Obavijesti

Kolumne

Komentari 537

Zar se Kolinda nije mogla još malo suzdržati od poziranja?

Zar se Kolinda nije mogla još malo suzdržati od poziranja?
3

Gotovo kao nikada do sada predsjedničino ponašanje jučer u Splitu nije bilo u suprotnosti s raspoloženjem građana zgroženih ubojstvom Tomislava Salopeka

VIDEO

Kako je ono u srijedu izjavio Zoran Milanović: "Mi moramo u Hrvatskoj nastaviti živjeti normalno. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. Kada nas to preuzme, neće biti dobro".

Pa je stoga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer nastavila sa svojim redovnim dnevnim aktivnostima.

S obilaskom Splita, lizanjem sladoleda, ispijanjem kava, trljanjem palca Grgura Ninskog, posjetom Ivici Šurjaku u njegovu kafiću, medijskim naslikavanjem i osmijehom od uha do uha.

Kad je u srijedu, na dan objave vijesti i smaknuću Tomislava Salopeka, svečano objavila kako "prekida sa svojim dnevnim aktivnostima" u znak solidarnosti i suosjećanja s obitelji Salopek i ostalim građanima, zvučalo je to kao da prekida s nekim važnim državničkim poslovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A kad ono, prekinula je s turističkim obilaskom Splita i naslikavanjem s turistima i građanima. Nije prekinula ništa drugo nego svoj godišnji odmor.

Naslikavanje po Splitu

Istina, treba biti pošten pa reći kako je predsjednica u srijedu poslala javnosti dobro pogođenu poruku u kojoj je apelirala na odgovornost medija i na razumijevanje islama koji s ovim zločinima nema nikakve veze.

Da bi već sutradan sve to pokvarila svojim razigranim naslikavanjem po Splitu, čime se praktički natjecala u medijskoj zastupljenosti s nesretnim Salopekom, njegovom obitelji, premijerovom i ministričinom presicom i borbom protiv terorizma.

Tuga i šok

Njihova tuga, kao i tuga i šok velike većine hrvatskih građana bila je jučer u nikad većoj, gotovo nakaradnoj suprotnosti s predsjedničinim bezbrižnim osmijehom. Ako je ikada Kolinda promašila raspoloženje naroda, onda je to bilo jučer.

I ne samo promašila raspoloženje, već i povrijedila osjećaje. Mnoge čak i naljutila.

Možemo to postaviti i ovako: ako se Kolinda naslikava zbog svojih (i HDZ-ovih) birača, neka se zapita kako će ti birači koji su bili pogođeni Salopekovom tragedijom prihvatiti ovakvo poziranje?

Jedan dan je prekinula svoje predsjedničke aktivnosti, a onda požurila nadoknaditi ono što nije uspjela obaviti taj dan. Pojesti sladoled i obilaziti dućane.

Prilog borbi protiv terorizma

Tko zna, možda je ovo bila Kolindin prilog borbi protiv terorizma. Htjela je pokazati svima, pa i turistima, kako život unatoč tragediji ide dalje i da Hrvatsku neće ništa omesti u njezinoj turističkoj sezoni.

Ali nije li mogla s time pričekati još jedan dan? Samo još jedan. Barem dok se s naslovnica ne sklone Salopekovi članci, dok se ne stiša uzbuđenje oko tog smaknuća, dok se ne ublaži tuga zbog te tragedije.

Nije li Kolinda mogla makar na jedan dan biti predsjednica Republike?

Suzdržati se od sladoleda i medijskih osmijeha, obući odijelo, možda čak i doći u Zagreb, održati sastanak s premijerom, pokazati da je ozbiljno shvatila cijelu situaciju. 

Pa makar i to bilo najobičnije poziranje, poput ovog po Splitu.

Bilo bi barem dostojanstvenije.

Nema gluhe sobe

Predsjednica nas je, isto tako, prekjučer uvjeravala da joj "vjerujemo kako radi sve što može" na pronalasku i oslobađanju Salopeka, kao i potrazi za njegovim ubojicama. Ali, ako je to ozbiljno mislila, onda bi morala objasniti kako je to radila u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je sada stacionirana, budući da ona nema takozvane "gluhe sobe", sigurne prostorije zaštićene od prisluškivanja, upravo one zbog koje je nedavno odbila preseljenje u Visoku ulicu.

Nije baš u redu da predsjednica Republike u takvim uvjetima, kako nas je uvjeravala u svom prekjučerašnjem obraćanju ("Vjerujte mi da radimo sve što možemo"), koordinira rad tajnih službi, vodi povjerljive razgovore i koordinira potragu za Salopekom i njegovim ubojicama.

Mogao bi je netko čuti. 

Uglavnom, u ovih par dana imali smo prilike vidjeti zbunjenog  premijera koji je nevoljko pristao biti pronositelj loših vijesti u predizbornoj kampanji, ratobornu ministricu vanjskih poslova u kampanji za glavnu tajnicu UN-a, a sada i predsjednicu Republike u turističkom raspoloženju koje je totalno odudaralo od raspoloženja javnosti.

Od svega toga može je spasiti samo izjava kako je jučer, dok je držala palac Grgura Ninskog, poželjela da svijet napokon bude oslobođen terorizma. 

Prije nego što neki zlobni cinik pomisli kako je zaželjela dolazak HDZ-a na vlast.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 537
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang