Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Veterinar kaže da se riješimo psa jer poludi kad ga vidi...

Veterinar Goran Azenić savjetuje što s Newfoundlanderom koji poludi kada vidi veterinara te zašto uspavljivanje tog psa nije prvi izbor kako je veterinar savjetovao

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Stalno bježi iz dvorišta i trči za autima, pomozite!

Moj pas neprestano trči za autima i bježi iz dvorišta. Imam još jednog psa koji je ženski i ona je već dugo kod mene. Mislim da ona nije problem jer se oni dobro slažu. Pas trči i po cesti i čula sam da se za to plaća kazna. Već dugo tražim pomoć i gubim nadu da će pas ostati kod mene. Već sada razmišljam o tome da ga dam nekome. Očajna čitateljica 24 sata Marta 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istrčavajte psa svaki dan da potroši višak energije

Poštovana, 

u ovakvim slučajevima može pomoći kastracija, također od velike pomoći bi bile svakodnevne šetnje i istrčavanje psa kako bi potrošio svoj višak energije. Bježanje van dvorišta i trčanje za automobilima njemu je oblik zabave. S obzirom da je taj oblik zabave jako opasan predlažem da mu napravite boks kako ne bi nastradao. 

Što o bježanju iz dvorišta kaže stručnjakinja za ponašanje psa

Pekinezer ima buhe, koliko stoji liječenje u prihvatilištu?

Pozdrav svima, pitanje je već gore navedeno no prije toga svega imao je puno buha, ali sad kad smo maknuli tepihe bolje je. No kod tih lokalnih veterinara uvijek su savjeti isti; ili šapon protiv buha,pa prašak za rane nekakav po imenu Tirosut tako nekako itd. 

No još uvijek se češe pa vjerojatno sebi rane,da ne duljim radi se o pekinezeru starom tri god. Molim vas za savjet jer već smo mislili da ga damo na liječenje. Koja bi bila cijena liječenja, dakle da ga se zadrži u prihvatilištu. Pozdrava iz Ludbrega centra svijeta. 

Preporučujem vam NexGard tabletu protiv buha

Poštovani, 

kada su problem buhe neko liječenje u prihvatilištu ne bi imalo koristi jer čim bi se vratio opet bi pokupio buhe. Preporučujem vam NexGard tabletu protiv buha koju ćete dati psu, a za prostor koristite Bikill sprej. Tretiranje psa i prostora mora biti kontinuirano, što znači svaka četiri tjedna morate tretirati psa i prostor kroz par mjeseci (4­5). 

Ukoliko je infestacija buhama velika predlažem da pozovete DDD­ službu. Dok tretirate prostor bitno je svakodnevno usisavanje (ne pranje­ ispirete sredstvo) kako bi uklonili što više jajašaca i ličinka. S obzirom da si je pas stvorio rane od intenzivnog češanja treba uključiti antibiotsku terapiju. 

Veterinar je rekao da se riješimo psa jer poludi kad ga vidi

Pozdrav, ako možete pomoći. Jučer smo pokušali cijepiti psa (Newfoundland od­ 4 god.), ali nažalost nismo uspjeli. Poludio je na veterinara i nismo više mogli do njega. To nije prvi put, ali sad nam je veterinar predložio da ga se riješimo jer kao agresivan je. Nadam se da nije to rješenje. Tnx na odgovoru.

Popričate sa stručnim ljudima koji se bave problemima u ponašanju pasa

Poštovani, 

potrebno je promatrati psa i njegovo ponašanje u cijelosti, a ne samo u određenom slučaju (kao kod veterinara). Treba se procijeniti da li je pas agresivan ili samo plašljiv itd. Tako da vam preporučujem da o tom problemu popričate sa stručnim ljudima koji se bave problemima u ponašanju pasa, resocijalizacijom i edukacijom vlasnika.

Kada se mačići čiste od parazita?

Imamo mladu macu koja je prije 40 dana okotila dva mačića. Kada treba provesti čiščenje od parazita i na koji to način provesti. Lijep pozdrav. Špiro 

Preporučio bih Vam tablete Caniverm

Poštovani, 

preporučio bih Vam tablete Caniverm (za mačiće i štence). Poželjno je „čišćenje“ ponoviti nekoliko puta s razmakom od tri tjedna.

Da li je uzrok češanja žlijezda?

Molim Vas da odgovorite. Imam pekinezera starog godinu i pol . Vodila sam ga nedavno veterinaru jer je grizao rep i mislila sam da ima bube. Međutim pas nije imao bube već tu neku žlijezdu koju treba prazniti pa mi je rekao da mu dajem suhu hranu.

A večeras sam primijetila da je prokrvario kožu. Da li je uzrok češanja žlijezda? Dajem mu suhu hranu i pas je zdrav, trči ganja mačke. Hvala!

Treba istovremeno očistiti paraanalne vrećice i tretirati ga protiv buha

Poštovana, 

najlakše će te riješiti problem ako istovremeno kod veterinara „počistite“ paraanalne vrećice i napravite tretman protiv buha (preporučio bih tabletu Nexgard jer je vrlo učinkovita). Buhe su vrlo nezgodne i svega 5 posto buha nalazi se na psu ostale su u okolišu (stan, ­kuća) tako da je potrebno tretirati i prostor u više navrata s razmakom od 3­4 tjedna.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu