Obavijesti

Kolumne

Komentari 68

'Slomio' je Merkel i Macrona, a sad ne može ukloniti Kuščevića

'Slomio' je Merkel i Macrona, a sad ne može ukloniti Kuščevića
1

Andrej Plenković se hvali da je poremetio planove Merkelici i Macronu u izboru čelnih ljudi EU, ali je zato jutros pustio Lovru Kuščevića sa sastanka u Banskim dvorima da objavi kako ne podnosi ostavku u Vladi.

VIDEO

Andrej Plenković navodno je slomio Angelu Merkel i Emmanuela Macrona, ali ipak nije uspio slomiti Lovru Kuščevića.

A možemo i ovako: Plenković je poremetio planove europskim državnicima u podjeli glavnih fotelja u europskim institucijama, pa ne može sada ispasti kako je poremećena kontrola fotelja u njegovoj Vladi.

Ministar uprave Lovro Kuščević izašao je jutros iz Banskih dvora i objavio kako "i dalje stoji činjenica da je sva njegova imovina transparentna, da nema prekršaja i sumnji u časne radnje".

A onda se okomio na HNS koji traži njegovu smjenu: "Mislim da stranke koje imaju dva i pol posto podrške birača nisu te koje određuju sudbinu i sastav hrvatske Vlade".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako upravo ta stranka, dakle HNS, kreira i sudbinu i sastav te Vlade.

Uvodi red i održava nered

Jer, Ivan Vrdoljak je spasio vladu Andreja Plenkovića i ugurao svoje ministre u tu Vladu, pa čak i na neke bitne resore, kao što je obrazovanje, a između ostalog i jednog ministra u Kuščevićev bivši resor graditeljstva.

Ali i stranke s manjom podrškom od HNS-ovih 2,5 posto određuju sudbinu ove Vlade. Recimo, Milorad Pupovac i nacionalne manjine. Ili Milan Bandić s njegovim "žetončićima". Njihov rejting izražava se u promilima.

Pa bez njih Plenković svejedno ne može.

Uglavnom, Plenković se hvali da uvodi red u Europskoj uniji, ali dalje održava nered u Hrvatskoj.

Nema hrabrosti

Nije uspio nagovoriti ministra uprave da odstupi nakon serije medijskih objava o njegovoj imovini, nakon što je Uskok krenuo u izvide njegovih poslovnih odluka, nakon što su koalicijski partneri digli dreku, pa čak se i oglasili nekakvi "visoki izvori iz HDZ-a" koji poručuju da je Kuščević postao teret stranci i Vladi.

Bijeg Gordana Jandrokovića od novinara jutros ispred Sabora sugerira tko bi ti visoki izvori mogli biti.

Plenković bi sada trebao smijeniti Kuščevića, ali veliko je pitanje hoće li to učiniti u situaciji kad je SDP podnio zahtjev za ministrovim opozivom u Saboru. Ispalo bi kao da oporba smjenjuje ministra.

Veliki dedramatizator

I tako, Plenković je, prema navodima nekih medija, uspio razbiti osovinu Macron-Merkel u Bruxellesu, ali nije se uspio riješiti Lovre Kuščevića. Kao ni prije toga Milijana Brkića, pa ni Gabrijele Žalac, ni Milana Kujundžića, ni Tomislava Tolušića i da sad ne nabrajamo unedogled.

Veliki dedramatizator, kako ga je jučer nazvao Zoran Milanović, uspio je u nekoliko dana izdramatizirati izbor europskih čelnika, ali nije uspio obaviti formalnost i maknuti kompromitiranog Kuščevića iz Vlade.

No zato je, usput budi spomenuto, izgubio stanovitog Igora Franolića iz Ludbrega, koji je jutros objavio da napušta HDZ zato što mu nisu dali posao u državnoj tvrtki.

Izgubio je pijuna, a zadržao topa.

Ostaje teret

Lovro Kuščević do daljnjeg ostaje teret ovoj Vladi, teret HDZ-u, kao i teret vladajućoj koaliciji, kao što to sugerira HNS uz podršku Milorada Pupovca.

Andrej Plenković mora nametnuti svoj autoritet i na domaćem terenu, kao što ga želi promovirati na međunarodnom. Sve do sada uspio je kormilariti kroz afere i koalicijske pritiske i trule kompromise i držati pritom glavu iznad vode.

Ali koalicija je na rubu pobune, stranka je u padu, predsjednica je nepouzdana i zataškavanje afera i spašavanje aferaša nije više znak snage nego slabosti.

Nije Plenković pobijedio Merkel i Macrona, s obzirom da su oni na koncu dobili svoje akvizicije, a Plenkovićeva istočnoeuropska "feler-koalicija" nije dograbila niti jedno ključno mjesto u EU. 

Tako se ni ostanak Kuščevića u Vladi, barem zasad, ne može proglasiti pobjedom Plenkovića.

Naime, snaga premijera ne leži u nagovaranju ministara da podnesu ostavku, nego u davanju naloga tajnici da napiše nalog za razrješenjem. 

Samo, ovo nije Most. A ni Bruxelles. Ovo je HDZ. Službeno još uvijek Plenkovićev. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…