjerenja građana u njih i snižavanja letvice političke kulture. Na primjeru sukoba interesa vidimo veliku koaliciju Bere i Plenkija. Neka se toga obojica sjete kad se budu čudili zašto glasovi odlaze populistima.