Obavijesti

Kolumne

Komentari 157

Pišu o Titu i hodaju za život, ali ne brinu za oboljelu djecu

Pišu o Titu i hodaju za život, ali ne brinu za oboljelu djecu
1

Biskup Košić piše o politici i prostituciji, Hasanbegović piše o Titu, Markić hoda za život, molitvene zajednice brinu za nerođenu djecu. A nitko od njih nije se oglasio za djecu iz Klaićeve bolnice koja čekaju lijekove.

VIDEO

Prije tri godine šatoraši su marširali Zagrebom za braniteljske mirovine, za naslijeđene povlastice, za zaštitu digniteta Domovinskog rata, za Kolindu i HDZ, a protiv "komunjara i jugofila".

Marširali su do Trga bana Jelačića, pa drugi put do prozora Milanovićeva stana, pa do Vijeća za elektroničke medije, pa do Banskih dvora...

Nitko, međutim, nije tada marširao za gladnu školsku djecu iz Belog Manastira o kojoj se prvo pisalo u 24 sata. Toga se šatoraši nisu sjetili.

Danas se, pak, pišu pisma premijeru Andreju Plenkoviću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Politička prostitucija

Biskup Vlado Košić optužuje predsjednika Vlade zbog "političke prostitucije" i prigovara mu što je u Vladu primio ministra koji je hodao na gay prideu, a otpustio onoga koji je hodao za život. Pisao je biskup o neprijateljima u politici, pa čak i poručio premijeru da neće moliti za njega.

Onda je Zlatko Hasanbegović pisao premijeru u vezi ukidanja Trga maršala Tita u Zagrebu. Postavio mu je ultimatum i podigao to na razinu općedruštvenog problema.

Ni jedan ni drugi nisu pisali premijeru o bolesnoj djeci koja u Klaićevoj bolnici već danima čekaju lijek koji im daje šansu za ozdravljenje.

Nisu pisali tada, nisu pisali ni kasnije.

Hod za bolesne?

Nisu mu pisali ni oni koji su Hodali za život, niti su hodali za pomoć oboljeloj djeci kojoj treba financijska pomoć za lijekove. Ispred bolnice nisu primijećene molitvene zajednice koje mole za nerođenu djecu. Ne i za oboljelu.

Nije se oglasila ni Željka Markić. Ni Kaptol. Pa ni predsjednica Republike koja je nedavno pozvala hrvatsku Vladu da se "konačno usredotoči na život, na egzistencijalna pitanja i posveti krucijalnim temama hrvatske opstojnosti".

Kao što nitko nije marširao za gladnu djecu, nitko ne piše pisma premijeru za bolesnu djecu.

I to naročito oni od kojih bi se to najviše očekivalo. Oni koji se pozivaju na brigu o nerođenoj i o školskoj djeci, oni koji se bave apstraktnim svjetonazorskim temama i ideološkim obračunima iz prošlosti. Oni koji hodaju za život. Oni koji se zaklinju u djecu. Oni koji paradiraju za demografsku obnovu.

Gdje su oni kad ih trebaju bolesna djeca u Klaićevoj?

Svjetonazorski spas

Naravno, ne bi Košić, Markić, naročito Esih i Hasanbegović, pa čak ni Grabar Kitarović donijeli spas malim pacijentima, ali bi pokazali koji su prioriteti upravo onih pojedinaca u društvu koji se pozivaju na duhovnost, moral, budućnost nacije, spas djece. 

Očito im je bitniji svjetonazorski "spas" od onog aktualnog i vrlo konkretnog.

Čak je i Severina povodom svog slučaja u vezi skrbništva za dijete apelirala na premijera Plenkovića da ispita rad Ministarstva socijalne skrbi. Nije se sjetila usput ga zamoliti da, eto, izdvoji deset milijuna kuna iz proračuna za lijekove za Klaićevu.

I tko se onda najviše angažira oko pomoći djeci?

Porezi i avioni

Upravo oni protiv kojih ustaju biskup Košić, Zlatko Hasanbegović, Željka Markić, hodači i molitvene zajednice. Dok biskup Košić naziva HNS-ovce neprijateljima, njihovi dojučerašnji članovi u Saboru su tražili stanku kako bi premijer i ministar zdravstva osigurali lijekove. 

"U državi u kojoj su neki dužni milijuna za poreze za svoje izborne kampanje, gdje se kupuju avioni za oružane snage vrijedni stotine milijuna kuna, mi vijećamo o tome treba li kupiti lijek koji će toj djeci dati šansu za život", napisala je Nada Turina Đurić na svom Facebook profilu.

Paradoksalno, upravo se za one koji su dužni milijune i za one koji kupuju avione, umjesto da pomažu gladnoj i bolesnoj djeci, najviše agitira iz biskupskih, molitvenih, klerikalnih krugova.

Lakmus papir

Ovaj nesretni slučaj bolesne djece bio je lakmus papir za ispitivanje društvene osjetljivosti i raspoloženja baš onih koji žele krojiti ovo društvo po svojim kriterijima, mjerilima i ukusima. Oni koji bi s oltara vodili politiku, oni koji bi u povijesti kreirali budućnost, oni koji bi ulazili u intimu, krojili obitelji i usmjeravali djecu u pogledu nekih svojih vrijednosti.

Kad ih se treba čuti oko važnih pitanja, od njih nema ni glasa.

Ali zato pozivaju da se glasa za one koji duguju 18 milijuna kuna poreza, taman neophodnih za kupnju lijekova za Klaićevu.

Za to vrijeme Plenković će vjerojatno pričekati iduću sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bi se na njemu raspravilo pitanje lijekova za bolesnu djecu. A u međuvremenu se propast cijelog zdravstvenog sustava prelama preko leđa hrvatske djece.

Tko će jednom hodati i za njih?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu