Obavijesti

Kolumne

Komentari 31

Rast podrške Milanu Bandiću glas je očaja, ali i upozorenja!

Rast podrške Milanu Bandiću glas je očaja, ali i upozorenja!
1

Dario Juričan promijenio je ime u Milan Bandić i najavio kandidaturu. Svi ga podržavaju. Ako maknemo sav sarkazam ove kampanje, podrška koju dobiva mlađi Bandić je zaista krik očaja i poruka vladajućim

Otkako je u srijedu objavio predsjedničku kandidaturu, redatelju Milanu Bandiću se javljaju volonteri, stotine komentara ispod članka kažu da napokon imaju za koga glasati, a potpuno politički umjereni građani su oduševljeni idejom antikampanje. Redatelj Dario Juričan je promijenio ime u Milan Bandić i odlučio se sustavno boriti za uvođenje korupcije kao temeljnog načela vladavine u Hrvatskoj kojoj bi bili podređeni svi zakoni i političko djelovanje.

Milan Bandić, junior: 'Radit ću kao konj da korumpiram RH!'
Milan Bandić, junior: 'Radit ću kao konj da korumpiram RH!'

- Korupcija je sada u rukama privilegirane manjine, ja je želim vratiti cijelom narodu, jedna je od njegovih poruka koja ironizira velike priče o narodu i njegovoj vlasti koje bivaju zaboravljene odmah nakon izbora.

Ako maknemo sav sarkazam ove kampanje, podrška koju dobiva mlađi Bandić je zaista krik očaja i poruka vladajućim da nam je nužno potrebna veća transparentnost, poštovanje zakona, slobodnije društvo, nulta tolerancija prema korupciji, politička odgovornost koja neće podupirati optužene i razbacivati se novcem. Da prestanu s floskulama i počnu raditi.

Milan Bandić ide na izbore: Da, Ustavom ću zaštititi korupciju!
Milan Bandić ide na izbore: Da, Ustavom ću zaštititi korupciju!

Ali i biračima koji sada podupiru Bandića ovo je ipak svojevrsna poruka. Jer možda se čude zašto se predsjedničke i političke bitke vode oko ideoloških tema i davno završenih ratova, pa su sada spremni glasati za antikampanju.

Odgovor je jednostavan: zato što će taj dio i lijevog i desnog spektra izaći na izbore, a kritična masa onih u centru ćete ostati zavaljeni doma iziritirana kampanjom. Kada bi se ove dvije poruke preklopile, dobili bi aktivnije građansko društvo koje nikome ne oprašta laži, skrivanje troškova, muljanje sa državnom imovinom, pogodovanja i ekstremizam.

I ne bi bilo važno koliko je neki političar jak, morao bi odlaziti kada bi se na tome gubili glasovi. Ako ova antikampanja uspije prenijeti trznuti i vladajuće i birače u tom pravcu, mirne duše možemo reći: Milan Bandić je pomaknuo Hrvatsku prema odgovornijem, demokratskijem i civiliziranijem društvu.