Obavijesti

Kolumne

Komentari 193

Za Kolindu je cijela Hrvatska postala njezino Labuđe jezero

Za Kolindu je cijela Hrvatska postala njezino Labuđe jezero
1

Čitava Hrvatska njezin je prostor za promociju: od ribarica i kombajna, preko utakmica i sportaša, pa do baletnih predstava. Grabar Kitarović u HNK je otkrila da bi ipak više htjela biti zvijezda nego predsjednica

VIDEO

Iza sveopćeg zgražanja i ruganja koje je popratilo izlazak na pozornicu HNK prošlog petka, naklon s ansamblom, uzimanje cvijeća i otimanje aplauza, ostao je dojam kako Kolinda Grabar Kitarović više želi biti zvijezda nego predsjednica.

Što i nije neobično, s obzirom na ustavne ovlasti šefice države.

No, taj skandalozni potez predstavljao je vrhunac onoga što bi se, kad na stranu maknemo sve ostale dijagnoze, moglo uz određeno aktiviranje mašte i dobre volje ipak proglasiti strategijom.

Kolinda je čitavu Hrvatsku pretvorila u svoje Labuđe jezero.

Čitava Hrvatska njezin je prostor za promociju: od ribarica i kombajna, preko utakmica i sportaša, pa sve do baletnih predstava. Zidarenje i ribarenje, pjevanje i navijanje, poziranje s puškama i s djecom, prešetavanje u haljinama i naslikavanje uz njezin kartonski izrezak, sve to postalo je sadržajem i okosnicom mandata predsjednice Republike.

Kao što seljakanjem ureda pokušava "okupirati" svaki dio hrvatskog  teritorija, tako svojim javnim eskapadama namjerava i okupirati svaki komadić javnog prostora.

Sve ostalo proglasila je svojom privatnom stvari. Pa čak i službena putovanja.

Hrvatska je njezino igralište

Na to se svela permanentna kampanja predsjednice Republike. Politika je sporedna, premda jednako skandalozna: primarna je nazočnost u medijskom i javnom prostoru kojom se pokušava nadoknaditi, pa i kompenzirati, evidentan politički diletantizam. 

Ako ne i nešto gore. 

I kao što je pozornici HNK ovoga petka oduzela slavu baletanima i uzurpirala njihov komadić zaslužene slave za svoj komadić nezasluženog medijskog prostora, Grabar Kitarović nastoji oduzeti medijski i javni prostor svima ostalima.

Naročito potencijalnim konkurentima.

Za to je nekad potrebno izazvati sablazan ili skandal, ponekad je dovoljno samo napisati status na Facebooku, ali poanta je da se ne dozvoli drugima da se i oni ogrebu za svoj komadić javnosti.

Ono što izgleda kao hiperaktivno bauljanje u maniri banana-diktatora, zapravo je trganje za medijski prostor.

Kod Grabar Kitarović na djelu je ono što bi se moglo nazvati Trumpovom maksimom: neka se piše, pa makar i loše.

Primabalerina na Pantovčaku

Oni koji su se predsjednici narugali ili se zgražali zbog neviđenog gafa na Labuđem jezeru, ionako nisu niti će glasati za nju. Oni koji su glasali, vjerojatno će nakon petka to učiniti ponovno, i to sa zadovoljstvom. (Za baletane još nismo sigurni.)

Kolinda je oduvijek bila njihova princeza. Sada je postala primabalerina.

Pritom ne treba podcijeniti to idolopoklonstvo koje dominira hrvatskim društvom odgojenom na bezuvjetnoj ljubavi prema diktatorima. Zašto ne bi predsjednica ustala sa svoje stolice, sišla na parter, prohodala čitav put do pozornice, popela se, uzela cvijeće i naklonila se publici ispred čitavog ansambla?

Pa svi oni su se tamo ionako okupili samo radi nje.

Među ljudima - i baletanima

Kad je predsjednica izjavila kako ne želi sjediti u izoliranom uredu na Pantovčaku jer "želi biti među ljudima", nije nam palo na pamet da bi to moglo podrazumijevati i poziranje među baletanima u HNK.

Ali to je očito bio još jedan simbol njezina proklamiranog zajedništva. Zajedništva publike, ansambla i predsjednice. 

I što se više puni album s kolekcijom Kolindinih fotografija s građanima, radnicima, težacima, navijačima, ribarima, zidarima, baletanima i šatorašima, to se lakše formira okvir za njezinu izbornu kampanju.

O službenom putu u Ameriku ne smijemo znati ništa. Ali zato ćemo se zabavljati Kolindinim grand plieom na Labuđem jezeru.

All press is good press

Donald Trump svojim je tvitovima, skandaloznim izjavama, provokacijama, uvredama osvojio besplatnog medijskog prostora u procijenjenom iznosu od 5,3 milijarde dolara. "All press is good press", bila je njegova parola koje se sada nastoji držati i američki đak Kolinda Grabar Kitarović.

Vjerojatno nikada nećemo saznati što je radila u Americi. Možda nikad nećemo saznati kako je pregovarala s Božo Petrovom oko formiranja Vlade s HDZ-om. Možda nećemo saznati ni što će sve raditi narednih pet dana u posjetu Švedskoj, ali Kolindi Grabar Kitarović (i njezinim savjetnicima) to ionako nije previše bitno.

Ona, po svemu sudeći, vjeruje da izbore za predsjednika u ovakvoj Hrvatskoj dobivaju zvijezde, a ne političari. 

Ako se, pak, ta prognoza za tri godine pokaže promašenom, nitko joj neće moći prigovoriti da funkciju predsjednika nije iskoristila za ostvarenje svojeg djevojačkog sna da postane prava zvijezda.

Svatko ima svojih pet minuta slave. Kolindi vjerojatno neće biti dovoljno ni pet godina.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith