Obavijesti

Kolumne

Komentari 90

Represija nas treba spasiti od korone. A sutra će nas uništiti

Represija nas treba spasiti od korone. A sutra će nas uništiti
1

U sklopu borbe protiv pandemije ograničava se kretanje, putovanje, rad parlamenta, javna kritika, sada čak i oglašavanje u medijima. Ono što nas treba spasiti danas, moglo bi nas pokopati sutra kad pandemija prođe.

VIDEO

Jedno je upozoravati ljude da se pridržavaju pravila, budu odgovorni, sudjeluju u borbi protiv pandemije.

A drugo je uvoditi represiju.

Tako je danas zvučao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kad je na press konferenciji pozvao trgovce i medije da prestanu oglašavati popuste na televizore, odnosno da prestanu s oglašavanjem proizvoda koji nemaju veze s prehranom ili higijenom.

On misli da mu izvanredne okolnosti daju za to pravo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trgovci spašavaju poslove, spašavaju plaće i radna mjesta, mediji se trgaju za oglase kako bi preživjeli ovu krizu, a ministar policije sada to želi zabraniti.

Kad smo već kod toga, Vlada nije platila niti jedan oglas medijima kako bi obavještavali javnost o koronavirusu. Ali zabranjuje medijima da objavljuju komercijalne oglase. I trgovcima da se oglašavaju. I to upravo na dan kad je Plenković upozorio na nesagledive ekonomske posljedice ove pandemije.

Oblak represije

Možda taj Božinovićev apel izgleda benigno, ali se uklapa u sve mračniji oblak represije koji se nadvija nad hrvatsko društvo, a pod parolom obuzdavanja zaraze.

Prvo je premijer Plenković pokušao ograničiti ovlasti Hrvatskog sabora i prenijeti te ovlasti na njegovu Vladu. Onda je pozvao urednike medija na informativni razgovor. Pa je u obraćanju javnosti prošlog petka naglasio kako "ovo nije vrijeme za podjele". Kao da se u ovim izvanrednim okolnostima želi ograničiti svaka kritika na račun Vlade.

Pa su se počeli pratiti ljudi u samoizolaciji. Pa se svima ograničilo kretanje. Pa se ograničilo kretanje izvan prebivališta kada su se počele uvoditi potvrde za putovanja. Pa se razgovara čak i o praćenju mobitela građana u samoizolaciji.

A sad se ministar policija miješa u oglašavanje u medijima.

Danas ta represija služi za spašavanje života. Hoće li ta represija sutra - odnosno za nekoliko mjeseci i tko zna kad epidemija prođe - u potpunosti nestati? Ili će nam uništiti živote?

Gušenje sloboda

Mjere borbe protiv korone već idu prema gušenju sloboda. Vlast će se na to naviknuti, građanima će to postati normalno. U strahu za svoje živote oni će zašutjeti. A aktualna vlast zacementirat će svoju vladavinu.

To ne sluti na dobro.

Već se po društvenim mrežama postavljaju pitanja zašto Božinović prijeti restriktivnim mjerama zaštite od korone kad one nemaju uporišta u broju zaraženih. Ministar govori o posljedicama ponašanja od prije dva tjedna. U vrijeme kada nisu bili zabranjeni izbori u HDZ-u, Plenkovićevi predizborni skupovi i doček izbornih rezultata.

Zato se sada pojačava represija.

A sve to treba staviti u još širi kontekst.

Osjetljivost na kritiku

Plenkovićeva vlada odavno je demonstrirala osjetljivost na kritiku, pa i sklonost uvođenju verbalnog delikta. Ne samo za kritičare lika i djela Franje Tuđmana koje se trpalo u zatvor, već i za one koji su na Facebooku kritizirali vladajuće ili na rivi dočekali premijera s papirićem na kojem je pisalo "Ćaća".

Vlada je iskazivala sklonost prema tome da drži pod kontrolom gospodarstvo, društvo, medije, političku scenu. 

Sada se u sklopu borbe protiv pandemije ograničava ponašanje, kretanje, kritiziranje, kupovanje, pa čak i oglašavanje, a pokušali su ograničiti i djelovanje parlamenta.

A nakon što ova kriza prođe, teško će biti vratiti se na staro. Ne samo operativno, nego i mentalno.

Spašavamo i društvo

U ovoj krizi ne trebaju samo preživjeti ljudi, ne treba samo preživjeti ekonomija, nego treba preživjeti i društvo, zajedno s privatnim i osobnim slobodama, slobodama medija, slobodama kretanja, slobodama govora i kritike, pa i podjela.

No jednom kad se zagrize u jabuku represije, teško ju je pustiti.

Vlast će teško odustati od kontrole, a očajni građani pogođeni pandemijom vlast će smatrati nedodirljivom i neupitnom. 

Ovakve krize plodno su tlo za uvođenje diktatura i stvaranje diktatora. Protiv toga se također treba boriti, i o tome nam ovisi opstanak. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang