Obavijesti

Kolumne

Komentari 62

Pupovac je HDZ-ov neprijatelj broj 1. Baš kao i prijatelj broj 1

Pupovac je HDZ-ov neprijatelj broj 1. Baš kao i prijatelj broj 1
1

Zahuktao se dogovoreni rat Pupovca i Plenkovića koji zapravo ide na ruku obojici. Pupovac na sukobu s HDZ-om promovira svoju ulogu zaštitnika Srba. Plenković na ratu s Pupovcem gradi naklonost na desnici

VIDEO

Milorad Pupovac HDZ-ov je neprijatelj broj 1.

Istodobno, Milorad Pupovac HDZ-ov je prijatelj broj 1.

U ovom dogovorenom ratu Pupovac se pravi da napada, HDZ se pravi da s brani, a na kraju svatko je ispunio svoju svrhu i opravdao svoju funkciju.

Pupovac malo svojim glasovima pomaže HDZ-u da se održava na vlasti i provodi svoju politiku, a malo svojim napadima, kritikama i optužbama pomaže HDZ-u da popravi svoj rejting u javnosti, naročito na desnici.

Jer, da nema ovakvog HDZ-a i ovakve Hrvatske koju Pupovac naziva "faktorom nestabilnosti" na Balkanu, optužuje za promoviranje ustaštva i kreiranje antisrpske klime, nikome ovakav Pupovac zapravo ne bi bio potreban.

A da nema ovakvog Pupovca, koji ujutro diže ruku s HDZ-om, a popodne optužuje HDZ za ustaštvo, Plenković ne bi dobio priliku bildati svoje hadezeovske mišiće, ustajući u obranu hrvatstva i ispaljujući izjave kako je "nedopustivo uspoređivati modernu Hrvatsku s NDH".

Plenki sa sedam kora

Ako je Plenković bio u problemu kod svojih članova, birača i jataka s desnice zbog toga što mu Pupovac drži leđa i diktira politiku, Pupovčevi napadi pomažu mu da se pred desnicom, pred Katoličkom crkvom, braniteljima i nadasve suparnicima u stranci, pokaže kao HDZ-ovac sa sedam kora.

Onaj kojeg je Pupovac hvalio kako ga "suhim zlatom treba platiti" sada se brani od Pupovčevih optužbi da je njegova Hrvatska proustaška i uzrok međunacionalnih netrpeljivosti. Tko se tuče, taj se voli.

Jutros je SDSS otkazao press konferenciju u Hrvatskom saboru, a Pupovac je po tko zna koji puta poručio kako će "odlučiti o daljnjim koracima".

Dakle, sve je pod kontrolom. Svatko radi ono što mora.

Pupovac i ustaše

Pupovac opravdava svoju funkciju ekskluzivnog zaštitnika srpske manjine koju, eto, mora braniti od iste one Vlade koju podržava u Saboru. Nije se bunio dok je Plenković na izbornu listu HDZ-a 2016. godine postavio Zlatka Hasanbegovića, povijesnog revizionista i ustašonostalgičara, a sada upozorava da moderna Hrvatska sliči na NDH.

Pa se Plenković, promotor "dvostrukih konotacija", brani kako to naprosto ne može biti istina.

Premijer također radi ono što se mora: brani se od kritika zbog porasta međunacionalne nesnošljivosti, a onda na takvoj društvenoj klimi on i njegova stranka baziraju opstanak na vlasti.

Kao što ga temelji na Pupovčevim glasovima u parlamentu.

Tko brani Hrvate, a tko Srbe?

Milorad Pupovac zna recept. Već petnaest godina, s kratkim prekidima, drži HDZ na vlasti i gotovo isto toliko godina žali se da su Srbi ugroženi, da su izloženi napadima i da loše žive u državi koju vodi HDZ.

Recept zna i Plenković. Što ga Pupovac više napada, to on osvaja više glasova u biračkom tijelu desnice s kojim ima veliki problem. Još ako se u ovaj cirkus uključi i Aleksandar Vučić, a Plenković s drugovima ustane u obranu i zaštitu hrvatstva i Hrvatske, rejting leti u nebo.

Tko brani Srbe ako ne Pupovac? Tko brani Hrvate ako ne HDZ?

I vuk sit, a ovce na broju. 

U promociji nacionalne, a ne građanske politike, prirodno je da nacionalna pitanja postaju ekskluzivno politička, a da se na nacionalnim sukobima skupljaju politički bodovi stranaka i opcija koje se promoviraju kao ekskluzivni zaštitnici Hrvata ili Srba.

Pojednostavljeno, nacionalni sukobi oko parkinga prelijevaju se na nacionalne obračune na političkoj sceni.

A kad se na nacionalnim temama gradi politika, onda se na nacionalnim trvenjima skupljaju bodovi.

I tako, Milorad Pupovac može uživati u poziciji HDZ-ova prijatelja broj 1 i HDZ-ova neprijatelja broj 1.

Tko se tuče taj se voli

Savez sa SDSS-om i Pupovčevo pokroviteljstvo služe Plenkoviću za konsolidaciju većine i peglanje imidža u očima međunarodne javnosti. Sukobi i svađe s Pupovcem pomažu konsolidaciji stranačke baze i peglanju imidža u očima svih HDZ-ovih jataka u društvu, od Crkve do branitelja.

Pupovčeva pozicija predstavnika ugroženih Srba jača njegovu i poziciju njegove stranke u biračkom tijelu, produbljuje njegov utjecaj na vlast i na političku scenu, a i afirmira njegovu poziciju prema međunarodnoj javnosti, a naročito prema vlastima u Beogradu.

Na koncu, od svega toga najmanju korist imaju Hrvati i Srbi, a najveću oni koji se predstavljaju kao njihovi ekskluzivni zaštitnici. 
To ne vrijedi od jučer. To vrijedi od početka devedesetih. 

I zbog toga smo tu gdje smo sada. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode