Obavijesti

Kolumne

Uz fini ruski 'stroganoff' virozi pokažite gdje joj je mjesto

Uz fini ruski 'stroganoff' virozi pokažite gdje joj je mjesto
1

Novi val hladnoće i ove tmurnosti koja mi siše elan na slamčicu tjeraju me samo na žlične obroke, a neodstatak vitamina D nadomješćujem gustim varivima i gulašima.

VIDEO

Zaista mi je sve izglednija pomisao da Zagrebom haraju dementori i zato je posvuda hladno i jadno. Moji patronusi ne iskaču iz čarobnog štapića već iz lonca, a danas mi je trenutak radosti donio Stroganoff.

Stoganoff je poznato rusko jelo koje se sastoji od mekane govedine/junetine u kremastom umaku. Varijacija ima milijun, a svima je dodirna točka da se koriste goveđe meso i vrhnje. Moja varijanta ima od svega po malo, sugar, spice and evertyhing nice. Stroganoff najčešće serviram uz špecle (njemačka vrsta tjestenine), no i tagliatelle bi dobro poslužile.

Sastojci za četiri osobe:

  • 600 g junećeg buta narezanog na kockice
  • 200 g šampinjona
  • 1 luk
  • senf
  • kiselo vrhnje s minimalno 20% mliječne masti
  • 0,3 l goveđeg temeljca
  • ulje/mast
  • sol, papar
  • brašno
  • pasata
  • 1/4 šalice mlijeka/1
  • 2 jaja
  • muškatni oraščić

Priprema: 

  1. Meso narezano na kockice popržite na malo ulja ili bolje masti. Pecite dok ne ishlapi sva tekućina i meso ne poprimi lijepu boju, što je otprilike 15 minuta.
  2. Meso stavite sa strane, a na istoj masnoći prepržite šampinjone (one veće narežite na četvrtine) dok ne porumene, te ih potom izvadite van.
  3. Ako treba dodajte još masnoće te propirjajte sitno narezani luk. Kad luk omekša dodajte dvije žlice passate i žlicu brašna. Pržite miješajući minutu do dvije te zalijte s temeljcem. Dodajte žlicu senfa, sol i papar, vratite meso u lonac i pustite da krčka 40ak minuta.
  4. Potom dodajte 2 – 3 žlice punomasnog vrhnja i šampinjone, smanjite vatru te pustite da se krčka još deset minuta.
  5. U međuvremenu zakuhajte 2 l vode sa šakom soli. U jednoj zdjeli skupa pomiješajte 3/4 šalice brašna, sol i muškatni oraščić, a u drugoj istucite 2 jaja s mlijekom i miješajući dodajte u smjesu brašna. Dobro izmiješajte (kao da radite noklice) da se ne stvore grudice.
  6. Izlijte dio smjese (poprilično je tekuća) na plastičnu dasku za rezanje i sitnim potezima noža režite komadiće direktno u kipuću vodu. Pustite da se kuhaju 5 minuta te procijedite. Servirajte špecle sa Stroganoffom i opcionalno grillanim mrkvama.

U slast, 

T. 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica