Obavijesti

Kolumne

Proljeće (ni)je, a u meni nemir: Stižu sve bolji dani za trčanje

Proljeće (ni)je, a u meni nemir: Stižu sve bolji dani za trčanje
1

Ne slušam Luku Nižetića, ali posudit ću i naslov njegove pjesme za naslov svojeg teksta. Iako tehnički nije proljeće i proći će još koji mjesec dok ga ne dočekamo, veljača meni znači buđenje iz zimskog sna.

VIDEO

Iza nas ostaje sva hladnoća, sivilo i snijeg. Još ćemo malo pričekati da se ovo bijelo govno otopi, ali zimi se (napokon) nadzire kraj.

Nadam se da i drugi tako misle, osim ako nisu baš veliki ljubitelji zime. Ne mogu reći da zima nema svoje draži i da trčanje po snijegu nije zabavno, ali još je zabavnije trčati po zelenoj travi. Isto tako moći ćemo sa sebe skinuti i sloj opreme za trčanje jer će postati prevruće trčati u ovim zimskim izdanjima.

No, kako još uvijek temperature nisu preko 10°C, mnogi se neće odvažiti da skinu tople tajice i rukavice. Ja ipak nekako preporučujem i pokušavam sve nagovoriti da se ipak odvaže i to naprave. Možda se to ne čini lakim, ali zapravo su potrebna samo dva-tri trčanja da se prilagodimo ovim novim temperaturama iznad nule.

Sigurno se pitate zašto o tome uopće pričam?

Moja “teorija” je da smo se svi mi nekako udaljili od nekih normalnih prirodnih procesa. Tako je i s oblačenjem. Ne zagovaram da nam mora biti hladno ili nešto tako, ali svi smo uvijek pretoplo obučeni. To nekada može negativno utjecati na naš organizam. I sam sam to znao (i još uvijek znam) raditi. Debelo sam se oblačio i samo je bilo bitno da mi je toplo.

A vremenom sam počeo sa sebe micati slojeve opreme i tako sam došao do toga da cijelu zimu trčim u kratkim hlačama i imam na sebi minimalno odjeće. Takvo trčanje mi se odrazilo i na cjelokupno stanje organizma na pozitivno. Općenito manje mi je hladno te zime i kasnije proljeće obično prehodam bez gripe i bez prehlade. Nisam nikakav meta-čovjek ili nešto slično i možda se samo radi o slučajnosti, ali osjećam se bolje i nekako zdravije.

O svemu ovome o čemu pričam, tj. pišem je drugačije od osobe do osobe te možda nekome sve to neće odgovarati, ali zašto ne za promjenu pokušati pa možda i upali. Slično je bilo i kada sam probao bosonogo trčanje. Nisam o tome niti razmišljao i zapravo mi je to nekada bila sprdnja, ali tek kada sam pokušao tako trčati sam vidio o čemu su drugi pisali i pričali. Zapravo kao i većina stvari u životu, dok sam ne probaš i ne proživiš ne možeš suditi niti znati.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

O autoru: 


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu