Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

To bi bio izazov: Da Bandić na izbore izađe bez gradske love

To bi bio izazov: Da Bandić na izbore izađe bez gradske love
1

HDZ prijeti da neće izglasati Bandićev prijedlog gradskog proračuna i na čelo Zagreba dovesti Vladina povjerenika. Bandić bi tako prvi puta na lokalne izbore izašao kao običan smrtnik, a ne povlašteni gradonačelnik

VIDEO

E to bi stvarno bilo zanimljivo...

Da Milan Bandić nakon petnaest godina izađe na lokalne izbore kao običan kandidat, a ne kao gradonačelnik. Kao jedan od smrtnika, a ne kao privilegirani besmrtnik. Da ne kažemo #Premijer.

A još zanimljivije bi bilo da Milan Bandić na lokalne izbore izađe bez novca iz gradske blagajne. Da vodi kampanju donacijama i da prikuplja milostinju za kupnju glasova.

To je rupa koju mu navodno kopa HDZ: odbit će gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu, zatim će odbiti plan o privremenom financiranju grada, nakon čega bi HDZ-ova Vlada postavila povjerenika prije lokalnih izbora.

Pakleni plan

Bez HDZ-a Bandić neće moći usvojiti proračun, osim ako mu u pomoć ne dotrči SDP pod vodstvom njegova bivšeg pulena Davora Bernardića i njegova mentora, a bivšeg kandidata u Zagrebu Rajka Ostojića.

Pakleni je to plan, plan o kojem se često razglabalo u zadnjoj godini Bandićeva mandata. I svaki puta se Bandić izvukao i svaki puta ostao na vlasti.

Pa tako ni sada Bandić ne bi bio Bandić kad ne bi imao spreman protuudar na HDZ-ov plan. A on se, prema pisanju nekih medija, svodi na jasnu ucjenu HDZ-u: ako on odbaci prijedlog gradskog proračuna, odbacit će i 600 milijuna kuna namijenjenih gradskim četvrtima i mjesnim odborima u kojima HDZ ima mnogo zastupnika i još više interesa.

Ishod je Bandić prolongirao za 20. prosinca, ali već sama ta najava otvorila je širom vrata već započetoj kampanji za zagrebačkog gradonačelnika.

Bandić kao žrtva

"Mislim da rušenje Bandića u ovom trenutku ne donosi ništa dobro za lokalne izbore", izjavio je danas Bandićev koalicijski partner s parlamentarnih izbora Radimir Čačić, referirajući se na bojazan da bi odbijanjem proračuna funkcioniranje Zagreba moglo mjesecima biti blokirano.

A onda je dodao i ovo: "To bi donijelo još jednu konotaciju Bandića kao žrtve svih".

Nakon što ga se odrekao SDP, sada ga ruši HDZ. 

A tu su još i njegova bivša zamjenica Sandra Švaljek, njegov bivši učenik Davor Bernardić, pa policija, pa državno odvjetništvo, pa mediji... Sve to pomoglo bi Bandiću da kreira atmosferu zavjere i mobilizira svoje birače da ga na izborima zaštite od sveopćeg napada, i slijeva i zdesna.

Jer, nije se još obogatio onaj tko je podcijenio Bandićevu moć preživljavanja.

Ipak, unatoč želji čak 66 posto anketiranih građana Zagreba za promjenom gradonačelnika, i usprkos planovima za ubrzavanjem Bandićeva rušenja i vađenja ruku iz gradske blagajne, u svim ovim kalkulacijama fali ključna komponenta: uvjerljivi kandidati koji bi srušili Bandića.

Tu je Sandra Švaljek kojoj se navodno topi rejting, tu je Anka Mrak Taritaš kojoj navodno raste rejting. Ali obje zasad debelo zaostaju za Bandićem.

HDZ i SDP nemaju kandidate

SDP nema pojma koga bi kandidirao, jer njegov šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić tako loše stoji u anketama da mu je bijeg na Iblerov trg najbolje rješenje, a stranka je tako kadrovski devastirana da treba pretresti svaku ladicu i zavirit u svaki ćošak za nekim relevantnim imenom.

HDZ-ov Andrija Mikulić gotovo da uopće nije relevantan. A u priču se sad navodno gura i Bruna Esih, novopečena ikona revizionističke HDZ-ove desnice, što se tumači kao stranački udar na Andreja Plenkovića.

A tu je, naravno, i Ivan Pernar.

I unatoč svim tim imenima, nitko još nije na čistu treba li Bandića rušiti političar, menadžer, selebriti ili potpuni anonimac.

A sve to bi se moglo, onako ugrubo, svesti na sljedeći zaključak: političke stranke traže dobre kandidate (SDP, HDZ...), a kandidati traže podršku stranaka (Švaljek, Mrak...).

Kadrovski jad

Pritom, naravno, ne treba zanemariti ni sve one koji će se, poput Švaljek prije četiri godine, prikrpati Bandiću neposredno prije izbora kad se uvjere da on ima šanse za još jednu pobjedu u Zagrebu.

Dakle, relativno je lako skovati tehnički plan kako Bandiću zavezati noge prije izbora (optužnice, uhićenja, proračun...), ali je mnogo teže iznjedriti uvjerljivog kandidata, s programom, podrškom, strategijom i infrastrukturom, koji bi mogao takvog osramoćenog i osakaćenog Bandića napokon pobijediti na izborima i skinuti s vlasti.

Na Zagrebu se, ako ćemo pretjerivati, testira sva raskoš ili još bolje sav jad kadrovske ponude hrvatske politike. Nažalost, ne po prvi puta.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith