Obavijesti

Kolumne

Srce mi je puklo jer su moju kći u školi prozvali debelom

Srce mi je puklo jer su moju kći u školi prozvali  debelom
1

Dječji pogled na svijet je najveće moguće osvježenje u svijetu u kojem se informacije obrušavaju na nas poput lavine u crtićima. No dječje suočavanje sa svijetom koji ih okružuje može biti prilično bolno.

VIDEO

Pritom je posebno teško nama roditeljima djece u godinama kada počinju sticati svoju samostalnost, jer jako dobro znamo otkuda to dolazi.

Znaš mama, reče tako moja ljubimica, namjestivši se preko puta mene poslije radnog dana, pokušala sam danas podignuti jaknu jednom dečku iz razreda i on se toliko naljutio da je šutnuo jaknu i rekao mi da sam debela! Ja debela?!?! A samo sam mu htjela pomoći? I onda sam ja njemu rekla: "Ti si deblji od mene!" A onda mi je rekao i da sam glupa... JA debela...?

Mislim da svakog roditelja okrutno zazebe oko srca kad čuje ovakvu priču od svog djeteta. Posebno kada je i sam prošao slične stvari. Struja mi je momentalno prošla kroz kičmu.

Muškarci su zbilja kreteni. To sam joj rekla. Tim riječima. I vidjela sam olakšanje u njezinim očima. Zbog potpore, ženske, prijateljske potpore koju je trebala u tome trenutku da se obračuna sa svojom tugom i povrijeđenošću, bez mudrovanja o problemima i krivim reakcijama kroz koje svi prolazimo i tome da je vjerojatno i on bio tužan i usamljen i nije znao bolje. A meni se slomilo srce...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jer i dalje živimo u zemlji u kojoj žene dobivaju šamare od pijanih, slomljenih kukavica, povlače tužbe protiv nasilnih supruga jer država sliježe ramenima na okrutno nasilje u najintimnijim vezama, onim bračnim, partnerskim, jer žene ženama još govore: pusti, izdrži, nemoj zbog djece, a muškarci...

Ja svoju kćer, ali i svoja dva sina, moram naučiti da muškarci nisu kreteni, a žene nisu debele i glupe.

Moje sinove moram naučiti da tu prekrasnu mušku energiju ne pretvaraju u razorne vrtloge mržnje i nasilja, a moju divnu klinku moram naučiti da nikada ne osjeti poriv da sakrije svoju savršenu ženstvenost i omota se strahom i patnjom.

Jer tako je morala napraviti i moja majka, a mnoge žene i ovoga jutra ženstvenost guraju duboko u svoju slomljenu unutrašnjost. Jer nemaju boljeg načina da se obrane od svijeta koji ih uvjerava da je svaki put opravdan: pa i onaj potpunog divljaštva i mržnje.

A nije. I nikad ne smije biti. I zato s radošću gledam vijesti o ženskoj pobuni u Americi. Namješteno? Ispolitizirano? Preforsirano? Možda. Vjerojatno. Nevažno.

Sretna sam jer želim da djevojčice ovog svijeta shvate da je njihova snaga neprocjenjiva. I da preuzimanje odgovornosti nije gubitak vremena i prazna bitka. Nije, samo mi sami možemo mijenjati svoj svijet. 

I želim da dječaci ovoga svijeta shvate da nisu sami. I da im brbljave, ćudljive curke neće ugroziti njihove izmaštane svjetove. Možemo ih samo uljepšati...

 

O autorici:


Ja sam Ana Dasović, urednica i novinarka u 24sata već 12 godina. I naravno, mama, (nevjenčana) supruga, a i odrasla kći. Taj obiteljski "sendvič" je centar oko kojeg se vrti tornado mog života. Ako vas nasmijem ili se pronađete u mojim pričicama, bit će mi drago.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu