Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

Radimir Čačić kao Sanader: Odlazi kako bi spasio Hrvatsku

Radimir Čačić kao Sanader: Odlazi kako bi spasio Hrvatsku
1

Kao što je godinama figurao kao spasitelj i čovjek bez kojeg se nikako ne može, Radimir Čačić se danas percipira kao čovjek kojeg su se konačno svi riješili...

VIDEO

Kao da smo sve to već jednom vidjeli. 

Taj suvereni pohod na vlast, bahati odnos prema javnosti, utjerivanje straha u kosti kolegama, kadroviranje po javnim poduzećima, zadržavanje kontrole nad Vladom i utjecaja u stranci, a onda "Doviđenja svima" i odlazak u zatvor. 

Nakon čega slijedi mahnito čišćenje tragova u Vladi i u stranci. 

Čačić se nudio kao spasitelj...

Radimir Čačić godinama se nudio kao spasitelj Hrvatske. Dugo vremena bio je premijerski kandidat HNS-a. Zatim Drugi predsjednik, radije nego Prvi potpredsjednik Vlade. Bio je glavni gospodarski strateg. Čovjek koji ima projekte, ljude, investicije i recept za oporavak.  

Svi su mu se sklanjali s puta, na čelu s premijerom, koji ga je štitio kad god se ukazala potreba. A njih je, hvala bogu, bilo i previše. Nisu ga ometale kritike, ni saplitale afere, nije ga usporavala čak ni prometna nesreća u Mađarskoj. 

...a izdržao je godinu dana

Kad se konačno dočepao vlasti, namjeravao je na njoj što dulje ostati. Izdržao je godinu dana.

I tako je ovoga vikenda Radimir Čačić obavio i zadnju formalnost, predao stranku svojoj vječitoj nasljednici Vesni Pusić, poručio "Doviđenja i sretno svima" i uputio se na izdržavanje zatvorske kazne. 

Obračun s Čačićevim nasljeđem

I nije još ni zalupio vratima, a već je krenuo obračun s njegovim nasljeđem. Prvo se odustalo od njegova plana investicija i Vlada je već predstavila drugi, zatim se razbuktao međustranački rat SDP-a i HNS-a, potom se krenulo na njegove direktore u javnim poduzećima (HEP, Janaf, Plinacro), vrši se pritisak na njegove ministre, da bi čak i njegova nasljednica na čelu stranke tiho krenula u rekonstrukciju stranke. 

Kao da nas je napustio, božemiprosti, Ivo Sanader. 

Dok je Čačić bio u Vladi, premijer ga je štitio čak i od vlastitih ministara. Premijer je prešućivao Čačićeve gafove i izljeve bahatosti prema novinarima, kolegama, javnosti. Nije se usudio ni taknuti u HNS-ove direktore javnih poduzeća. Nitko se nije usudio javno reći da im smeta.   

Metlu su uzeli čak i njegovi u HNS-u

S druge strane, Čačićeva političkog nasljeđa pokušavaju se otarasiti i u HNS-u. Prvo su se odupirali njegovu pokušaju da zadrži čak i formalni utjecaj prije odlaska u zatvor, a sada Vesna Pusić najavljuje nove ljude na ključnim mjestima. I povratak nasljeđu Savke Dabčević Kučar. 

Kao što se HDZ u očaju vraća Franji Tuđmanu. 

A što bi bilo da je malo pustio gas kod Balatona? 

A sve to samo zato što je Radimir Čačić slučajno usmrtio dvoje ljudi u prometnoj nesreći. Kako bi sve ovo izgledalo da je malo pustio gas onoga dana kod Balatona? 

Dragan Kovačević bi se i dalje mirno oglašavao, kao što bi bračni par Mrak Taritaš mirno spavao. A Vesna Pusić ne bi trebala brinuti o tome kako dignuti stranku s dna. 

Kao što je godinama figurao kao čovjek bez kojeg se ne može, Čačić se danas percipira kao čovjek kojeg su se konačno riješili. 

Onaj koji su ga donedavno proglašavali spasiteljem Hrvatske, sada poručuju da bi Čačić doista trebao spasiti Hrvatsku. 

Svojim odlaskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode