Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Potrebno je razvijati svijest o financijskoj edukaciji

Jeste li financijski zreli? Mnogi će vjerojatno reći da ne znaju. Stoga je potrebno znati što to zapravo označava te kako se pravilno educirati.

VIDEO

Prema Anićevom rječniku, riječ zreo, označava osobu koja je dospjela u posljednji stupanj razvoja. Roditelji često procjenjuju svoju djecu pa zaključuju da su djeca zrela za vrtić, za školu, za samostalan odlazak u društvo sa svojim prijateljima, za samostalan život…

Odrasla (zrela) osoba u svom životu mora donijeti mnogo samostalnih odluka, za neke je više kvalificirana, a za neke manje. Pravilo ka uspješnijem odabiru je što smo više obaviješteni, donosimo bolje odluke. Pa tako, npr. kada kupujemo automobil, raspitujemo se kod prijatelja i/ili poznanika o njihovim iskustvima, o karakteristikama pojedinih automobila, čitamo forume na tu temu, kupujemo specijalizirane časopise i kada imamo sve informacije donosimo odluku o kupnji automobila. 

A što je s osobnim financijama?

Na tom području, uglavnom smo prepušteni sami sebi. Osobne financije, uglavnom spadaju u intimne teme i o njima se ne priča izvan obiteljskog doma. I to je u redu. Ali, nije u redu to što zbog financijske nepismenosti možemo doći u poteškoće.

Da bi ostvarili financijsku zrelost, moramo proći više faza. Kako na žalost, u Hrvatskoj još nema sustavne financijske edukacije djece, roditelji su ti koji bi svoju djecu već u ranoj dobi trebali početi podučavati o ulozi novca te im objasniti da novac ne raste na stablu te da osim potrošnje može donijeti minimalno tri odluke o njegovom rasporedu (npr. štednja, ulaganja, donacije).

Osoba koja već od rane mladosti uči upravljati novcem i ostalom svojom imovinom ima veće šanse kroz život prolaziti bez financijskih poteškoća.

Prije nekoliko godina, agencija za istraživanje tržišta GfK Austrija provela je istraživanje o stavovima i preferencijama potrošača Centralne i Istočne Europe prema financijskim pitanjima. Jedna od prepoznatih kategorija potrošača od ukupno šest su i tzv. „nezainteresirani” koje karakterizira slab interes za financijska pitanja i novosti. Njima je važnije trošenje od štednje i ne brinu o financijskoj sigurnosti u budućnosti. Zanimljivo je da ovaj segment nije osobito zastupljen u Austriji i Baltičkim zemljama, ali je značajno prisutan u Jugoistočnoj Europi. 

Financijska edukacija

Ovaj podatak govori koliko je važno kontinuirano razvijati svijest o važnosti financijske edukacije jer financijska sigurnost/nesigurnost uvelike obilježava život svakog od nas kao i živote naših bližnjih. U vremenu koje obilježava financijska kriza i nesigurnost, promišljanje o financijskoj edukaciji je važnije nego ikada. Nameće se pitanje, gdje se možemo educirati?

Kako smo već i navele u tekstu, za razliku od drugih europskih zemalja, u Hrvatskoj ne postoji sustavna edukacija u ovom području (kroz osnovne i/ili srednje škole). Ako niste imali sreće da znanje iz područja osobnih financija dobijete od roditelja, jedino što vam preostaje je samostalna edukacija (knjige i/ ili specijalizirani portali, Pametna kuna, naprimjer). 

O autoricama

 Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta Hrvatski institut za financijsku edukaciju, možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith