Kolumne

Komentari 114

Zašto Kolinda nije uletjela Zokiju zbog onog helikoptera?

Zašto Kolinda nije uletjela Zokiju zbog onog helikoptera?

Tako izgleda palanačka politika. Predsjednica države nepozvana ulijeće u Ministarstvo poljoprivrede, da bi onda uspaničeni ministar zbrisao kod premijera

Da je Kolinda Grabar Kitarović prava frajerica, uletjela bi ravno u Banske dvore, projurila kao Furija mimo porte, banula direktno u premijerov ured, usput otpuhala onog beskrvnog Tomislava Sauchu, lupila šakom o stol i pitala Zorana Milanovića što je to radio u onom policijskom helikopteru neki dan na Grobniku.

Pa da vidimo što bi rekao.

E to bi bio frajerski potez, kad je već predsjednica Republike odlučila krenuti tim putem.

A ne zaskočiti jadnog Tihomira Jakovinu u njegovu uredu u Ministarstvu poljoprivrede, kako bi se zauzela za dvojicu uzgajivača bikova koji prosvjeduju ispred zgrade u Vukovarskoj ulici. Predsjednica je htjela na licu mjesta riješiti stvar, vidjeti u čemu je problem, izvršiti pritisak na ministra, natjerati ga da onako uspaničen i uzrujan glavom bez obzira pobjegne u naručje premijera. 

Najlakše je praviti se važan na Jakovini. Zašto se Kolinda nije napravila važna s Milanovićem?

Za antologiju

Uglavnom, ono što je predsjednica Republike učinila jučer u Ministarstvu poljoprivrede, banuvši nenajavljena kod ministra Jakovine kako bi u razgovoru s njim osobno razmotrila problem braće Markić, dosad još nije zabilježeno u analima hrvatske politike.

Kao što, kad smo već kod toga, nije zabilježeno da predsjednik Republike dolazi na obranu doktorskog rada svog savjetnika i onda iz publike postavlja stručna pitanja vezana uz rad. Poput onog: "Koja je korelacija između psiholoških čimbenika i vremena oporavka kod sportskih ozljeda?".

Ali to je Kolinda, navodna predsjednica. Pardon, narodna.

To je predsjednica koja hoda cestom i rješava probleme. Vidi tamo neke uzgajivače bikova kako sjede pred ministarstvom, zainteresira se i odluči uletjeti kod ministra. Koji, valja i to naglasiti, ne odgovara predsjednici države, nego samo premijeru koji ga je imenovao i Hrvatskom saboru koji ga je potvrdio.

To je nešto što definitivno vraća povjerenje građana u institucije. Imate problem? Pozovite predsjednicu da ga riješi. Neka uleti u gruntovnicu umjesto vas, neka stane u red za osobnu iskaznicu, neka vas spasi od otkaza.

Mirela Holy je već pokazala kako se to radi, sad će Kolinda to dići na višu razinu.

Desant na Jakovinu

Ali opet, kad se pogleda taj njezin desant na ministra Jakovinu, dođe nam da se zapitamo zašto Kolinda nije tako uletjela i ministru branitelja Predragu Matiću. Obilazila je šatoraše u Savskoj, slavila s njima, žalovala s njima, razgovarala s njima o problemima i o tome zašto sjede mjesecima pred ministarstvom, ali svejedno nije otišla do Matićeva ureda i pitala ga u čemu je problem. 

Dapače, uporno je to odbijala.

Što možemo još očekivati nakon ove predsjedničine ekshibicije kod Jakovine? U svakom slučaju, pojačane mjere opreza u ostalim ministarstvima, za slučaj da se predsjednica države slučajno zatekne u kvartu. 

A i premijer bi morao pripaziti da mu Kolinda ne uleti na neki od njegovih tajnih sastanaka u Rijeci. Bilo bi doista neugodno.

Sve je to, dakle, čisti šou. 

To što je Kolinda učinila jučer Tihomiru Jakovini svodi se na palanački oblik vođenja politike. Na ono što Milan Bandić radi u Zagrebu. Hoda naokolo, rješava probleme mimo institucija, preuzima prerogative koji mu ne pripadaju, šalje poruku kako se samo gradonačelniku ili u ovom slučaju predsjednici, može obratiti za pomoć.

Još bolje ako pripadate istoj političkoj opciji, pa trebate izvući uši onoj suparničkoj.

Stranački pritisak

Ovo je, također, i Kolindino izrugivanje s institucijom predsjednice, usput i izlaganje ponižavajućoj situaciji da je ministar napusti u svom uredu i bez pozdrava pobjegne premijeru. To, naravno, puno govori o samom Jakovini, ali još više o predsjednici koja koristi svoju funkciju kako bi vršila politički, pa i stranački, pritisak na institucije.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Kolinda to isto sutra napraviti nekom HDZ-ovu ministru. Kao što bi bilo zgodno čuti kako bi se ona osjećala kao ministrica da joj je predsjednik Stipe Mesić nepozvan i nenajavljen banuo u ured kako bi intervenirao za nekoga.

Jučer je Kolinda htjela ispasti frajerica, ali ispala je obična diletantica.

Potpuno u skladu s njezinim mandatom. 

Tu ni peglanje službene biografije previše ne pomaže.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku