Obavijesti

Kolumne

Komentari 94

Sve je dopušteno, sve se može: Ostane li ovako - idemo do dna

Sve je dopušteno, sve se može: Ostane li ovako - idemo do dna
1

Hrvatskom se prošlosti i sadašnjosti uporno provlači jedna pogubna mentalitetska karakteristika: Naši momci nikad ne rade zlodjela jer ako ih rade naši momci, to nisu zlodjela

VIDEO

Boris Buden jednom je napisao kako je pogrešno Tuđmana smatrati 'ocem Domovine'. Otac je, naime, u psihoanalitičkom, frojdovskom smislu, autoritet, onaj koji kažnjava prijestupe, zavodi red, ako treba i silom.

Majka je ta koja prašta, koja je uvijek puna razumijevanja, ona je vječita blagost i hodajući oprost. Tuđman je uveo praksu nekažnjavanja, nekažnjivosti i razumijevanja za sva (ne)djela koja počine 'sinci domovine', oni žive vječiti praznik, a ta je praksa ostala do danas, pa Tuđmana ne možemo kriviti jer je uobličio i politički kapitalizirao jednu pogubnu mentalitetsku karakteristiku.

Dno se nazire premda u nj nećemo lupiti još tako brzo jer se ovdje još mnogo toga može opljačkati, upropastiti, predati u manje nevine ruke

Mogli su je, naime, i morali ispraviti njeni nasljednici, ali oni su je samo razvili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad stvari promotrimo u stogodišnjem kontinuitetu, pa uzmemo lektire najprodornijih hrvatskih kritičara, Starčevića, Matoša, Krleže, Josipa Horvata, Ujevića, vidjet ćemo da uvijek imamo posla s istim paketom vrijednosti, koji je katkad ipak znao biti podložan kaznenom progonu, pa bi društvo ulazilo u faze relativnog prosperiteta.

No one nisu trajale predugo. Nepotizam, korupcija, mito, rodijaštvo, strančarenje, podobnost, forsiranje nestručnih o javnom trošku, sve su to stvari koje nas vuku prema dnu, a ostaju nekažnjive ako ih rade podobni.

Divlji i dalje istjeruju pitome, ali se resursi troše, dno se nazire premda u nj nećemo lupiti još tako brzo jer se ovdje još mnogo toga može opljačkati, upropastiti, predati u manje nevine ruke. Hrvatska država treba obnoviti autoritet, ne onaj koji prašta nepodopštine nego koji ih kažnjava.

Brutalna istina: Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini - BiH
Brutalna istina: Bez turizma, Hrvatska bi bila na razini  - BiH

Taj bi autoritet trebao stigmatizirati nedjela, koja se danas nagrađuju. Jedini je problem što se naše vladajuće politike ne uzdižu na protivljenju tom setu vrijednosti nego na njegovu eksploatiranju i petrifikaciji. Izlaz s te spirale propadanja nitko ne nudi.

Nađemo li ga, ova će se zemlja pretvoriti u oazu blagostanja, cvatući vrt za pet, šest, sedam milijuna ljudi. Ostane li ovako, idemo ravno do dna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang