Obavijesti

Kolumne

Komentari 98

Prvo ih je ugrožavao dugovima, sad ih pak ugrožava bojkotom

Prvo ih je ugrožavao dugovima, sad ih pak ugrožava bojkotom
1

Neki mediji objavili su danas priču o tome da Konzum, tvrtka pod zaštitom države, bojkotira najavku domaćih jaja od tvrtke Ovum koja je zatražila stečaj Konzuma jer im je ostao dužan deset milijuna kuna.

VIDEO

Evo kako to ide u našoj zemlji.

Konzum je prvo ostao dužan tvrtki Ovum koja distribuira Perfa jaja deset milijuna kuna, zbog čega je ta tvrtka podnijela zahtjev za stečaj, da bi sada taj isti Konzum iz osvete bojkotirao nabavku Perfa jaja.

Umjesto toga, nabavlja ih iz Italije.

Cijela država i Vlada, plus Severina, digli su se na noge kako bi se Konzum spasio od propasti, za Agrokor se piše poseban zakon kojim ga se spašava od primjene svih drugih zakona, teret spašavanja prebacuje se na porezne obveznike i svi se zaklinju u spašavanje domaćih dobavljača i proizvođač, Da bi sada Konzum uništavao te iste domaće dobavljače.

I to "iz osvete", budući da je tvrtka Ovum bila dovoljno drska da podnese zahtjev za stečaj Konzuma.

Dakle, Konzum je prvo uništavao tu tvrtku dugovima, a sad ih uništava bojkotom.

Gdje je sad solidarnost?

Hrvatska televizija donijela je priču o tome da su domaće farme jaja zabrinute zbog tog bojkota, jaja im propadaju s obzirom da su preko tvrtke Ovum trećinu svoje proizvodnje plasirali preko Konzuma.

U isto vrijeme, u javnosti se stvara atmosfera solidarnosti. 

Severina i Marica Vidaković iz Kraša pozivaju građane da kupuju u Konzumu, umjesto u drigim trgovačkim lancima koji uredno podmiruju svoje obveze, sve kako bi se spasile tete blagajnice i domaći dobavljači, a država postavlja svog povjerenika čiji je zadatak da se spasi domaća proizvodnja.

I onda Konzum ponovno ugrožava tu istu domaću proizvodnju.

Tako oni koji se odazovu pozivu da kupuju u Konzumu neće biti u prilici kupiti domaća Perfa jaja, već uvozna jaja iz Italije. I to samo zato što su ti proizvođači zatražili naplatu svog novca kojeg im je Konzum dugovao. 

Tko će sada pozvati na spašavanje domaćih proizvođača od Konzuma?

Bojkot Konzuma

Nisu ih spašavali dok im je Konzum dugovao milijune, a neće ih spašavati ni sada kad taj zakonom i državom zaštićeni Konzum bojkotira njihove proizvode.

Sada se, dakle, nalazimo u obrnutoj situaciji: sada bi trebalo pozvati hrvatske kupce da bojkotiraju Konzum zbog  toga što on bojkotira domaće proizvođače. I to samo zato što su imali dovoljno drskosti zatražiti sudskim putem naplatu svojih potraživanja.

Time je farsa dobila novu dimenziju.

Zamislite samo ovo: dok država spašava one koji duguju milijune i godinama drže u šaci svoje dobavljače, tim istim tvrtkama pod zaštitom države dopušta se da ponovno ucjenjuju, pa i kažnjavaju, one kojima su ostali dužni.

I svi šute na to. Povjerenik Agrokora Ante Ramljak navodno ne odgovara na upite tvrtke Ovum, a pogoni za pakiranje jaja danas su bili prazni.

Umjesto da se kazni Konzum, kažnjavaju se oni kojima Konzum nanosi direktnu štetu. I sve to pod pokroviteljstvom i zaštitom države.

Ništa se, dakle, suštinski nije promijenilo. Osim što je još gore. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu