Obavijesti

Kolumne

Komentari 17

Zašto je Slovenija kao Borgen, a Hrvatska kao Igra prijestolja?

Zašto je Slovenija kao Borgen, a Hrvatska kao Igra prijestolja?
1

Događaji u Ljubljani neodoljivo podsjećaju na zaplet u fantastičnoj danskoj političkoj drami "Borgen". Hrvatska politika, preslika je jedne druge serije - "Igre prijestolja"

VIDEO

Dvije popularne televizijske serije postale su politička stvarnost u Sloveniji i Hrvatskoj. 

Događaji u Ljubljani neodoljivo podsjećaju na zaplet u fantastičnoj danskoj političkoj drami "Borgen". Prije nešto više od godinu dana, u zemlji EU koju su potresli korupcija i teška ekonomska kriza, pojavila se Alenka Bratušek. Borila se sa istim žarom, ali i sa istim emotivnim, političkim i seksističkim predrasudama kao i Birgitte Nyborg. Slovenska koalicijska vlada gotovo je preslika dvorskih spletki "Borgena". I sudbina Alenke Bratušek, koja je ovih dana podnijela ostavku, potpuno je identična sudbini fiktivne danske premijerke. 

Nakon što je uspješno vodila zemlju iz krize, leđa joj je okrenula i vlastita stranka. I umjesto nje, na čelo postavila njenog stranačkog suparnika, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča. Bratušek je odmah zatražila - prijevremene izbore.

Hrvatska politika, preslika je jedne druge televizijske serije - "Igre prijestolja". U njoj glave padaju na sve strane. Obračuni klanova su nemilosrdni, medijska krv šiklja na sve strane. Gotovo svaki od likova iz Banskih dvora, Pantovčaka, Iblerovog trga i Trga žrtava fašizma ima svoju presliku u likovima iz "Igre prijestolja". Milanovićevo kraljevstvo ima i svog Linića i županicu Merzel i Sabu i Šegona. Ali i svojeg Vasu Brkića i Karamarka.

No, mogu li sadržaji posljednjih ili najnovijih sezona "Borgena" i "Igre prijestolja" otkriti i političku sudbinu vlada u Sloveniji i Hrvatskoj? I te kako mogu. I to sa točnim, gotovo epski sigurnim završetkom. 

Kao i u "Borgenu", Alenka Bratušek ovih dana osniva svoju potpuno novu stranku sa kojom izlazi na izbore koji će se održati u lipnju ove godine. Iako neće samostalno pobijediti, imati će onu ulogu i snagu s kojom će odlučivati o tome tko će biti novi slovenski premijer.

Premijer Milanović nije, i nikada neće sam raspisati prijevremene izbore. A u "Igri prijestolja" politički obračuni završavaju uvijek na isti način. Brutalno, nemilosrdno i zauvijek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith