Obavijesti

Kolumne

Komentari 14

Vic o tužitelju i političarima. On ih progoni, oni ga ocjenjuju

Vic o tužitelju i političarima. On ih progoni, oni ga ocjenjuju
1

Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, podnosi ovoga tjedna izvješće o svom radu Hrvatskom saboru u kojem sjede optuženici, "žetončići" optuženog političara, kao i brojni bivši ministri pod teretom ozbiljnih afera.

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnosi izvješće Hrvatskom saboru u kojem sjede optuženici i zastupnici stranke čiji se predsjednik nalazi na optužnicama, trgovci mandatima, kao i bivši ministri koji bi se trebali naći na udaru Uskoka i Državnog odvjetništva.

Oni bi trebali raspravljati i odlučivati o radu DORH-a i Uskoka.

I to u Hrvatskom saboru u kojem je nova većina posložena tako da je iznevjerila volju birača, što neki pravni stručnjaci smatraju koruptivnom radnjom.

Od njih bi glavni državni odvjetnik trebao tražiti podršku u daljnjem radu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kome to zvuči bizarno ne razumije stanje stvari u Hrvatskoj.

Politička korupcija

Jer u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je politička korupcija već godinama rak-rana čitavog društva, politička elita zajedno s političarima koji su predmet istraga ili akteri afera odlučuje o radu glavnog državnog odvjetnika koji bi trebao stati na kraj političkoj korupciji.

Recimo, Tomislav Saucha raspravlja o Draženu Jeleniću. Raspravljaju članovi kluba Milana Bandića. Raspravljaju Lovro Kuščević, Goran Marić i Milan Kujundžić, ministri koji su iz Vlade ispraćeni aferama oko imovine, nekretnina i u vezi pogodovanja.

Primjerice, Državno odvjetništvo objavilo je prije tjedan dana da istražuje tvrtku Kujundžićeve supruge. A Kujundžić bi trebao odlučivati o radu DORH-a.

Također, o izvješću glavnog državnog odvjetnika odlučuje vladajuća stranka koja je u protekle tri godine bila umočena u aferu Borg, od koje je DORH odustao, kao i gomilu drugih afera s korupcijom, sukobom interesa, sumnjivim imovinskim karticama...

Oni koje bi Jelenić trebao goniti odlučuju o Jelenićevu radu. Praktički, o njegovoj sudbini.

I da ironija bude veća, Hrvatski sabor ovoga tjedna prvi puta raspravlja o izvješću glavnog državnog odvjetnika pune dvije godine otkako je imenovan, u travnju 2018. godine.

Zašto bi mu pomogli?

A u tom izvješću Jelenić će ponoviti, odnosno kopipejstati, sve ono na što su se žalili njegovi prethodnici kad se obraćali Hrvatskom saboru. Da imaju loše uvjete za rad, da imaju premalo službenih vozila, da ne mogu zbog niskih plaća ustrojiti odjel financijskih istražitelja i ostale uobičajene žalopojke...

Zašto bi ova današnja politika pomogla tužiteljstvu koje bi je sutra mogla procesuirati?

Glavni državni odvjetnik tražio je promjene zakona kojima bi se spriječilo, odnosno ograničilo, izlaženje sudova izvan svojih ingerencija kad odlučuju o optužnicama, naročito onim protiv političara. 

Ništa se nije učinilo.

To je, dakle, jedna bizarna, tragikomična i poražavajuća predstava.

Bandić i HDZ

Koja se, posve slučajno, nadovezuje na epilog političkog dramuleta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini gdje je HDZ srušio Bandićev GUP, a onda se uspaničio zbog eventualne Bandićeve odmazde u Saboru.

No Bandić ne razmišlja samo kao gradonačelnik i političar, nego i kao optuženik. I kao takav, ne može si priuštiti da se zamjeri HDZ-u koji, navikli smo već, pod kontrolom drži policiju, Uskok, Državno odvjetništvo i dugi pravosudni lanac u kojem optuženici računaju na to da će puknuti neka od karika.

Takav Bandić, dakle, drži štangu ovakvom HDZ-u, prožetom aferama i skandalima na kojima čak i Plenkovićeva opozicija u HDZ-u vodi kampanju. I takva politika, odnosno većina ustanovljena iznenadnom promjenom biračke volje, trebala bi raspravljati o izvješću glavnog državnog odvjetnika.

Ne bi li se to moglo nazvati sukobom interesa?

Tko se koga boji?

Umjesto da se oni boje Jelenića, Jelenić se mora bojati političara.

Umjesto da oni strepe od njegovih istraga, on mora strepiti od njihovih opaski, pa i kritika. Čak ih moliti da mu pomognu u njegovu radu, kako bi ih lakše progonio kad se ogriješe o zakone.

To nije samo ponižavajuća, nego i poražavajuća situacija. Ne samo za glavnog državnog odvjetnika, već i za čitavo društvo koje uživo promatra kako se to Hrvatska bori protiv političke korupcije.

Tako da politika bira, ocjenjuje, odobrava rad glavnog državnog odvjetnika. I za njih, što je gori, to je bolji. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.