Obavijesti

Kolumne

Komentari 28

Što ga desnica snažnije ruši, to ga dio ljevice zdušnije spašava

Što ga desnica snažnije ruši, to ga dio ljevice zdušnije spašava
1

Paralelno s najavom antivladina prosvjeda u Vukovaru i s jačanjem pritiska HDZ-ove desnice na Plenkovića, neki bivši SDP-ovci najavljuju prelazak u redove vladajuće većine u Saboru. I tako imamo pat poziciju

VIDEO

Vidite kako se kockice lijepo slažu.

Dok radikalna desnica, pučisti i Karamarkovi spavači postojano rade na slabljenju i rušenju Andreja Plenkovića, SDP-ovi otpadnici sve više prelaze na Plenkovićevu stranu. Ubijajući tako jednim udarcem dvije muhe: spašavaju njegovu Vladu, a s njom i svoje saborske fotelje do kraja mandata.

Nakon Tomislava Sauche, prvog SDP-ovca koji je digao ruku za HDZ-ovu vladu, sada u redove vladajuće većine službeno prelazi i Zdravko Ronko, bivši požeški SDP-ovac koji je postao član saborskog kluba Milana Bandića.

A baš jutros Milanka Opačić, još jedna Milanovićeva uzdanica, objavila je kako izlazi iz SDP-a zato što se on pretvara u "marginalnu stranku". Već padaju oklade za koga će Opačić dizati ruku u parlamentu, ali koeficijent nije velik: Opačić se mora izguštati saborske plaće dokle god još može.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desnica, ljevica, centralno

Sve to odvija se paralelno s pritiskom HDZ-ove i radikalne desnice na premijera Plenkovića. U Vukovaru se najavljuje prosvjed branitelja, udara se na Plenkovićeva partnera Milorada Pupovca, u Europarlamentu Karamarkovi spavači glasaju za Viktora Orbana protiv EU, a i Kolindu Grabar Kitarović se sve više gura prema HDZ-u.

I tako, dok desnica ruši premijera, ljevica ga spašava.

Ili još bolje ovako: dok Plenkovića ruše njegovi iz stranke i njegovi s desnice, u parlamentu ga spašavaju oni koji bi ga trebali rušiti.

A sam Plenković trebao bi više strahovati od vlastite stranke, nego od svih oporbenih stranaka stavljenih na hrpu. S Davorom Bernardićem na čelu.

Premijer tako može strahovati od ulice, prosvjeda i nekakvih mračnih sila koje je Lovro Kuščević sinoć na televiziji optužio za organizaciju vukovarskog prosvjeda, ali još uvijek može pronaći utjehu u Hrvatskom saboru. I još uvijek može u njemu dominirati, kako je to bilo jutros na Aktualnom prijepodnevu.

Prava oporba

Jedina opozicija Plenkoviću postala je HDZ-ova desnica, paraobavještajno podzemlje, šatoraši i stožeraši koji na njemu treniraju iste recepte kao svojedobno i na SDP-u, dok mu ona prava oporba omogućava opstanak, ali i oslonac za daljnje preživljavanje na vlasti.

Ovakav SDP bio bi sigurno lagan zalogaj: za pobjedu na izborima, ali i za čerupanje nakon izbora.

Zato Plenković može paničariti zbog Vukovara, sazivati Ivana Penavu u Zagreb, postrojavati braniteljske udruge, slati emisare među braniteljsku populaciju i prozivati zavjerenike, gasiti vatru kako god stigne i umije, jer zna da mu jedino na toj strani političkog spektra prijeti opasnost.

Zapravo, situacija je pomalo i paradoksalna: što desnica više pritišće Plenkovića, to će on pronaći više saveznika na ljevici.

Ne samo oportunista i karijerista u parlamentu, već i realista na javnoj i političkoj sceni koji znaju da je Plenković, čak i ovakav kakvim se dosad pokazao - kolebljiv, prijetvoran, kompromitiran Agrokorom - snažnija prepreka desnici od ovakvog SDP-a i ovakve ljevice. Pa čak i ako se u Saboru dižu ruke skupa s najgorim egzemplarima te ekstremne desnice. 

Puzajuća orbanizacija

Orbanizacija Hrvatske, kako su to napomenuli jučer čelnici IDS-a i GLAS-a, ide dalje i pod Plenkovićem. Nastavlja se povijesni revizionizam, rehabilitacija ustaštva, dovode se u pitanje Ustav i zakoni i europske vrijednosti kroz glasove HDZ-ovih europarlamentaraca. Ali još uvijek Plenković kotira kao brana upravo takvoj orbanizaciji. Tim više što se protiv njega snažnije dižu Darko Milinović, Ivan Penava i mnogi drugi.

Sve to sliči na pat poziciju. Desnica ruši, ljevica spašava. A Hrvatska balansira na rubu provalije koja vodi u mađarski i poljski scenarij. 

Doduše, taj scenarij je već na snazi, čak i pored Plenkovića, dovoljno je pogledati posljednja veličanja osuđenih zločinaca, službene komemoracije ustašama, gafove javne televizije koja ustaške logore za djecu pretvara u dječje domove...

Plenković se protiv toga ne bori. On samo pazi da sve to ne ode predaleko.

I tako smo dobili puzajuću orbanizaciju.

Raspad oporbe, jačanje desnice, ugrožavanje institucija, prekrajanje povijesti. Kockice se doista slažu. Ali na više načina.   

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang