Obavijesti

Kolumne

Komentari 101

Pustimo četnike. Hrvatska se više muči sa svojim ustašama

Pustimo četnike. Hrvatska se više muči sa svojim ustašama
1

Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Srbiju da nema kredibilitet kritizirati Hrvatsku zbog Jasenovca dokle god veliča četnike i nedićevce. Ali kakav kredibilitet ima Hrvatska? I to ne samo u odnosu prema Srbiji.

VIDEO

I opet ta nesretna riječ - kredibilitet.

U aktualnom napucavanju diplomatskim notama između Hrvatske i Srbije zadnjih nekoliko dana upravo ta je riječ zaparala uši.

"Srbija nema kredibilitet govoriti o Jasenovcu dok istovremeno rehabilitira svoje zločince iz Drugog svjetskog rata", izjavila je u ponedjeljak ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Povod je bila izložba o Jasenovcu u New Yorku koju je organizirala Srbija i tamo iskoristila priliku da neizravno optuži Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, na što je hrvatska šefica diplomacije uzvratila: "Krajnje je licemjerno da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih dužnosnika Srbije koja je nedavno rehabilitirala ili ima u postupku rehabilitacije najgore zločince Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića i Milana Nedića".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Srbijanski dužnosnici", kaže ona, "nemaju nikakav kredibilitet govoriti o tim pitanjima bez da se prvo sa time na svom teritoriju obračunaju".

Dakle, bitan je kredibilitet.

A kakav kredibilitet na tom planu ima Hrvatska? 

Ustaše u javnosti

U hrvatskim gradovima i dalje postoje ulice ustaškog dužnosnika Mile Budaka, na spomenicima iz Domovinskog rata stoji ustaško znakovlje, u parlamentu sjede ustašofilski zastupnici, hrvatska predsjednica u Jasenovac ide inkognito i potom javno tvrdi da je "Za dom spremni" bio stari hrvatski pozdrav, a premijer posve ozbiljno pregovara s ustašofilima oko premještanja spomenika s ustaškim znakovljem iz Jasenovca.

I da, još uvijek se čeka pravorijek nekakvog famoznog povjerenstva o totalitarnim sustavima o tome kako bi se Hrvatska morala odnositi prema NDH i ustaškom režimu. Odnosno, hoće li napokon komunizam i formalno poslužiti kao alibi za daljnje veličanje ustaštva.

Taj kredibilitet o kojem je prekjučer govorila ministrica može imati diplomatsku težinu u prepucavanju sa susjednom državom koja manipulacijama oko Jasenovca nastoji pokriti vlastito nasljeđe u progonu i eliminiranju Židova, a saveznike Hitlera uporno želi proglasiti antifašistima.

U tom slučaju, kredibilitet može nekoj od država omogućiti višu moralnu poziciju. 

Prepucavanje oko Jasenovca

Pri čemu se ne misli na prepucavanje brojem žrtava u Jasenovcu: ni uveličavanjem koje je konstanta srpske politike, kao ni drastičnim umanjivanjem koje dobiva pravo građanstva u hrvatskom društvu kroz razne inicijative i udruge.

Taj famozni kredibilitet u odnosu prema nasljeđu i ulozi u Drugom svjetskom ratu ima mnogo veće značenje na domaćem planu.

Neće nam Srbija pomoći da se osjećamo bolje u vezi veličanja ili barem toleriranja ustaštva ako Kolinda Grabar Kitarović bude i dalje koketirala s ustašama i radikalnom desnicom. 

Koga briga za Srbiju, za četnike i nedićevce, ako će iza genocidne NDH i dalje odzvanjati parola o "izrazu vjekovne težnje Hrvata za vlastitom državom". 

Tu hrvatska politika dokazuje svoj kredibilitet: ne samo u odnosu prema Srbiji čija je politika po mnogo čemu radikalnija od hrvatske, već u odnosu prema vlastitim građanima, društvu, obrazovnom sustavu, vlastitoj povijesti i položaju u međunarodnoj zajednici. 

Žigosana Hrvatska

Hrvatska će i bez pomoći Srbije biti žigosana u svijetu ako će Njemački radio i dalje izvještavati o ulozi Katoličke crkve u rehabilitiranju ustaštva, ako će hrvatska policija jako paziti koga će goniti zbog ustaških povika, a jedan od glavnih vinovnika ustaškog orgijanja i dalje raditi kao pomoćni trener nogometne reprezentacije.

I jasno, ustaško "U" vrebati sa svake fasade. A ustaški pozdrav s nekih spomenika.

Možda Srbija nema kredibilitet za kritiziranje Hrvatske, ali ni hrvatska vlast, politika, Crkva, udruge i sve utjecajniji dijelovi društva ne grade kredibilitet u odnosu prema vlastitim građanima. 

Hrvatska vlast, ona koja se nabacuje diplomatskim notama, lako će nakon svega izrečenog pronaći sugovornika na srpskoj strani.

Kolinda s Vučićem

Kolinda Grabar Kitarović ležerno će, nakon Vučićeve usporedbe Hrvatske s Njemačkom u progonu Židova, pozvati srpskog predsjednika u prijateljski posjet Zagrebu i pritom čak izjaviti da to čini u ime "mog hrvatskog naroda".

Svatko će udarati po tuđim i koristiti svaku priliku da opravdaju ili toleriraju vlastite kvislinge iz Drugog svjetskog rata. U najboljem slučaju, osuđivat će zločine, ali ne i sam režim. Nekada čak ni zločince.

Hrvatska, bez obzira na Srbiju, mora graditi svoj kredibilitet u odnosu prema fašizmu, nacizmu i ustaštvu radi vlastite dobrobiti, a ne samo radi izgradnje jače moralne platforme za prepucavanje s Dačićem i Vučićem.

Možda ovakva Srbija sa svojim revizionističkim pristupom nema osnove napadati Hrvatsku, ali ni Hrvatska u mnogo slučajeva nema osnova pogledati samoj sebi u oči. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang