Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 21.10.2019. u 13:10
99 komentara

Zašto 'majka, žena, Hrvatica i vjernica' bježi od žrtava nasilja

Kolinda je "majka, žena, vjernica, Hrvatica i građanka". Svejedno, zbog privatnih obaveza nije se pojavila na subotnjem skupu protiv nasilja nad ženama. Jer, to su teme koje iritiraju njezine političke sponzore i birače.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Osnovnu školu Luka u Sesvetama
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
99 komentara

Prošlog petka naslikavala se u hrvatskom dresu na utakmici nogometne reprezentacije. Ovog petka naslikavala se u kožnjaku na koncertu Prljavog kazališta. U međuvremenu naslikavala se kod spomenika branitelja, na nautičkom sajmu, s penzionerima na Pantovčaku...

A onda, umjesto da se kao "majka, Hrvatica, vjernica i građanka" u subotu ukaže na prosvjedu 'Pravda za djevojčice', Kolinda Grabar Kitarović otputovala je sa suprugom na proslavu rođendana u London. Gdje se naslikavala po turističkim lokacijama.

Zbog toga je propustila dragocjenu priliku da se pridruži prosvjedu za žrtve seksualnog nasilja. Opet.

Zamjerila joj je to i organizatorica Jelena Veljača, predbacivši jučer predsjednici da nije dovoljno angažirana po pitanju zaštite žena i ženskih prava.

Baš kao što to nisu ni Katolička crkva, politička desnica, klerikalne udruge, odnosno svi oni na kojima Kolinda Grabar Kitarović temelji kampanju za drugi mandat.

Tko mijenja mentalitet?

"Imala sam prethodno dogovorene obveze", pravdala se jutros Kolinda. "Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova". Dodala je kako se "na počinitelje gleda s previše blagonaklonosti" i poručila kako "trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu". 

Međutim, upravo je predsjednica na jednog optuženog počinitelja obiteljskog nasilja, požeškog župana Alojza Tomaševića, gledala s "previše blagonaklonosti" dok je s njim pjevala i plesala u vrijeme kad ga je supruga tražila zaštitu od nasilja.

I upravo se na one koji njeguju postojeći "mentalitet i stanje u društvu" Kolinda najviše oslanja u kampanji. Tko želi imati najveći utjecaj na stanje u obitelji i odnos prema ženama? Katolička crkva. I kome se Kolinda najviše dodvorava u kampanji? Katoličkoj crkvi.

Nikad nema vremena

Predsjednica može govoriti da je htjela doći na subotnji prosvjed za žrtve seksualnog nasilja, ali zapravo je imala sreću da nije mogla doći. Jer bi ionako izgledala kao uljez. I može davati protokolarne izjave protiv nasilja, ali nije se pojavila ni na prvom prosvjedu inicijative #SpasiMe, već je naknadno primila organizatorice na Pantovčaku.

Osobni dolazak na prosvjed imao bi neusporedivo veću težinu od protokolarnih susreta, naknadnih izjava i rutinskih tvitova. Ali evo, nikako da se potrefi da predsjednica nađe vremena za to. 

Kao što uvijek nađe vremena za utakmice i koncerte.

Nije to nimalo iznenađujuće. Kolinda Grabar Kitarović definirala se kao "majka, žena, vjernica, Hrvatica", ali ima velikih problema u određivanju gdje leži njezina lojalnost u svim tim ulogama.

Vjernica i Hrvatica

Ulogu majke više koristi za promociju kćeri i za poziranje s djecom nego za solidariziranje s drugim majkama i djecom žrtvama nasilja. Ulogu žene više podešava u skladu sa svjetonazorom Crkve, nego što je promovira prizmu moderne, samosvjesne, ravnopravne osobe koja se bori za ravnopravnost spolova i za zaštitu žena, ali ne samo od nasilja, nego i od ponižavanja, diskriminacije i šikaniranja.

Dugo joj je trebalo da se angažira oko istanbulske konvencije i učinila je to nakon tri godine gromoglasne šutnje.

Posvećenija je svojoj ulozi "vjernice i Hrvatice", distancirajući se tako od brojnih tema i dijela društva koje je u raskoraku s njezinim biračkim tijelom i političkim sponzorima.

Kolinda se nalazi u procijepu između podrške Katoličke crkve i borbe za ženska prava, u procijepu između osobne lojalnosti društvenim temama i lojalnosti specifičnoj skupini birača.

Glasna je kad govori o procesuiranju zločina nad Hrvatima u Vukovaru, ali ne i kad treba govoriti o procesuiranju nasilja u obitelji, nad ženama i djecom.

Šakom po nasilju

Lupila je šakom po stolu kad je poručila da "nijedan srpski tenk više neće ući u Vukovar", ali nije udarila šakom po stolu kako bi poručila da "nijedno zlostavljanje u obitelji, nasilje nad ženama ili nad djecom neće proći nekažnjeno".

Ni kako bi poručila da profesori i nastavnici moraju dobiti veće plaće.

Ni kako bi se Hrvatska trebala više angažirati oko klimatskih promjena. Ili ljudskih prava. Ili ćirilice.

Jer, to su teme koje iritiraju desničare.

To su teme za koje se smatra da služe promociji političke ljevice, kao što su ćirilica, referendum o braku, šatoraši i stožeraši svojedobno radili na promociji desnice i HDZ-a.

"Želim razmotriti što je to čime mogu pridonijeti, što je to što možemo zajedno učiniti kako bismo Hrvatsku poveli u bolji život za sve", svojedobno je predsjednica izjavila za Media servis.

Nažalost, ona više brine o tome što može učiniti da "povede u bolji život" svoje birače i političke sponzore.

Ostali mogu nastaviti s prosvjedima. Kolinda će stići kad nađe vremena. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message