Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 27.02.2018. u 12:15
103 komentara

Ustaštvo je zabranjeno. Ali ne ako je upisano u grbu HOS-a

Povjerenstvo za suočavanje s totalitarnim režimima donijet će odluku prema kojoj su svi fašistički simboli zabranjeni osim grba HOS-a. Ustaštvo je neustavno, ali ne ako se povezuje s Domovinskim ratom

Ivo Čagalj/Pixsell
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
103 komentara

Google tražilica ne poznaje termin "tolerancija neustavne prakse".

Iako se upravo na takvu formulaciju oslonio sugovornik Jutarnjeg lista najavljujući odluku Povjerenstva za suočavanje sa simbolima totalitarnih režima koje bi sutra službeno trebalo završiti sa svojim radom.

KONAČNA ODLUKA VIJEĆA 'Za dom spremni' će zabraniti, petokraka ipak ostaje legalna?

To je, dakle, dosad nepoznata kovanica kojom će povjerenstvo, ako je vjerovati medijskoj najavi, opravdati ono što je od početka bila svrha cijele operacije: da ustaški pozdrav ostane dio baštine Domovinskog rata.

Ustaški simboli su nedopustivi i zabranjeni, baš kao što su to već odavno odlučili Ustavni sud i definirali hrvatski zakoni, ali ustaški pozdrav u grbu HOS-a ostat će netaknut.

Ustaštvo je neustavno, ali povjerenstvo predlaže toleriranje takve neustavne prakse.

Svi ustaše - osim HOS-a

To je odluka koju se zapravo moglo očekivati i na koju je premijer Andrej Plenković računao kad je prije godinu dana osnovao to famozno povjerenstvo kako bi kupio vrijeme i odbacio odgovornost u vezi HOS-ove ploče u Jasenovcu koja je premještena u Novsku.

Petokraka ostaje jer nije simbol isključivo totalitarnog režima, ali svi drugi simboli fašističkog, nacističkog, četničkog i ustaškog pokreta proglašeni su neustavnima i stoga nedopuštenima za isticanje u javnom prostoru. 

Osim grba HOS-a.

Umjesto da se zakonskom regulativom naprosto promijeni grb jedne braniteljske udruge, Povjerenstvu će biti lakše predložiti da se u hrvatskom javnom prostoru i dalje zadrže ostaci ustaštva, te da se oni - što je još gore - identificiraju s Domovinskim ratom.

Pozdrav je neustavan, ali treba ga tolerirati.

Kršenje Ustava

"Za vrijeme rata", objašnjava sugovornik Jutarnjeg, "o tome nitko nije vodio brigu pa bi preporuka Vijeća trebala ići u smjeru da ne moraju iz službenih grbova uklanjati pozdrav što znači da bi, u tom slučaju, prošla i ploča koja je sada u Novskoj".

Pa ipak, rat je odavno iza nas i ako se u ratnim turbulencijama moglo tolerirati ustaštvo, u mirnodopsko vrijeme ono je teško objašnjivo. Umjesto da se inzistira na poštivanju Ustava, povjerenstvo će predložiti toleriranje kršenja tog istog Ustava. 

Ustaštvo tako neće, po toj logici, biti samo relikt Drugog svjetskog rata nego i baština Domovinskog rata u kojem su se hrvatski vojnici borili za antifašističku Hrvatsku i za granice koje je odredio ZAVNOH u borbi upravo protiv ustaškog režima.

HOS-ovci su možda 1991. ratovali pod ustaškim simbolom, ali su se borili i ginuli za antifašističku, a ne ustašku Hrvatsku te stoga micanje ustaškog pozdrava iz njihova grba ne bi umanjilo vrijednost njihove borbe niti umanjilo uspomenu na njihove poginule. 

Takvu odluku, međutim, nitko nema hrabrosti donijeti.

Ustav za sve, osim za HOS

Najmanje Andrej Plenković koji je s predstavnicima ustašofilske udruge vodio pregovore, kao ni Plenkovićevo povjerenstvo koje je obavilo delikatni dio posla od kojeg je premijer pobjegao. Grb s ustaškim pozdravom ne može stajati u Jasenovcu, ali može u Novskoj. Ustaštvo je protuustavno, ali ne i grbovi s ustaškim pozdravom.

Ustav se mora poštivati, ali ne ako ste udruga branitelja.

A možda, ako ustaštvo ne postoji u grbu braniteljske udruge, notorna spomen ploča može se vratiti u Jasenovac.

Ova famozna tolerancija neustavne prakse na ovom je slučaju dobila pravo građanstva i možda će ući u udžbenike i anale, ali ne treba se zavaravati, Hrvatska već dvadeset godina živi toleranciju kršenja Ustava.

Ne samo toleriranja fašističkih simbola, odnosno različita pristupa sankcioniranju te problematike, već i kršenja prava manjina, odstupanja od ravnopravnosti i jednakosti koje Ustav garantira, gaženja slobode govora i slobode medija, prava na rad i na dostojanstven život, podjela građana na one više i manje vrijedne i da ne nabrajamo unedogled.

Ustaše u Domovinskom ratu

Ustav se u hrvatskom društvu krši desetljećima, ali sada smo prvi puta dočekali da se to formalizira u kovanicu "tolerancija neustavne prakse". 

I to na jednoj maloj udruzi branitelja koja će se postaviti iznad Ustava.

Svi drugi građani morat će poštivati Ustav, ali ne i udruga branitelja HOS-a. A svi oni koji će poželjeti istaknuti ustaški simbol naprosto će posegnuti za grbom HOS-a i tako elegantno zaobići Ustav.

Ustaštvo je zabranjeno u državi koja je obranjena u Domovinskom ratu, ali nije zabranjeno u grbu udruge koja se borila u Domovinskom ratu.

E to ni Plenković ne bi bolje smislio.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message