Obavijesti

Kolumne

Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač

Za sve koje iritira loš tiramisu: Evo pravog recepta za taj kolač
1

Iznervirana prošlotjednim susretom s tiramisuom koji izgleda kao mađarica sinula mi je ideja da prikažem tiramisu kakav bi trebao biti.

VIDEO

Tiramisu mora biti kombinacija pjenaste kreme i ”biskvita”, desert koji se jede žlicom i u kojem je kava samo jedna od nota koja se osjeti, a ne dominantan okus koji ubije mascarpone i ostale divote. Najprvije, tiramisu se radi od sirovih jaja i ne peče se. Tako bar rade Talijani, a ja slijedim njihov primjer jer ipak su oni profići za taj desert. Drugo - tiramisu je više složenac od u kavi namočenih piškota, kreme od jaja i mascarponea, i u ovom slučaju rastopljene čokolade.

Sastojci za osam osoba:

  • 8 jaja
  • 500 g mascarponea
  • 200 g piškota
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 0,4 l kave
  • 70 g šećera
  • čokolada za dekoraciju
  • ekstrakt ili pasta od vanilije (opcionalno)

Priprema:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Najprije na pari rastopite čokoladu s maslacem dok ne dobijete svilenkastu, tekuću čokoladnu kremu.
  • U međuvremenu na dno duboke posude poslažite piškote te ih namočite kavom. Potom ih prelijte čokoladnom kremom i rasporedite jednolično po cijeloj dužini, da sve bude prekriveno.
  • Odvojite u dvije duboke zdjele zasebno žumanjke i bjelanjke te prvo napravite kremu od žutanjaka.
  • Žutanjke istucite pjenasto sa šećerom, dodajte mascarpone i po želji pastu od vanilije te dobro promiješajte da dobijete gustu smjesu.
  • Potom istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg (trik s okretanjem posude iznad glave je i dalje jedinstvena metoda provjere čvrstoće snijega). Ovo nije klasično venecijanski, ali ja volim dodati snijeg od bjelanjaka jer daje kremi od žutanjaka prozračnost i mekoću. Polagano dodajte snijeg, žlicu po žlicu u kremu od žumanjaka i laganim miješanjem povežite. Primijetit ćete kako se krema napuhnula, kao mousse. Počastite se kušanjem.
  • Izlijte kremu preko piškota i čokolade, zagladite i ukrasite naribanom čokoladom (možete i ribanom koricom naranče).
  • Stavite u frižider na sat vremena da se slegne i servirajte hladno.
  • Uživajte u pjenasto kremastom desertu.

U slast, 

T.

P. S. Ja koristim pastu od vanilije koja se može nabaviti u Harissi

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang