Obavijesti

Kolumne

Komentari 184

Tko šljivi HDZ: Premijer ima Antu Gotovinu, SAD i Kanadu

Tko šljivi HDZ: Premijer ima Antu Gotovinu, SAD i Kanadu
1

Tomislav Karamarko se protivio imenovanju Daniela Markića za šefa SOA-e, pa se premijer Orešković danas pozvao na "podršku američkog i kanadskog veleposlanika". I tako izazvao dosad neviđeni skandal.

VIDEO

Evo kako je Tihomir Orešković objasnio situaciju oko novog ravnatelja SOA-e.

"Svi znaju da smo predsjednica i ja zajedno predložili Daniela Markića za kojeg smatram da je odličan i vrlo sposoban kandidat", kazao je u intervjuu Jutarnjem listu. "On ima podršku i mnogih drugih u Hrvatskoj, koliko znam podršku mu je dao i general Gotovina. Isto tako, podršku je dobio od američkog i kanadskog veleposlanika".

A to je, čini se, najvažnije. 

To što Daniel Markić nema podršku HDZ-a, kao najveće stranke u vladajućoj koaliciji, nema nikakve veze. On je dobio podršku Ante Gotovine, kao vrhunskog političkog i moralnog arbitra, neke vrste visokog svećenika koji iz svog čadora amenuje kadrovska rješenja i protiv čije volje nema pravnog lijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali još važnije - i skandaloznije - premijer se pohvalio da novi ravnatelj hrvatskih tajnih službi ima podršku američkog i kanadskog veleposlanstva. A pred takvim argumentom svaki drugi pada na koljena.

Nevjerojatan gaf

To je nevjerojatan gaf, javno priznanje kako se glavni špijun postavlja uz blagoslov stranih država. Ali opet, on je toliko normalan u zemlji u kojoj američki i izraelski veleposlanici vladajućima zavrću ruku i prisiljavaju ih na kolektivnu zakletvu antifašizmu i postrojavanje u Jasenovcu.

Tako izgleda ono što se naziva domoljubnom vladom.

Znači, nakon šefa tajne službe s američkim državljanstvom dobili smo šefa tajne službe s francuskim državljanstvom kojeg možda ne podržava najveća stranka u vladajućoj koaliciji, ali ga zato podržavaju veleposlanici SAD-a i Kanade.

Riješili smo se "privatnog obavještajca premijera Milanovića", a koga smo dobili? "Privatnog obavještajca Gotovine, Amerikanca i Kanađana"?

I koliko god ovo Oreškovićevo priznanje bilo u najmanju ruku bizarno - a ustvari je skandalozno - ono se samo nadovezuje na postojeći model vladanja ove koalicije. 

A otvara i intrigatno pitanje: čija riječ u toj Vladi zapravo ima najveću težinu?

Samo je nebo iznad Kaptola

Nema sumnje, na prvom mjestu je kardinal Josip Bozanić. Njegovo postizborno naslikavanje s Karamarkom i Kolindom dovelo je do najezde crkvenih kadrova u Vladi, ali i šire, sve do klinike za infektivne bolesti. S kardinalom se ovih dana uslikalo i novo vodstvo HRT-a, v.d. ravnatelja i v.d. urednice Informativnog programa, kao poruka svima da Crkva podržava upravo njihov izbor.

Podrška Kaptola ima najveću specifičnu težinu. Možda je ovo smjela konstatacija, ali Bozanićev blagoslov gotovo bi se mogao staviti u istu ravan s blagoslovom generala Gotovine.

Naravno, tu je i Opus Dei. Upravo danas HDZ na naslovnici Večernjeg lista optužuje premijera da je pod utjecajem te vjerske organizacije, kao i Ivića Pašalića, bivšeg savjetnika Franje Tuđmana u vrijeme dok je Tomislav Karamarko obijao birtije sa Stipom Mesićem.

Ponekad je presudna i podrška Mosta, bilo kojeg njegova dijela ili okrajka. Nekada Most drži na vlasti HDZ, nekad Most računa s podrškom SDP-a, kao u slučaju potvrđivanja Daniela Markića. A nekada SDP dobije podršku HDZ-a, kao u slučaju protivljenja Mostovu prijedlogu teritorijalnog preustroja i ukidanja županija.

Karamarko izgubljeni slučaj

A tu se negdje zametnuo i Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade u kojoj je HDZ najveći faktor. On pak izravno ovisi o tuđoj podršci: malo Crkve, malo više Mosta, uskoro i Milana Bandića... Bez njih, on je doslovno izgubljeni slučaj.

Gurao je Milijana Brkića za ministra, pa propao. Protivio se Markiću, pa su ga izgurali. Doveo je premijera, pa ga ovaj uopće ne šljivi.

Ukratko, sve se ovo može podvesti pod evidentan zaključak: oni koji nemaju politički autoritet pokušavaju ga graditi pozivanjem na tuđi.

Pa tako premijer Orešković izostanak podrške HDZ-a kompenzira pozivanjem na Antu Gotovinu, na Amerikance i Kanađane, kao što se prije nekoliko dana pozvao čak i podršku samih građana u anketama, iako ga ti građani nisu ni birali ni izabrali.

Zbog toga pitanja čija je ovo koalicija, čija je ovo Vlada, čiji je ovo premijer, čiji je ovo šef tajne službe, ostaju otvorena do daljnjega. Barem dok HDZ ne okonča tu agoniju.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....