Obavijesti

Kolumne

Komentari 160

Za Poljsku spremni! HDZ stao uz bok europskim radikalima

Za Poljsku spremni! HDZ stao uz bok europskim radikalima

Svi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu digli su jučer ruku protiv rezolucije kojom se osuđuje marš fašista u Varšavi i kršenje vladavine prava u toj zemlji i tako stali na stranu radikala, protiv Europskih pučana

VIDEO

Marširalo se u ime nacionalnog ponosa s Bogom na čelu parade, uz prešutnu podršku Katoličke crkve i asistiranje državne televizije. Marš je od strane vladajuće politike, s izuzetkom predsjednika države, ocijenjen kao veličanstveni domoljubni skup.

Je li onda ikakvo čudo da je HDZ odbio osuditi marš 60 tisuća poljskih neofašista u Varšavi? 

Je li također neobično da su jučer HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, protivno odluci grupacije Europskih pučana kojoj pripadaju, glasali protiv rezolucije kojom se Poljsku ozbiljno upozorava zbog kršenja vladavine prava i traži od poljskih vlasti da osudi taj marš?

Ne samo da su glasali protiv svoje grupacije, kao i protiv odluke drugih relevantnih političkih skupina, socijaldemokrata i liberala, nego su stali uz bok radikalnim desnim grupacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak 438 zastupnika bilo je za rezoluciju, a među onih 152 protiv našao se i HDZ, uz bok desnim radikalima.

I tko kaže da je Andrej Plenković odvukao HDZ prema desnom, umjerenom centru?

Skandalozni radikalizam

Odluka zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, među kojima je i Plenkovićeva bliska suradnica Ivana Maletić, bila bi skandalozna, pa i sramotna, kad ne bi zapravo bila potpuno očekivana od stranke koja na domaćem terenu uporno izbjegava osuditi radikalizam. Jasno, onda kad ga sama ne njeguje.

Sve ono što je viđeno u Varšavi prije pet dana viđeno je, do određene mjere, i u Hrvatskoj. Povorke fašista i nacionalista, prešutna (ili manje prešutna) podrška Katoličke crkve, šutnja hadezeove vlasti ili pak otvoreno navijanje HDZ-a za takve parade. 

Od šatoraša i stožeraša do marša na Vijeće za elektroničke medije i juriša na Banske dvore, do "veličanstvenog navijanja" u Maksimiru i pregovora s filoustašama o tome smije li Vlada (po)maknuti ustaški spomenik iz Jasenovca.

Mi Poljaci!

I dok se cijela civilizirana Europa digla na noge zbog Poljske, Plenković i društvo prave se kao da se ništa nije dogodilo. I ne samo to, već zastupnici Plenkovićeve stranke, uz Marijanu Petir i Ružu Tomašić, skupa s desnim radikalima glasaju protiv rezolucije Europskog parlamenta.  

Hrvatska možda još nije postala Poljska, ali se jako trudi to postati.

Dosad nas je Kolinda Grabar Kitarović svojim inicijativama gurala uz bok Poljskoj i Mađarskoj, Trumpu i Putinu, dok se Plenković ponašao kao da se ništa ne događa. Ali sada je i Plenkovićeva stranka digla ruku za neofašističku, klerikalno-nacionalističku Poljsku.

Nasuprot odluci Europskih pučana na čelu s Angelom Merkel kojima HDZ službeno pripada.

Bila bi to sramota kad se HDZ ne bi time ponosio.

Sramota za Hrvatsku

Odnosno, bila bi to sramota za Hrvatsku, kad i ona sama ne bi pod HDZ-om živjela poljski scenarij. Nešto, doduše, radikalnije pod Tomislavom Karamarkom i njegovim desničarskim trabantima iz Domoljubne koalicije. Ali Plenković zato sada potiho održava tu žeravicu.

Ona njegova tlapnja o tome da će HDZ pozicionirati stranku čvrsto na desnom centru, kao stranku demokršćanskog usmjerenja, kao "politički mainstream" razbila se na glasanju njegovih zastupnika u Europskom parlamentu.

Europarlamentarci su osudili Poljsku i zbog ugrožavanja neovisnosti sudstva, zbog narušavanja prava žena i financiranja civilnog društva. Treba li nas čuditi što je HDZ glasao protiv?

Za Poljsku spremni

HDZ je pod Karamarkom udario na civilno društvo, Plenković to nije sanirao. HDZ-ovci su udarili na svoje žene, Plenković se povukao. HDZ je kontaminirao pravosuđe, Plenković nije od toga pobjegao.

Hrvatskom nisu još marširale desetine tisuća fašista, ali su se stvarale dvije kolone u Vukovaru, udaralo se čekićima na ćirilične ploče, dizale su se barikade od plinskih boca, jurišalo se na Vladu, prozivalo neprijatelje, Srbe, komuniste i loše Hrvate, te na zahtjev povijesnog revizionista skinulo Titov trg u Zagrebu.

A predsjednica je poručila da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

Plenković je malo toga osudio, a sada se vidi da ni svoju stranku nije previše reformirao.

To bi doista samo Milorad Pupovac "suhim zlatom platio". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang