Obavijesti

Kolumne

Razumijevanje snova 2. dio: Saznajte što znači seks u snu

Irena Jurjević, stručnjak za gestalt terapiju, pomoći će čitateljima u razumijevanju njihovih snova. U 2. dijelu intervjua pročitajte što znače uznemirujući snovi

VIDEO

Stručnjakinja za gestalt psihoterapiju Irena Jurjević voditeljica je i vlasnica udruge za poticanje osobnog razvoja i kreativnih potencijala Centar uspjeha. U svom radu, bavi se govorom snova, pravilnom analizom, razrješavanjem noćnih mora, ali i partnerskim i individualnim savjetovanjem, life coachingom, poslovnim treninzima te tematskim radionicama.

Želite li saznati što znače snovi koji vas muče, pošaljite mail s detaljnim opisom sna na snovi@24sata.hr. U petak čitajte kako sam sebi najbolje rastumačiti san te na što sve trebamo obratiti pozornost. 

24sata: Kakvu ulogu i značenje imaju seksualni snovi?

Seksualni snovi mogu imati veze sa stvarnim životom sanjača, ovisno o tome koji je problem u njima postavljen.Sanjate li to, trebate pratiti kako se u snu ponašate, osjećate i što radite ili ne radite. Zapitajte se ponašate li se u snu drukčije nego u stvarnom životu i koje biste ponašanje iz sna voljeli isprobati u stvarnom životu. Na subjektivnoj razini neki lik iz sna može biti samo neki aspekt vaše osobnosti, osobito ako je on nepoznat. Ako se u snu pojavljuje lik koji je opušten i zna što želi, zapitajte se imate li vi te karakteristike u budnom stanju te pokazujete li ih ili potiskujete.

24sata: Što je s likovima koji se često ponavljaju u snu?

Psiholog Carl Gustav Jung lika koji se u snu često pojavljuje nazvao je sjena. U većini noćnih mora sjena je progonitelj. Ona je predstavnik naših karakteristika koje ne prihvaćamo, kao što su agresivnost, seksualnost, raskalašenost i sebičnost. Što više poričemo i odbacujemo te karakteristike, koje posjedujemo kao i svi ljudi, to će se sjena češće ponavljati. Da bismo je se riješili, moramo se okrenuti i otkriti pred čime bježimo.

24sata: Što znači smrt u snu?

Smrt upućuje na proces mijenjanja. Ako u snu mi umremo, to znači da ćemo odbaciti stare ideje, stavove ili ponašanje. Ako umre netko drugi, treba se zapitati što nam on predstavlja u životu i prepoznajemo li u tom liku nešto što kod sebe želimo odbaciti ili u nekom smislu promijeniti.

24sata: Koji se snovi i simboli tumače kao znakovi upozorenja?

Znakovi upozorenja su individualni u svakom snu te se tek kroz analizu i rad na snu može doći do upozorenja koje nam šalje naše nesvjesno “ja”. Životne odluke donosimo na racionalnom nivou. Ako ne uzmemo u obzir svoju intuiciju, san u kojem se pojavljuje ostvarenje naše odluke označuje da nismo dobro odabrali. Primjerice, prihvatimo li neki posao, iako nam se on ne sviđa, njegovo pojavljivanje u snu otkriva da radimo nešto protivno s našom prirodom i željama, pa nas podsvijest upozorava da na njemu nećemo biti sretni.

24sata: Možemo li kontrolirati svoje snove tako da ne sanjamo negativne likove ili situacije?

Snove možemo kontrolirati i ta se tehnika zove lucidno sanjanje. Lucidan san je prirodan fenomen koji je velik broj ljudi iskusio - dok sanjamo, svjesni smo da sanjamo. Koristeći različite vježbe, možemo naučiti lucidno sanjati i ne samo biti svjesni da sanjamo nego možemo mijenjati tijek sna, kao i likove i objekte koji se u njemu nalaze. Da bismo naučili lucidno sanjati, trebamo se posvetiti tome, ponekad je potrebno i višegodišnje vježbanje kako bismo postigli uspjeh.

24sata: Kojom se tehnikom upravlja snovima?

Ako nemate vremena pisati dnevnik snova, evo jedna jednostavna i brza tehnika koja vam može pomoći u razumijevanju vašeg sna. Kad se probudite, dok su sjećanja na san još snažna, upitajte se: “Koja je poruka ovog sna? Što mi san poručuje?”. Poruka se najčešće pojavi u obliku jedne rečenice. Kad izgovorite poruku, upitajte se: “Kakve to veze ima s mojim životom? Na koji dio mog života se ta poruka i san odnose?”. Još jednostavnija tehnika od ove je sljedeća. Zamislite da je vaš san (ili samo neki njegov fragment) film ili knjiga. Upitajte se: “Kakav naslov bi imao taj film ili knjiga?”. Ako vam odgovor ne donese jasan uvid o čemu je san, zasigurno će biti zanimljiv za razmišljanje i povezivanje s vašim životom. Takvim se tehnikama koristimo i u radionicama za razumijevanje snova.

24sata: Kako se vodi dnevnik snova?

Bilježite sve, bilo kakva misao ili osjećaj mogu biti važni. Snove je najbolje zapisivati neposredno nakon buđenja, i to povremeno zatvorenih očiju, kako dnevne slike ne bi potisnule unutarnje. Možete rabiti i diktafon, snimite sve što vam padne na pamet vezano uz san. Događaje i slike iz sna bilježite redoslijedom kojim se sjećate, zapisujte detalje - u najsitnijim detaljima skrivena je simbolika, kao i poruke vaših snova. San koji nije odmah razumljiv može biti zabilježen, a zatim ostavljen da “odleži” nekoliko dana kako bi se simboli i slike probavili u sanjačevoj podsvijesti. Pri kasnijem čitanju često veze u njemu, kao i značenje, dobiju svoj smisao.

VAŽNA NAPOMENA: Stručnjakinja za gestalt terapiju, Irena Jurjević, odgovarat će najmanje na jedan, najviše na tri sna na tjedan. S obzirom na psihoterapijski rad i na pravilno razumijevanja sna, važno je da čitatelji što detaljnije opišu svoj san kao i situaciju u kojoj se trenutno nalaze, privatnu, poslovnu, emocionalnu ili obiteljsku. Privatnost čitatelja je zajamčena i njihovi osobni podaci se neće objavljivati. Molimo čitatelje da napišu kojim imenom žele biti potpisani, odnosno da izaberu nickname ili pseudonim pod kojim će prepoznati odgovor na svoj san. Čitatelji, čiji snovi će se tumačiti, bit će kontaktirani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith