Obavijesti

Kolumne

Komentari 312

Policija je sinoć trebala izbaciti još nekoga - Zdravka Mamića

HNK Dinamo se opravdava pritiskom Uefe zbog borbe protiv šovinizma na tribinama, a na njegovu čelu još se nalazi čovjek koji je zbog šovinizma završio u zatvoru

VIDEO

Ovo je postalo prebizarno čak i za Mamićeve standarde.

Najprije je gazda Dinama koji je nedavno završio u zatvoru zato što je šovinistički izvrijeđao ministra obrazovanja, nazivajući ga "hrvatomrscem" i izjavivši da Srbin ne bi smio biti na čelu tako važnog resora, upozorava navijače da ne smiju rasistički skandirati na utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka.

Onda se na sinoćnjoj utakmici praznio dio sjeverne tribine maksimirskog stadiona zbog skandiranja "Mamiću, cigane", pri čemu mnogima nije bilo jasno spašava li se time samog Mamića ili jadne cigane.

Koje je taj isti Mamić doveo na presicu kako bi pred novinarima, a ako je potrebno i pred Uefom, posvjedočili kako se oni ne osjećaju uvrijeđenim kad netko viče 'cigane' ili kad Mamića nazivaju ciganom. 

Je li doveo Srbe na presicu?

Šteta što Mamić na presicu nije doveo nekog Srbina da u ime cijele manjine kaže je li njih smetalo kad je izjavio da Srbi ne bi smjeli biti ministri u hrvatskoj Vladi. Ili makar onda kad je taj isti maksimirski sjever svojoj zvijezdi Milanu Badelju skandirao "Milane, Srbine".

A nije se sjetio organizirati ni presicu kad je cijeli stadion urlao "Za dom spremni". Zajedno s pristojnim Zapadom koji je sinoć izviždao navijače sa Sjevera zato što su vrijeđali cigane. Ili Mamića. Nismo još sigurni.

Uglavnom, iz svega je nastao cirkus.

Počevši od toga da je nevjerojatno da Zdravko Mamić nakon onog šovinističkog ispada još uopće obnaša funkcije u nogometu, do toga da su se maksimirske - i ne samo njegove - tribine trebale prazniti zbog puno gorih i gorljivijih šovinističkih i rasističkih ispada. Protiv Srba, Slovenaca, crnaca, cigana.

Koji, eto, kažu da se ne osjećaju prozvanim. Što, eto, nismo čuli od Mamića.

Na što sve to liči?

U sankcioniranju navijača Dinamo se opravdava pritiskom Uefe u svrhu snažnijeg suzbijanja rasizma i šovinizma na tribinama, a na njegovu čelu nalazi se čovjek koji je zbog šovinizma završio u zatvoru. 

Osuđuje se huligane zato što izlažu Dinamo drastičnim kaznama Uefe, a onda ih Mamić na press konferenciji osobno amnestira i tvrdi da oni nisu rasisti.

Vrijeđa se cigane ili Mamića?

Da bi se onda rat grupe navijača sa Zdravkom Mamićem zbog načina na koji vodi Dinamo pretvara u obranu cigana od rasističkog vrijeđanja. Iako baš nije jasno je li gore Mamića nazvati ciganom ili cigane izjednačiti s Mamićem.

No, ako je tome tako, ako se zaista suzbija rasizam i šovinizam na tribinama, onda čekamo iste postupke policije kad stadioni, od Maksimira do Poljuda, krenu urlati "Ubij Srbina" ili "Za dom spremni". 

Ne zato što to traži Uefa, nego zato što tako predviđaju hrvatski zakoni. I ne zato da se obrani Dinamo od kazni, jer bi njegov izvršni dopredsjednik ionako mogao završiti u zatvoru, i ne zato da se sačuva obraz Hrvatskog nogometnog saveza, jer su njegovi čelnici vrlo elegantno amnestirali samog Mamića, već zato da se uvede red na stadione.

A i u sam nogomet. 

Jer, ako se navijače tjera s utakmice zato što vrijeđaju cigane, zašto se onda ne tjera Mamića zato što je vrijeđao Srbe?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 312
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu