Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Zabrana treninga za djecu loša je i nepromišljena odluka

Zabrana treninga za djecu loša je i nepromišljena odluka

Treninzi su nenadoknadiv filter kroz koji će djeca ispuhati dio stresa koji se lijepi i na njih. I sad su ostali i bez toga. A djeci sportašima sport je ne samo svakodnevna aktivnost, nego i jedan od najvažnijih dijelova života

VIDEO

U samo dva dana gotovo 30.000 ljudi potpisalo je online peticiju za ukidanje zabrane za sportske aktivnosti djece i rekreativaca. U ovoj čudnoj i naopakoj školskoj godini, uz sva ta ograničenja i prekide online nastavom, baš izvanškolske i sportske aktivnosti mnogoj su djeci davale osjećaj sigurnosti i bezbrižnosti.

Uostalom, upravo tjelesna aktivnost neophodna je za održavanje fizičkog, ali i mentalnog zdravlja najmlađih, pa i učitelji i nastavnici sve češće provode nastavu vani. Pitanje treninga izvan škole dovodi se u pitanje od početka godine, posebno stoga što se u samim školama inzistira na nemiješanju djece različitih razreda.

Zbog odluke epidemiologa da u školskim dvoranama ne bi smjelo biti klupskih treninga, osim ako zajedno ne treniraju samo djeca iz istog razreda, mnogi klinci ove su godine prisilno prekinuli treniranje, a škole ostale bez važnog dijela prihoda. No svi oni koji nisu vezani na školske dvorane, nastavili su trenirati kao i dosad, u miješanim skupinama, pa mnogi pitaju ima li smisla držati stroge mjere u školama. Ima, jer se škole dosad zaista nisu pokazale kao žarišta epidemije i važno je da tako i ostane.

No postotak zaraženih i dalje je malen u odnosu na cjelokupnu situaciju. Čak i uz odlaske djece na treninge izvan škola, jer se svi klubovi, treneri i voditelji programa pridržavaju epidemioloških mjera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A treninzi su nenadoknadiv filter kroz koji će djeca ispuhati dio stresa koji se lijepi i na njih. I sad su ostali i bez toga. Čak i oni koji su, primjerice, trenirali vani ili su već krenuli na pripreme za upis u srednju školu. Da ne govorimo o djeci sportašima, kojima je sport ne samo svakodnevna aktivnost, nego i jedan od najvažnijih dijelova života. Zašto su i oni sad kažnjeni? Je li itko napravio ozbiljnu procjenu kako i koliko se virus širi tijekom organiziranih sportskih aktivnosti? Odgođena su im natjecanja za koja se pripremaju mjesecima i bez kojih će propustiti možda i nenadoknadive stupnjeve u sportskoj karijeri.

Slična prenagla odluka dogodila se proljetos sa znanstvenim, informatičkim i drugim natjecanjima, a djeca su ostala bez važnih bodova za upis srednje škole. Zašto se najmlađi prepuštaju politizaciji koja se ne temelji na pedagoškim i psihološkim procjenama, jednako kao i onim epidemiološkim? Da, godina je čudna i naopaka. Zašto stihijskim odlukama uništavamo i ono malo optimizma koji imamo?

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang