Obavijesti

Kolumne

Komentari 205

Već nas hvata mučnina od svih tih 'povijesnih zaokreta' HDZ-a

Već nas hvata mučnina od svih tih 'povijesnih zaokreta' HDZ-a
1

Sa svakim novim predsjednikom, HDZ nudi povijesni zaokret. Zaokret od Tuđmana, od Sanadera, od Kosorice, sad i od Karamarka. A nakon svih tih zaokreta HDZ se opet vrati na staro. Na korupciju i radikalizam

VIDEO

Od ovoliko zaokreta hvata nas mučnina.

Ivo Sanader se okretao od Franje Tuđmana, Jadranka Kosor okrenula se od Ive Sanadera, Tomislav Karamarko okrenuo se od Kosor i Sanadera, a sada bi se Andrej Plenković trebao okrenuti od Karamarka.

A onaj idući okrenut će se od Plenkovića.

HDZ je već toliko puta u svojoj povijesti prošao taj famozni "povijesni zaokret", a oni su postali sve češći, sve intenzivniji i sve brutalniji, da bi se to već slobodno moglo nazvati HDZ-ovom politikom kontinuiteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki novi šef stranke odmah po stupanju na dužnost napravi zaokret u odnosu na svog prethodnika. I sa svakim novim povijesnim zaokretom HDZ se uvijek uspije vratiti na staro.

Nema sumnje da će tako biti i nakon epizode s Andrejom Plenkovićem.

Tome nas je, naime, naučila povijest u ovih petnaestak godina, od smrti Franje Tuđmana.

Isprika na ispriku

Ivo Sanader vehementno se ispričao zbog Tuđmanove politike, zbog privatizacijske i pretvorbene pljačke, da bi nakon oduševljenja dobrog dijela liberalne javnosti novim kursom HDZ-a, on sam zaglavio u korupcijskim aferama, a stranka na optuženičkoj klupi.

Jadranka Kosor strpala je Sanadera u zatvor, a Tomislav Karamarko nekoliko se puta javno obračunao s koruptivnim nasljeđem iz Sanaderova doba, dajući svečano obećanje kako će on u svom mandatu očistiti stranku od tih negativnih pojava.

"Kao stranka nismo bili imuni da pojedini ljudi iskoriste HDZ za pojedine izbore, tu cijenu je platila i Hrvatska, ali i hrvatski narod. Zlo korupcije i samopromocije sve nas je zakinulo", poručivao je Karamarko prošle zime. "Tko misli HDZ rabiti za osobne probitke i zgrtanje profita, neka sam odmah izađe iz stranke. Taj si luksuz više nećemo priuštiti".

Pa je on osobno pao zbog afere MOL, a stranka se ponovno našla u financijskoj kaljuži s višemilijunskim zaduženjima od raznih privatnih tvrtki. 

Sada, pak, na čelo HDZ-a dolazi Andrej Plenković koji, baš poput svojih prethodnika, ponavlja mantru o čistim računima, vraćanju povjerenja, vladavini zakona, o "zakonitom, transparentnom i odgovornom financiranju".

I ne samo to. 

Toplo-hladne kupke

Ako je Karamarko nasljeđe korupcije čistio (ili kamuflirao) političkim radikalizmom, filoustašama, nacionalistima, klerikalnim revolucionarima, šatorašima i stožerašima, od Plenkovića se očekuje da u svom "povijesnom zaokretu" sve te elemente skloni u stranu. Ili makar privremeno makne od očiju javnosti.

Jasno je, međutim, da to nije jednostavan posao.

Jer, ove toplo-hladne kupke - malo desno, malo u centar, malo domoljublje, malo korupcija - nisu samo postale zamorne za dobar dio javnosti, one ne samo da zbunjuju hadezeove birače (ako oni uopće obraćaju pažnju na to), pa i njihove potencijalne koalicijske partnere, a o samim dužnosnicima stranke da i ne govorimo. Nisu svi sposobni biti Gordan Jandroković.

One su zbunjujuće i za samu političku konkurenciju. 

Siroti Milanović pogubio se u koncipiranju kampanje. Ide li protiv korumpiranog Sanadera ili protiv desnog radikala Karamarka ili protiv proeuropskog Plenkovića? Svaka kampanja novi list papira. Novi slogan. Novi svjetonazorski zaokret.
Možda se sada ipak neće morati istodobno zaklinjati i u Tita i u Tuđmana. 

Uglavnom, svi ovi silni hadezeovi povijesni zaokreti aktualiziraju vječito pitanje - treba li vjerovati HDZ-u čak i kad dlaku mijenja?

Što ostaje ako ničeg nema?

Oni koji su klečali pred Sanaderom kasnije su mu kopali grob. Karamarkovo tjeranje izdajnika na čistinu je istjeralo tek MOL-ove lobiste i razne zajmodavce. A Plenković bi sada trebao doslovno preko noći u Središnjici očistiti Augijeve štale krcate HDZ-ova nataloženog nasljeđa korupcije i radikalizma.

I ako to uspije učiniti, postavlja se pitanje što će uopće ostati od HDZ-a kakvog znamo i od kakvog strepimo? 

Što je uopće HDZ bez korupcije i nacionalizma? Bez tvrdokorne izborne baze na kojoj opstaju i bez tisuća krakova hobotnice s kojom preživljavaju?

Možda će jednoga dana netko reći da je sa svime time svršeno. Možda će to čak biti Andrej Plenković. Ali trebat će mnogo tamjana i svete vodice da se iz svakog kutka istjeraju zli duhovi HDZ-ove prošlosti. 

Tko zna, možda biskup Košić može priskočiti u pomoć...

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang