Obavijesti

Kolumne

Komentari 193

Ujutro Haso, popodne Vaso: Na ljutu ranu obično ide ljuta trava

Ujutro Haso, popodne Vaso: Na ljutu ranu obično ide ljuta trava
1

Kao pravi stranački vojnik i lider stramačke desnice Milijan Brkić išao je popodne ublažavati štetu koju je HDZ-u nanio jutarnji istup Zlatka Hasanbegovića. Pa je poput Hasanbegovića i on udario na Pupovca

VIDEO

Kako je HDZ odlučio ublažiti štetu nastalu istupom i izbacivanjem Zlatka Hasanbegovića iz stranke?

Tako što je Milijan Brkić napao Milorada Pupovca i nacionalne manjine.

Ujutro je Hasanbegović zamjerio Andreju Plenkoviću zato što preslaguje većinu s "notornim Pupovcem", a popodne je Brkić poručio da "gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade".

"Ovo je hrvatska država", poručio je Brkić, "i uz nacionalne manjine koje imaju Ustavom zajamčena prava, o Vladi odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao da to nije isto tako i zemlja nacionalnih manjina koje su se u njoj rodile i u njoj oduvijek žive.   

Saniranje štete

Vaso Brkić je išao kontrolirati štetu koju je napravio Hasanbegović, pa onda napravio novu. Brutalno i neobazrivo, kako već to Brkić zna. Kako je već Pupovcu poručio da "može otići tamo gdje se neće osjećati ugroženim".

Ne samo da je osporio nacionalnim manjinama pravo da određuju sastav Vlade, već ih je svrstao u građane drugog reda i prilično izravno im poručio da ovo nije (i) njihova zemlja.

Skoro u dlaku isto onako kako je to prije nekoliko godina učinila i Ruža Tomašić, nositeljica liste HDZ-a na prvim izborima za Europski parlament. S Plenkovićem kao prvim pratiteljem na toj listi.

Brkić se u svom popodnevnom obraćanju pozivao na Ustav, a onda distancirao manjine od njihovih ustavnih prava.

Međutim, Milijan Brkić, kao i onaj tko ga je poslao da sanira štetu, nije se obraćao onima koji štite Ustav, niti onima koji su osjetljivi na prava manjina u njihovoj domovini.

Brkić se, kao Plenkovićev čovjek za prljave zadatke, obraćao "Hrvaticama i Hrvatima" koje bi eventualno mogao pokolebati Hasanbegovićev jutarnji napad na šefa stranke i zavesti njegova prkosna promocija u tribuna radikalne, ali i stranačke desnice.

Obojica na Pupovca

Hasanbegović je udario na Pupovca, pa je onda udario i Brkić. Iako su obojica s tim istim Pupovcem prošloga tjedna održali HDZ u nategnutoj većini u Saboru. Odnosno, Pupovac je s njima obojicom podržao Plenkovića.

U ovom trenutku, Milijan Brkić jedini je pripadnik hadezeove vrhuške koji ima jasan placet za obraćanje stranačkoj desnici, sad kad je Hasanbegović izbačen iz njihovih redova. 

Budući da je Hasanbegović ujutro optužio Plenkovića da će odlučiti o njegovoj sudbini "zajedno sa Šeksom i Božinovićem", predsjednik HDZ-a nije mogao pred novinare poslati nikoga osim potpredsjednika Milijana Brkića. 

Na ljutu ranu ljuta trava.

Tvrđa desnica

Premda je svima očito da je Pupovac taj koji čuva HDZ, i to već drugi mandat na vlasti, a time i zna o čemu govori kad na RTS-u najavljuje "opširniju rekonstrukciju Vlade", Brkić je morao uvjeriti "Hrvatice i Hrvate" da će i oni sudjelovati u formiranju nove Vlade.

Pa makar s manjinama.

Bio je to ujedno i otrežnjujući podsjetnik svim liberalnim krugovima koji su jutros sa zadovoljstvom dočekali vijest o Hasanbegovićevu isključenju, vidjevši u tome nadu da će se Plenković napokon obračunati s tvrdom desnicom, kako u HDZ-u ima još kadrova sposobnih nastaviti njegovim putem.

A Milijan Brkić je, sjetimo se, također uz Hasanbegovića bio blizak suradnik Tomislava Karamarka. 

U svakom slučaju, danas se u HDZ-u otvorio natječaj za novog lidera radikalne desnice, a Brkić je bio prvi koji je istaknuo kandidaturu. Kao branitelj sigurno će biti u prednosti pri zapošljavanju.

A kao istinski vojnik partije, pružit će Plenković čvrsti zaklon od Hasanbegovićevih optužbi.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković