Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Sjećaš li se kad te zadnji put bolio trbuh od smijeha?

Sjećaš li se kad te zadnji put bolio trbuh od smijeha?
1

I smijemo se toliko da nas boli trbuh, a suzni kanalići samo što nisu presušili. Od smijeha. Grlo je iziritirano od previše razgovora.

VIDEO

U kalendaru je zima, ali nije hladno. Za sada nisam pobrala ni gripu ni virozu, ali me boli grlo. Inače mi je to normalno u ovo doba godine, da padnem u krevet na tjedan dana, negdje nakon blagdana, u temperaturi, začepljenog nosa i bolnog grla. Sad nije tako, ali me ipak boli grlo.

Ništa mi ne pomaže jer nije niti prehlada niti temperatura niti (kalendarska) zima. Život je, a protiv toga se ne mogu niti ne želim liječiti.

Zadnjih tjedana sve se nekako izokrenulo, potpuno neplanski i neželjeno, a ne može bolje. Toliko je sve dobro da me boli grlo. Boli od smijanja, od sati i sati razgovora, od urlanja na treninzima, od čitanja vijesti na radiju. Od svega zajedno. Nakon ne znam koliko dugo, manje pišem i tipkam, a više koristim glas i oči. Doslovno sam ga preforsirala, to grlo jel, jer se odviknulo od svega, utihnulo je.Upalilo bi se samo svaku večer u radnom tjednu, odradilo bi trening, dva ili tri, i nakon toga tišina.

Iako se možda ne bi reklo, ja volim tišinu. No, zadnjih tjedana je sve kako nisam htjela i tijelo mi se tek navikava. Sve je onako kako sam mislila da ne želim i kako nisam planirala, a opet je toliko dobro da još ni sama ne vjerujem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blogledalo (@blogledalo) on

Sinoć sam, standardno na mobitelu u Uberu, jer standardno kasnim i telefoniram prije treninga. I vrištim od smijeha, urlam na mobitel, objašnjavam mu kako je u krivu, smijem se, sprdam, zabavljam tetu Jadranku za volanom. Pauza. On mora nešto pričati, pa ja usput objasnim Jadranki da je sve OK, da se ne svađamo, nego da sam ja u pravu. Izvlačim se na žensku solidarnost. 

Kažem joj da je papar, a ne paprovi, da je muškatni oraščić, a ne oraščići, da je šafran, a ne šafran(ov)i jer se misli na začin, a ne na biljku ili sadnicu. Teta Jadranka mi potvrdi da sam u pravu, ali mi i savjetuje da ga pustim na miru, jer neka ne zna što je muškatni oraščić, glavno da ja znam, da zašto bi muškarci znali išta o začinima i kuhanju. Eh, ne zna Jadranka da ja obožavam one koji znaju kuhati i koji uživaju u nabavci začina kao ja, ali eto, ništa, pa tako niti to, nije onako kako sam si htjela.

Završim telefonski razgovor, stigla sam na odredište i promrmljam si u u bradu, jer moram ja nešto prokomentirati: “Uvalila sam se u situaciju koju si nisam željela i sad patim.”, slegnem ramenima, smijem se i kopam po novčaniku.

Jadranka me na to pita, mrtva ozbiljna, dok joj dajem lovu za vožnju: “Pa kako?! Ne razumijem, ja sam bila uvjerena da se volite i da vam je prekrasno jer sam slušala kako se zafrkavate…”

Vidno uznemirenoj Jadranki sam objasnila kako i je fenomenalno, ali kako nije onako kako sam si htjela. Ali da, ima pravo, većinu vremena se zafrkavamo, podbadamo, smijemo, urlamo i plačemo od smijeha. Zato me i boli grlo. Kažem joj: “Je, super nam je, teta Jadranka. Zafrkancija i je najbitnija, kakav je to život ako se s nekim ne smiješ i ne razgovaraš?”

“Da, tako je. Baš je to rijetko i baš sam uživala u vašem razgovoru i ovoj vožnji.”– kaže mi. Ja joj vratim da je i njoj sigurno tako, da se ona šali sa svojim mužem… Pauza. Muk. I progovori: “Ne, nije nam tako lijepo.”

Nisam ju odmah shvatila ozbiljno, čak sam joj vratila najglupljim mogućim odgovorom: “Ma niiiijeeeee tako, teta Jadranka!” Pogledala me preko gornjeg ruba naočala bez okvira, slegnula ramenima i rekla: “Je.”

Progutala sam knedlu, vidjela je da mi je neugodno i to ne samo zbog glupog odgovora nego i zbog toga jer je meni/nama super. Krenula mi se ispričavati da se ne trebam osjećati loše jer je meni odlično i jer sam sretna nego naprotiv da to, njega i nas, čuvam što dulje. “Smijte se što dulje možete i nastavite se zafrkavati ovako, sve ostalo je nevažno. Uživajte!”

Izašla sam iz auta, krenula prema dvorani i bila sam sretna jer me grlo boli, a istovremeno tužna što Jadranku ne boli i što se ne smije toliko da ju boli trbuh. Ali opet, drago mi je da sam ju barem malo nasmijala svojim trenutnim stanjem u životu. Prošli tjedan smo nasmijali tete u jednom, pa u drugom dućanu, pa zaposlenike u kafićima i restoranima, jer, našla su se, kako ja kažem, dva kretena. I smijemo se toliko da nas boli trbuh, a suzni kanalići samo što nisu presušili. Od smijeha. Grlo je iziritirano od previše razgovora.

Ali opet, što je previše razgovora u vremenima kad ljudi gotovo uopće ne govore i ne pričaju? Vjerujem da zapravo provodimo vrijeme onako kako se provodilo prije ovog modernog života koji nas svakim danom sve više otuđuje.

Ništa nije onako kako sam željela, a sve je onako kako treba.

Do idućeg puta, smijte se. Sami, u paru, u Uberu, ali smijte se.

Zagrljaj,

A.

 

Izvorni tekst pročitaj ovdje.

O autorici:


Nemam unikatno ime i prezime ali ga ne bih nikad mijenjala, ovisnica sam o smijehu, špeku,vježbanju, Tviteru i promjenama. U Italiji mi srce lupa drugačijim ritmom, a Blogledalo je moj bijeg od težeg puta koji uvijek namjerno izaberem. Klikneš na Instagram ili Fejs pa se pridružiš mom bijegu i sanjanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode