Obavijesti

Kolumne

Komentari 38

Plenković užarenu jezgru krize polijeva kanticom za cvijeće

Plenković užarenu jezgru krize polijeva kanticom za cvijeće
1

Kupovina glasova u Saboru je normalna, Brkićeva izjava je predimenzionirana, Agrokor je pod nadzorom, Vlada može bez ministara i sve je to pod kontrolom. Baš kako su to govorili i u Černobilu.

VIDEO

Hrvatska Vlada jučer je preduhitrila Uskok i  odbacila kaznenu prijavu stranke Slobodna Hrvatska zbog kupovine zastupnika u Hrvatskom Saboru, označivši je kao "neosnovanu i neutemeljenu".

Sve je to, tvrdi se u priopćenju, "domeni legitimnih i uobičajenih razgovora". 

Pa da vidimo hoće li se Uskok usuditi zaključiti drugačije.

Premijer Andrej Plenković smirio je jučer i kritike na račun Milijana Brkića zbog protuustavne i protuzakonite izjave o manjinama, nazivajući je "predimenzioniranom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A njegovi ministri, uključujući i Vladina povjerenika za Agrokor, ovih dana tvrde kako je sve pod kontrolom u toj kompaniji, iako se dobavljači ne isplaćuju, promet Konzuma pada, a kreditne agencije praktički objavljuju  bankrot Agrokora koji ne uspijeva plaćati kreditne obveze.

"Jezgra se hladi!"

"Jezgra se hladi", objavio je prije dva tjedna Vladin povjerenik Ante Ramljak, javljajući se iz "Agrokorova reaktora". Premda se sve više vidi da radijacija i dalje probija i da sve ide prema havariji.

A vođen sličnom logikom, užarenu jezgru političke i ekonomske krize u Hrvatskoj premijer Plenković već danima i tjednima pokušava ohladiti tako što ju sa sigurne udaljenosti zalijeva kanticom za cvijeće.

Malo ovdje, malo tamo, malo s ružicom, malo s lijevkom.

I tako svaki dan: od ministra do ministra, od Ine do Agrokora, od krize do krize, od požara do požara. 

Doduše, nekada Plenković sam razbukta tu krizu, kao što je to bilo s izbacivanjem Mostovaca iz Vlade. Ali brzo zatim pojavi se kao sponzor i spasitelj koji će javnosti poslati ohrabrujuću poruku, smiriti strasti i ohladiti jezgru sve dok se reaktor krize opet ne užari.

I tako iz dana u dan, iz tjedna u tjedan. Vladavina HDZ-a pretvara se u Kineski sindrom.

Plenković plaća koliko treba

Vlada tvrdi da su njezina obećanja Glasnoviću dio njezina programa, ali nikada nećemo saznati bi li se taj program ispunio da nije Vladina većina u Saboru spala na Glasnovića. Ili na Željka Lackovića. Ili na Marina Škibolu. 

Njihov glas je otvoreno bio na prodaju, a Plenković je bio spreman platiti bilo koju cijenu.

No isto tako, Plenković je jučer presudio prije Uskoka, što je postala omiljena praksa premijera u ulozi pravnika. Jednom dijeli naloge za istragu glavnom državnom odvjetniku na presici u Vladi, drugi puta odbacuje zahtjeve za smjenom Zdravka Marića, treći puta Vlada presuđuje prije Uskoka. 

Ili umjesto njega.

Predimenzionirane izjave

Jučer je Plenković odbacio i kritike za protuustavne izjave svog potpredsjednika Milijana Brkića, koji je gasio Hasanbegovićev požar pa zapalio još veći, iako je posve jasno da jedini koji misli da su one "predimenzionirane". Čak ni Milorad Pupovac to više ne misli. A on je spreman od HDZ-a podnijeti svakakvu žrtvu.

Premijer hladi jezgru tih političkih, pravosudnih, koalicijskih i ustavnih kriza, ruši većinu pa je sklapa trgovinama, vlada bez ministara i proglašava to posve normalnim.

Agrokorova havarija

No ipak se sve svodi na pitanje dokle će izdržati reaktor Agrokora, kao potencijalnog katalizatora cjelokupne havarije ove Vlade i čitave države.

Danas njegovi ministri govore da je "za sve kriv Ivica Todorić", što su govorili i Mostovi ministri prije nego što su naprasno sklonjeni, ali od trenutka kad je Vlada preuzela Agrokor tim famoznim zakonom, jasno je da je Plenković preuzeo golemi dio odgovornosti.

Taj njegov "budi mira i vladaj na" stav neće pomoći da se zaboravi na besramnu trgovinu sa zastupnicima, na šovinističke ispade njegovih visokorangiranih HDZ-ovaca, niti na činjenicu da je Vlada išla spašavati ono što se zapravo ne može spasiti.

I u Černobilu su govorili da je sve pod kontrolom. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....