Obavijesti

Kolumne

Komentari 60

Pobačaj je teško pitanje? Da, ali ne i za lukavu Kolindu...

Pobačaj je teško pitanje? Da, ali ne i za lukavu Kolindu...
1

O temi pobačaja mogla bi ovisiti podrška Crkve i podrška žena na izborima. Nekim čudom, Kitarović je pronašla odgovor za koji misli da će zadovoljiti i jedne i druge.

VIDEO

To je trebalo biti stvarno teško pitanje.

Teže od svih deset pitanja Danice Ramljak.

Pitanje o kojem je ovisila podrška Katoličke crkve, ali i podrška ženskog biračkog tijela.

Ali ne bi Kolinda Grabar Kitarović bila predsjednička kandidatkinja HDZ-a da nije na to teško pitanje uspjela pronaći najlakši mogući odgovor.

"Ja sam za život, ali isto tako poštujem pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja zato što ona nigdje, nikada i nikome nije donijela dobro", kazala je prije nekoliko dana, izjašnjavajući se o pitanju pobačaja koji je u prethodnim izbornim ciklusima služio gotovo kao folklor, a sada se u ovoj plimi klerikalnog konzervativizma pretvara u goruće svjetonazorsko pitanje.

Crkva je, dakle, dobila svoj odgovor ("Ja sam za život"), a žene su dobile svoj ("Poštuje pravo na izbor").

Stav bez stava

Nema veze što je to stav koji se međusobno poništava. Što je to stav bez stava. Što je Kitarović u isto vrijeme i za pobačaj i protiv pobačaja. Bitno da je odgovorila na teško pitanje.

Istina, ona se u isto vrijeme otvoreno izjasnila protiv zabrane pobačaja, čime se još više odmaknula od stava Katoličke crkve na čiju podršku ona i njezina stranka ozbiljno računaju.

Ali isto tako računa i na glasove žena.

I upravo to je ono što pitanje pobačaja čini tako teškim.

Privatno, Kitarović može biti za život. Privatno, ona može biti i za pravo žene na izbor hoće li prekinuti trudnoću ili ne. Međutim, ovdje se radi o političkom stavu potencijalne predsjednice Republike. Ovdje se, dapače, traži politički stav predsjedničke kandidatkinje.

Tim više što je Hrvatska biskupska konferencija u svojim smjernicama uoči predsjedničkih izbora pozvala vjernike da glasaju za one kandidate koji se protive pobačaju. 

Kitarović se s jedne strane uklapa u te smjernice, ali s druge baš i ne, izjavljujući kako poštuje pravo na izbor. 

Može biti jedno, može biti drugo, ali teško može biti oboje.

Svakome njegovo

Točnije, nije toliko teško ako Crkva čuje samo onaj dio odgovora koji njoj odgovara, a žensko biračko tijelo samo onaj dio koji očekuje od ženskog kandidata.

Nije stoga nikakvo čudo što je Kitarović s takvom lakoćom izrecitirala odgovor na potencijalno izuzetno teško pitanje pobačaja. Ne samo da je ono svjetonazorski teško pitanje, nego se očekuje da će uskoro prerasti i u politički problem.

Naročito nakon što su liječnici u nekim hrvatskim bolnicama već prestali obavljati pobačaje, pozivajući se na prigovor savjesti, a upravo se pobačaj najavljuje u idućem valu konzervativnog udara na hrvatsko društvo.

Pitanje braka služilo je kao zagrijavanje, pobačaj je prava tema.

Kitarović bi trebala s tim pitanjem imati ozbiljan problem. S jedne strane, ona jest - ili bi barem trebala biti - konzervativni kandidat, uzdanica Katoličke crkve i klerikalnih krugova u Hrvatskoj. S druge, ona je žena s ambicijom ubiranja što većeg postotka ženskih glasova.

Kitarović se trudi u kampanji što više zakoračiti prema centru, bez obzira koliko je Tomislav Karamarko sa svojim stranačkim aparatom vukao udesno i izlagao potencijalno problematičnim stvarima kao što je bilo darivanje one kninske zastave.

Koje se ona brže-bolje riješila, uvalivši je vukovarskoj udruzi žena.

Odgovor bez odgovora

Međutim, za pobačaj je Kitarović pronašla odgovor koji zapravo nije nikakav odgovor. Osim što, normalno, nije za zabranu pobačaja, nije jasno koji točno stav o pobačaju zastupa.

To nije toliko problematično pitanje za Ivu Josipovića, premda se on ovih dana potrudio naglasiti svoj jasan odgovor kako on "podržava pravo žene na izbor", samo da bi time još više istaknuo Kolindinu kolebljivost, i nešto je manje problematično pitanje za Milana Kujundžića, koji ne samo što je liječnik, nego i ne korespondira direktno sa ženama na izborima.

Ali za Grabar Kitarović pitanje pobačaja moglo bi biti kukavičje jaje.

Naravno, Katolička crkva vjerojatno će postupiti po vlastitom političkom afinitetu i, puno važnije, sukladno dogovoru s HDZ-om, pa neće konzervativnoj kandidatkinji uzeti za zlo odgovor u kojem kaže da poštuje pravo na izbor žene. To bi pitanje za Crkvu još neko vrijeme moglo ostati na razini predizbornog folklora.

Dok, s druge strane, u anketama još nije ustanovljena čvrsta veza između ženskih birača i žene predsjedničkog kandidata.

Tako da Kolindin odgovor u vezi pobačaja možda ipak neće igrati značajnu ulogu na izborima.

Ali svejedno pokazuje kako se ona odnosi prema doista teškim pitanjima.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu