Obavijesti

Kolumne

Komentari 156

Što je preostalo od Kukuriku koalicije? Očerupana kokoš...

Što je preostalo od Kukuriku koalicije? Očerupana kokoš...
1

Odlazak četvrtog ministra neće označiti konačni raspad koalicije, ali dovodi u pitanje njezin legitimitet. Vlada je već izgubila ključnog čovjeka - Čačića

VIDEO

Ostavka Veljka Ostojića bila je logična posljedica nedavnog razlaza Zorana Milanovića i Ivana Jakovčića, koja je dovela do raskola povodom kandidature Damira Kajina za istarskog župana. Bilo je samo pitanje kako će se to odigrati, ali je bilo sasvim jasno da će se IDS-ov ministar naći prvi na udaru.

Tako je i bilo. Čim je puklo u Istri anonimni izvor iz Vlade pustio je u medije priču o tome da Ostojić baš i nije tako dobar i uspješan ministar, da bi sada u javnosti osvanula njegova afera iz 2004. godine. 

Kaznena odgovornost u ovom slučaju čak i nije u prvom planu. Ciljalo se na "visoke etičke standarde" vladinih ministara, o kojima je u prvoj izjavi govorio premijer Zoran Milanović. I zapravo, uzevši u obzir koliko je afera uzela maha, Ostojićev ostanak u Vladi realno se činio nemogućim.

Ostavka ministra bila je neminovna, baš kao što se mnogima činio neminovnim odlazak IDS-a iz koalicije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odlazak četvrtog ministra ne mora značiti konačni raspad Kukuriku vlade, ali dovodi u pitanje njezin legitimitet. Vlada je već izgubila jednog ključnog čovjeka, Radimira Čačića, nakon čega se HNS našao u stanju poluraspada. Odlazili su još neki ministri, a ostajali oni koji su također prekršili "visoke etičke standarde", poput Tihomira Jakovine.

U samo godinu dana Kukuriku koalicija očerupana je do te mjere da je pitanje kako misli preživjeti do kraja mandata. SDP polako ostaje bez partnera (ili ih se suptilno rješava), ostajući time i bez široke koalicijske fronte, ali i sa sve slabijim povjerenjem javnosti i građana.

Veljko Ostojić  glasio je za jednog od kompetentnijih ministara u jednom od najvažnijih resora, a sada je i on morao otići zbog devet godina stare afere. Njemu osobno to neće predstavljati veliki gubitak. Tek ćemo vidjeti hoće li to vrijediti i za Vladu koju napušta.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu