Obavijesti

Kolumne

Komentari 115

Zašto Most brani Oreškovića uspoređujući ga s Milanovićem

Zašto Most brani Oreškovića uspoređujući ga s Milanovićem
1

Nema toga što Petrov i Grmoja neće reći da opravdaju boravak premijera Oreškovića u državnoj vili. Pa stoga otkrivaju Milanovićeve troškove. Samo što on, za razliku od Mosta, nikada nije nudio štednju

VIDEO

Nema toga što ljudi oko Tihomira Oreškovića, njegovi savjetnici kao i čelnici Mosta, neće izjaviti kako bi opravdali troškove boravka tehničkog premijera i njegove obitelji u riječkoj vili i trošak o 122 tisuće kuna za catering.

A tu se zbilja može čuti svega i svačega.

Nikola Grmoja pohvalio je Oreškovića što je ponudio podmiriti troškove iz svog džepa, iako zakonski nije obvezan to učiniti. Dakle, sad kad su ga otkrili, on će se spremno žrtvovati.

Savjetnik Stjepo Bartulica kaže da je tehnički premijer tražio specifikaciju računa, da nije znao preko koga ide catering niti je bio upućen u detalje. On, jel'te, nije odavde.

A Božo Petrov, vrhunski politički svećenik, ne želi kritizirati Oreškovića "jer zna koliko su trošile druge osobe". Konkretno, bivši premijer Zoran Milanović.

Petrov okom, MUP skokom

I kako Petrov okom, tako njegov MUP skokom izlazi s podacima prema kojima je Milanović, kao pravi, a ne tehnički premijer, u 2013. potrošio 247, a ali 293 tisuće kuna. Nije, dakle, Orešković baš najgori.

Ali tko kaže da Orešković ne bi trebao biti najbolji?

Bolji i od Jadranke Kosor u čijem je mandatu jedne godine u toj vili potrošeno 175, ali ne tisuća, nego kuna. 

Zoranu Milanoviću se mora priznati da se nikad nije pretvarao da je štedljiv i skroman. Nije pozivao na rezove i štednju. Dapače, otvoreno se častio i svuda letio.

Recimo, Grmoja mu je pobrojao i dva tjedna u vili na Hvaru za 60 tisuća kuna i letove na Krk i Grobnik u privatne svrhe i pozvao da se ispitaju svi njegovi troškovi. Koji se, očito, ne bi nikad ispitali da se nije krenulo u ispitivanje Oreškovićevih. 

Ključno pitanje ipak glasi: zašto Most opravdava rastrošnost "svog" premijera Oreškovića rastrošnošću bivšeg premijera Milanovića?

Zašto šuti savjetnik iz udruge poreznih obveznika?

Milanović, recimo, nije za savjetnika uzeo predsjednika Udruge poreznih obveznika, udruge koja želi natjerati državu da manje troši i koja upozorava da je Hrvatska "pri vrhu popisa država koje se najneodgovornije ophode s novcem svojih građana".

Tihomir Orešković ga je uzeo. I njegove savjete očito nije slušao. 

Niti se taj savjetnik sada oglasio u vezi službenog podatka o tome da je tehnički premijer, premijer u ostavci, smijenjeni premijer, premijer koji to nikada nije bio, sa svojom obitelji u državnoj vili potrošio 122 tisuće državnih kuna na catering.

Ne u čitavom mandatu, već samo u ono malo mandata što je glumio premijera.

Da se odmah razumijemo, ovo nije obrana Milanovića. Dovoljno smo pisali i o njegovim večerama i ručkovima, letovima i ljetovanjima, o sushiju i sashimiju, jastozima i dingačima.

Ali Most je svojedobno obećao da to njihov premijer - a Orešković je i formalno, a kasnije i neformalno, bio njihov premijer - to neće raditi.

Skromnost i štednja

Obećavali su rezove i štednju, u koju se Milanović nikada nije zaklinjao. Obećavali su skromnost, koje se Milanović uvijek gnušao. Obećavali su da će pažljivo raspolagati novcem poreznih obveznika, obećavali su rezanje plaća i povlastica državnim dužnosnicima, što je Milanović uvijek nazivao demagogijom.

A sad rastrošnost i bezobzirnost njihova, pa još i tehničkog premijera, opravdavaju trošenjem njegova prethodnika.

Pa zar je Most došao do toga da se uspoređuje s Milanovićem?

Gdje je ta nova politika, novi kurs, nova struja? Gdje su nove smjernice u politici, zasićenoj Milanovićem i sličnima? Gdje su nove navike? Novi običaji? Nova kultura?

Od Petrova i Grmoje očekivali smo svašta, ali ne da će poteze svog premijera, onog kojeg su htjeli na svojoj listi, izjednačavati s potezima šefa SDP-a.

Znači, nema tu nikakve reforme i promjene stila vladajuće strukture.

Apsurd do apsurda

Tihomir Orešković je gotovo isti kao Milanović - ali ne i kao Jadranka Kosor koja u toj vili nije potrošila praktički ništa - a za njegovo ponašanje Most i premijerovi savjetnici iskopat će mali milijun olakotnih okolnosti.

Tipa, da "premijera prate apsurdne situacije otkad se vratio u Hrvatsku", kako je to naglasio savjetnik Bartulica.

A upravo jedna od apsurdnijih situacija je da Božo Petrov i Nikola Grmoja i dalje prodaju priču o novom valu u politici koji će pomesti sve loše navike bivše garniture SDP-a i HDZ-a.

Umjesto toga, oni su te navike, pa sve do onih najprljavijih, svesrdno prisvojili.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu