Obavijesti

Kolumne

Komentari 76

Brkić optužuje SDP. Ali HDZ je taj koji izaziva kaos u državi

Brkić optužuje SDP. Ali HDZ je taj koji izaziva kaos u državi
1

Dok Andrej Plenković kreira stabilnost, Milijan Brkić optužuje oporbu da stvara kaos u državi. A taj privilegij, kako smo već mogli vidjeti u protekla dva desetljeća, u ovoj državi i u politici ima jedino i isključivo HDZ

VIDEO

"Bernardić je glasnogovornik Todorića", poručio je sinoć Milijan Brkić na Novoj TV. "On nema rješenja, već jeftinom demagogijom stvara kaos u državi".

A kaos u ovoj državi, to odavno znamo, smije raditi jedino HDZ.

Kao što jedino HDZ smije rušiti svoju Vladu. Kad god je to potrebno da se izazove kaos.

To je politička mantra HDZ-a koju servira na svakodnevnoj bazi. Andrej Plenković promovira stabilnost, dok se oporbu koja traži izglasavanje povjerenja ministrima i samoj Vladi, koja napada Vladu zbog Agrokora, koja napokon radi svoj posao, optužuje da stvara "kaos u državi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao da najveći kaos u državi nije stvarala jedna druga oporba, ona na čelu s HDZ-om.

Stožeraši i šatoraši

Sjećamo se njegove podrške stožerašima u Vukovaru, šatorašima u Savskoj, obiteljašima s referendumom o braku. Sjećamo se dviju kolona u Vukovaru, prisluškivanja političkih protivnika, provaljivanja tajnih antikoruptivnih operacija, izazivanja izvanrednog stanja oko izbjeglica.

Onaj tko povjeruje Milijanu Brkiću da ova današnja oporba želi stvoriti kaos svojim parlamentarnim inicijativama, očito je prespavao zadnjih pet ili šest godina u Hrvatskoj.

Berači kestena

Ili možda petnaestak godina, ako se vratimo u 2000. godinu i sjetimo kaosa koji je oporbeni HDZ tada stvarao u državi: sa splitskom Rivom, s beračima kestena, s pučističkim rušenjima Vlade, huškanjem, zastrašivanjem, rušenjem...

Mogli bi Davor Bernardić i njegov SDP mnogo naučiti od HDZ-a o tome kako se stvara kaos u državi.

I to ne samo u oporbi.

HDZ je itekako sposoban stvoriti i kaos na vlasti. Recimo, rušenjem vlastite koalicije kako bi se zaštitili njihovi partikularni interesi. Tomislav Karamarko je išao rušiti Vladu kako bi zaštitio svoj interes s MOL-om i skandalima sa suprugom, Andrej Plenković išao je rušiti svoju Vladu kako bi spasio Zdravka Marića, a onda i samoga sebe.

Nekada to bude i kontrolirani kaos.

Brižno kreirani kaos

Kad se kroje zakoni, pa se onda odbacuju ti isti zakoni, kad se ignoriraju, pa kontroliraju institucije, kad se manipulira pravosuđem ili kad se naprosto donese lex Agrokor kojim se poništavaju svi prethodni zakoni o stečaju i predstečajnim nagodbama, samo kako bi se kasnije pogodovalo američkim fondovima.

Pa mu sada nikako ne odgovara da SDP-ov kaos poremeti ovaj brižno kreirani HDZ-ov kaos.

Pritom Milijan Brkić sinoć daje novi doprinos tom kaosu i ponavlja kako je Plenkovićeva Vlada, odnosno HDZ, prva rekla 'dosta' Ivici Todoriću. Što je tek dijelom istina: prvi su to rekli ruski bankari, a zatim je to rekao Most, koji je potom najuren iz Vlade.

A sve kako bi se spasio ministar koji je par mjeseci ranije tom istom Agrokoru odobrio kredit HBOR-a.

Stabilnost je kaos

Drugačije su, dakle, definicije kaosa.

Nekada se stabilnost pretvori u kaos, nekada je kaos naprosto metoda vladanja, nekada kaos služi za rušenje Vlade, a nekada za rušenje čitave države.

I ono najbitnije: što se kaosa tiče, i tu je HDZ ljubomoran na oporbu što mu oduzima još jedan koncept političkog djelovanja na koji on odavno polaže pravo.

Ako itko smije rušiti HDZ-ovu Vladu, onda je to samo HDZ. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.