Obavijesti

Kolumne

Komentari 143

Sandra Švaljek se boji iznijeti svoj stav o Trgu maršala Tita

Sandra Švaljek se boji iznijeti svoj stav o Trgu maršala Tita
1

"Moj stav je jasan i čvrst. Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu treba staviti na referendum", poručila je Sandra Švaljek. Na pitanje kako bi ona glasala, Švaljek je jasno i čvrsto odgovorila: "To je moja stvar".

VIDEO

"Moj stav je jasan i čvrst", poručila je jučer Sandra Švaljek na N1, govoreći o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita u Zagrebu. "Ja se zalažem za referendum, to je kontroverzna tema i osoba i tu građani trebaju iznijeti svoj stav".

Na pitanje novinarke kako bi ona glasala na tom referendumu, Švaljek je "jasno i čvrsto" odgovorila: "To je moja stvar".

I možda to jest privatna stvar Zagrepčanke Sandre Švaljek, ali pitanje jednog od glavnih zagrebačkih trgova ipak nije privatna stvar potencijalne gradonačelnice Zagreba Sandre Švaljek.

Zbog čega nam ona tako rezolutno odbija reći svoj stav?

Trg kao komunalno pitanje

Pitanje Titova trga nije samo stvar ideologije, od koje ona panično bježi predstavljajući se kao stručnjak. Nije čak ni pitanje politike, kojom se ona navodno na lokalnim izborima ne želi baviti. To je ujedno i njoj tako omiljeno komunalno pitanje: kako će se zvati najljepši trg u Zagrebu?

Za Švaljek je to ipak "kontroverzna tema" i Tito je za nju "kontroverzna osoba", pa bi smatra da bi građani o tome trebali iznijeti svoj stav na referendumu.  Ali ne i ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu. 

Njezin stav ne bi trebao biti poznat biračima i javnosti.

Zašto? Naprosto zato što Švaljek ne zna koji je točan odgovor. Stoga nam ga je "čvrsto i jasno" odlučila zatajiti.

No ima li Švaljek pravo tvrditi da je se pitanje Titova trga uopće ne tiče?

Diskutabilne izjave

Na stranu sad neke druge diskutabilne izjave u intervjuu u emisiji Točka na tjedan. Primjerice, izjava kako se bori protiv klijentelizma u Bandićevu Zagrebu, iako je upravo ona bila Bandićeva zamjenica u trenutku kad je Bandić zbog klijentelizma otišao u pritvor. 

Ili izjava kako je "fontanizacija" krivo odabrani prioritet, a Bandićevo otvaranje pitanja pitke vode u Zagrebu "too little too late". Kao da ona s Bandićem i Zagrebom nije imala baš nikakve veze.

Na jednom mjestu se, dakle, hvali da je iz prve ruke upućena u sve probleme Zagreba, a s druge se pravda da s tim pitanjima nema nikakve veze.

No, ovakvo bježanje od "kontroverznog pitanja" Titova trga posebno je zaparalo uši.

"Nisam sklona populizmu", pohvalila se Švaljek.

Pa ipak, za složeno pitanje trga pružila je jednostavno rješenje koje joj je omogućilo da od svega opere ruke.

Nema zamjeranja

Razlog je jasan: Švaljek se ne želi nikome zamjeriti. Najviše glasačima desnice, HDZ-a, Bandića, pa i Brune Esih, na čije glasove računa u drugom krugu i koji joj, prema zadnjem anketama, daju uvjerljivu pobjedu i nad Bandićem, ali i nad Ankom Mrak Taritaš.

Sandra Švaljek želi poručiti biračima kako nije ona tu da rješava kontroverzna pitanja, pa čak ni da iznosi svoje stavove o kontroverznim pitanjima. Zapravo, Švaljek nije objasnila ni što to Tita i njegov trg zapravo čini kontroverznim. 

To što se oko toga vodi polemika? 

Čini se da bi već i sama definicija "kontroverznosti" za Švaljek bila dovoljno kontroverzna. I stoga opasna.

No, ako Švaljek doista misli kontroverzna pitanja u Zagrebu stavljati na referendum, onda bi se mogla s trgova i ulica (Tuđmanov trg, Šuškova ulica...) prebaciti i na ostale komunalne probleme. Zašto se na referendumu ne bi glasalo o, primjerice, fontanama, tramvajskim prugama, žičarama i otpadu?

To su prestručna pitanja za građane? Kao što je Tito prekontroverzan za Švaljek?

Što je joj njezina stvar?

Naravno, nezavisna kandidatkinja Švaljek ima pravo reći da je neko pitanje, poput onoga bi li glasala za ili protiv preimenovanja Titova trga, "njezina stvar". Ako ništa drugo, kako bi još malo podebljala svoj brend "nezavisne kandidatkinje".

Međutim, bilo bi u tom slučaju korisno doznati listu tema koje bi se još mogle svrstati u tu kategoriju. Poput imenovanja prijatelja u Holdingu i gradskoj upravi. Ili cijene tramvajske karte o kojoj nije imala pojma koliko zapravo stoji.

Za sada, Titov trg je pitanje za građane, ali ne i za buduću gradonačelnicu.

Tito? Koji Tito?

Prije četiri godine Milan Bandić je na antifašističkom druženju na Bundeku stavio Titov bedž na rever odijela. Kad ga je HDZ napao da se zbog toga ispriča, gradonačelnik je odgovorio kako on "nije nosio nikakav bedž".

Pa su svi mediji objavili fotografiju s Titovim likom na Bandićevu odijelu.

Sandra Švaljek pokazala je da je ipak nešto naučila od svog bivšeg šefa. Da se ne bi morala nekome ispričavati, naprosto nije željela odgovoriti.

To je, naravno, legitiman odgovor koji o kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba govori možda više od njezina konkretnog stava.

U krajnjoj liniji, poručila je da se ne želi na čelu grada baviti kontroverznim temama i pitanjima. Tu odgovornost prebacit će na građane, a ona se posvetiti jednostavnijim i banalnijim stvarima.

Tita će ostaviti Bruni Esih.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith