Obavijesti

Kolumne

Komentari 164

Plenković se riješio ploče HOS-a pa ozakonio ustaški pozdrav

Plenković se riješio ploče HOS-a pa ozakonio ustaški pozdrav
1

HOS-ovci se pohvalili na presici da pozdrav "Za dom spremni" neće samo ostati na spomeniku koji je iz Jasenovca premješten u Novsku, već će biti legaliziran u svim statutima i grbovima svih udruga HOS-a u Hrvatskoj

VIDEO

Premijer Andrej Plenković vjeruje da je uklanjanjem ploče HOS-a iz Jasenovca riješio problem.

Nije se uopće oglasio u vezi današnjeg skidanja ploče, poslao je Predraga Štromara da se izblamira pred novinarima u Vladi, a i sami HOS-ovci su ga poštedjeli tako da ga nisu ni jednom riječju spomenuli na svojoj press konferenciji.

Oni su radije za skidanje ploče optužili "petokraku i četnike", apostrofirali pritiske "Vučića i Vulina" iz Srbije, pljunuli po Sanaderu i Kosorici, zahvalili Plenkovićevim ministrima Tomi Medvedu i Lovri Kuščeviću, te poručili kako su "umorni od toga da se njihova ploča spominje u svakom političkom kontekstu".

Iako su zapravo željeli reći da je od svega toga bio umoran Andrej Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od muhe napravio  - čudovište

Premijer se riješio ploče u Jasenovcu, a tako i pritiska Milorada Pupovca, HNS-a i javnosti, ali nije riješio problema s pozdravom "Za dom spremni".

Dapače, možda je stvorio još veći problem. 

Jer, ako je vjerovati onome što su izgovorili Anto Đapić, Marko Skejo i drugi čelnici udruga HOS-a na današnjoj presici, pozdrav "Za dom spremni" ne samo da će ostati na spomeniku koji je iz Jasenovca premješten u Novsku, nego će biti legaliziran u svim statutima i grbovima svih udruga HOS-a u Hrvatskoj.

"Ne ulazimo u to što će biti s tim pozdravom na stadionima i drugdje, ali ovaj pozdrav ostat će dio HOS-ova grba. Taj pozdrav je ozakonjen", poručio je Anto Đapić.

Ako je to istina, onda je Plenković saniranjem jedne relativno sitne štete napravio još veću.

Raskol u Vladi

Dakle, ne samo da je sporni ustaški pozdrav na spomeniku premješten u Novsku, koja je također dio Republike Hrvatske, gdje također vrijeđa osjećaje, sramoti državu i prkosi zakonima i odlukama Ustavnog suda, ne samo da je time otvoren prostor legalizaciji tog pozdrava kroz statute udruga, već je izazvao nove probleme u samoj Vladi.

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, najprije je pred novinarima rezolutno izjavio kako će se pozdrav "Za dom spremni" ukloniti iz javnog prostora u potpunosti.

A onda ootkrio da nema pojma o tome da je Ministarstvo uprave poslalo HOS-u rješenje o registraciji prema kojoj se ozakonjuje "Za dom spremni" na ploči i u grbu.

"Nisam znao da je odobren znak Za dom spremni na HOS-ovu grbu", kazao je Štromar. Koji se nakon toga nije ni trebao više vraćati u Banske dvore, već tiho pokupiti prnje i napustiti Vladu.

Sad znamo zašto HOS nije imao problem s premještanjem ploče iz Jasenovca, niti je želio udariti po Plenkoviću, već po "petokraki i četnicima" te Sanaderu i Kosorici koji bi, kako reče Đapić, "već razbili ploču čim bi se pobunili Vučić i Vulin". Dobio je ono što je tražio.

"Pobijedili smo svoje protivnike", hvalio se Đapić. "Sanjamo to već godinama".

Plenković dao što ni Tuđman nije

A sada im je Plenković sa svojim ministrima - a Štromaru iza leđa  - to i omogućio. Nisu to dobili pod Franjom Tuđmanom, ni pod Sanaderom ni Kosoricom, ali im je zato to dao Plenković.

Vlada je "prepoznala potrebu" da ostane "Za dom spremni" u statusu i grbovima udruga HOS-a, a hosovci su "prepoznali potrebu" Vlade da se to riješi.

Ako je to bila cijena skidanja ploče, onda bi bilo bolje da ju je Plenković ostavio u Jasenovcu.

Ovako, zagrabio je još dublje u Pandorinu kutiju: iz koje izlaze koalicijski problemi, mutni dogovori njegovih ministara, netransparentni koraci Vlade u zaštiti Ustava i zakona, potencijalni raskol i pad Vlade, te ono najgore, ozakonjena fašizacija društva.

Plenković je mislio da radi kompromis oko ploče. 

Iako se sve ovo što smo danas doznali, a zateklo je i HNS-ova Štromara, može protumačiti jedino kao poraz pred pritiskom (proustaških) HOS-ovaca.

Ono što je počelo kao "delikatno pitanje" dovelo je do političkog karambola. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....