Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Boris Rašeta Srijeda, 05.06.2019. u 20:00
14 komentara

Plenković nije zbog otklona od desnice izgubio ove EU izbore

Pitanje je da li je gora desničarska vlada s manje problematičnih ministara, problematičnih u smislu podrijetla imovine, ili vlada desnog centra u kojoj masa njih nema uvjerljivu priču o bogatstvu

Zagreb: Plenkoviæ na otvorenju 64. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14 komentara

Nakon EU izbora značajan dio HDZ-a potražio je objašnjenje u Plenkovićevu nepostojećem otklonu od desnice. Zašto nepostojećem? Zato što su i u njegovoj Vladi i na njegovoj listi mnogi desničari. I Ressler, i Sokol, i Medved, i Krstičević spadaju u tu kategoriju. Lovro Kuščević je, slobodna je procjena, desniji od Brkića, a vjerojatno i od Ruže Tomašić.

Kao i Goran Marić. No na stranu to. Nitko se nije zapitao zašto za listu HDZ-a nisu glasali ljudi s centra i iz gradova. A to je puno važnije. Odgovor je jasan, i bit će korisno za Plenkovića ako ga primi k znanju. Glasi ovako: tko bi svojim glasom podupirao stranku i Vladu u kojoj pola čelnika ne može objasniti podrijetlo svoje imovine? U njihovim karticama neprijavljene kuće, stanovi, etaže i kvadrati niču kao gljive poslije kiše, u njihovim dvorištima pojavljuju se Mercedesi, Harley Davidsoni, na njihovim kontima su deseci tisuća eura ušteđevine. Otkud, gospodo, otkud? Mehanizam bogaćenja se nazire.

Dužnosnici javne vlasti gospodare blagajnama. Oni, čini se, izlaze u susret bogatim tvrtkama i pojedincima kojima rade usluge, daju poslove, sređuju natječaje. Ovi im to vraćaju - sagrade im kuću, otkupe stan, daju povoljno automobil... Sve je pokriveno papirima. I onda takvu stranku treba još nagraditi milijunima eura iz EU mandata? Plenkovićeva vlada je, nažalost, u pogledu poštenja ključnih aktera problematičnija od Karamarkove, koja je bila desnija.

Pitanje je da li je gora desničarska vlada s manje problematičnih ministara, problematičnih u smislu podrijetla imovine, ili vlada desnog centra u kojoj masa njih nema uvjerljivu priču o bogatstvu. Odgovor je jasan: obje su gore! Koje je rješenje?

Stierov prijedlog nije loš - dodati ponekog “janjičara” na listu, ok, ali važnije - i za stranku i za državu, je ono drugo: rekonstruirati kabinet, uvrstiti ljude bez sinkope u pitanjima vlasništva. Bez toga, sve drugo je uzalud.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message