Novi val hladnoće i ove tmurnosti koja mi siše elan na slamčicu tjeraju me samo na žlične obroke, a neodstatak vitamina D nadomješćujem gustim varivima i gulašima.
Uz fini ruski 'stroganoff' virozi pokažite gdje joj je mjesto
Zaista mi je sve izglednija pomisao da Zagrebom haraju dementori i zato je posvuda hladno i jadno. Moji patronusi ne iskaču iz čarobnog štapića već iz lonca, a danas mi je trenutak radosti donio Stroganoff.
Stoganoff je poznato rusko jelo koje se sastoji od mekane govedine/junetine u kremastom umaku. Varijacija ima milijun, a svima je dodirna točka da se koriste goveđe meso i vrhnje. Moja varijanta ima od svega po malo, sugar, spice and evertyhing nice. Stroganoff najčešće serviram uz špecle (njemačka vrsta tjestenine), no i tagliatelle bi dobro poslužile.
Sastojci za četiri osobe:
- 600 g junećeg buta narezanog na kockice
- 200 g šampinjona
- 1 luk
- senf
- kiselo vrhnje s minimalno 20% mliječne masti
- 0,3 l goveđeg temeljca
- ulje/mast
- sol, papar
- brašno
- pasata
- 1/4 šalice mlijeka/1
- 2 jaja
- muškatni oraščić
Priprema:
- Meso narezano na kockice popržite na malo ulja ili bolje masti. Pecite dok ne ishlapi sva tekućina i meso ne poprimi lijepu boju, što je otprilike 15 minuta.
- Meso stavite sa strane, a na istoj masnoći prepržite šampinjone (one veće narežite na četvrtine) dok ne porumene, te ih potom izvadite van.
- Ako treba dodajte još masnoće te propirjajte sitno narezani luk. Kad luk omekša dodajte dvije žlice passate i žlicu brašna. Pržite miješajući minutu do dvije te zalijte s temeljcem. Dodajte žlicu senfa, sol i papar, vratite meso u lonac i pustite da krčka 40ak minuta.
- Potom dodajte 2 – 3 žlice punomasnog vrhnja i šampinjone, smanjite vatru te pustite da se krčka još deset minuta.
- U međuvremenu zakuhajte 2 l vode sa šakom soli. U jednoj zdjeli skupa pomiješajte 3/4 šalice brašna, sol i muškatni oraščić, a u drugoj istucite 2 jaja s mlijekom i miješajući dodajte u smjesu brašna. Dobro izmiješajte (kao da radite noklice) da se ne stvore grudice.
- Izlijte dio smjese (poprilično je tekuća) na plastičnu dasku za rezanje i sitnim potezima noža režite komadiće direktno u kipuću vodu. Pustite da se kuhaju 5 minuta te procijedite. Servirajte špecle sa Stroganoffom i opcionalno grillanim mrkvama.
U slast,
T.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj BritanacEuro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica