Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Živa grabež: Kako se Živi zid uspio poklati oko love. Opet.

Živa grabež: Kako se Živi zid uspio poklati oko love. Opet.
1

Živi zid zaklinjao se u svoj narod. A onda se posvađao oko fotelje u Europskom parlamentu. Branimir Bunjac bio se spreman potući za tu fotelju, padale su i suspenzije. Novac je očito za njih preveliko iskušenje.

VIDEO

"Što duže razmišljam o životu to više shvaćam da je novac jedna od glavnih prepreka da čovjek bude sretan. Čovjek u potrazi za novcem izgubi mir, komunikaciju s ljudima, dragocjeno vrijeme, zdravlje i sreću".

Napisao je to Branimir Bunjac na svom Facebook profilu 20. svibnja ove godine.

Samo dva tjedna kasnije, u potrazi za novcem izgubio je mir, komunikaciju s ljudima, zdravlje, a bogami i sreću.

Suspendiran je u Živom zidu, izgubio je mjesto u Europskom parlamentu, zajedno s osam tisuća eura plaće, a umalo se zbog toga potukao s kolegom iz stranke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nadam se", pisao je Bunjac tog 20. svibnja, "da ću se jednog dana moći odreći svega materijalnog što posjedujem i posvetiti se isključivo stjecanju duhovnog znanja. Ta misao me svakim danom sve više privlači, valjda će se jednom i realizirati".

Novac kvari ljude

I eto, ta misao realizirala se onoga trenutka kad je ostao bez izvora materijalnog - bez fotelje u EU parlamentu, a uskoro možda i u Hrvatskom saboru - pa će se, htio ili ne htio, morati posvetiti onom duhovnom.

Branimir Bunjac bio je prorok. Prorok vlastite propasti, ali i raskola u Živom zidu, i to oko sinekura, fotelja, plaća, odnosno novca. Kao "jedne od glavnih prepreka da čovjek bude sretan".

I tako, stranka koja se godinama promovirala kao asketska, kao sekta otporna na ovozemaljska iskušenja, kao grupa entuzijasta koji se žrtvuju za svoj narod, poklala se oko novca.

Narod očito mora pričekati dok se oni ne namire.

I nije to bilo prvi puta.

Pernarov milijun

Branimir Bunjac nedavno je izazvao skandal u Hrvatskom saboru s podnošenjem, pa povlačenjem ostavke na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru koje je trebalo pripasti Vladimir Palfi, pa su mu, kako reče jučer Ivan Vilibor Sinčić, "dali tri godine saborske plaće". 

Ivan Pernar, onaj koji se sada buni da će napustiti Živi zid zbog suspenzije Bunjca, primio je preko svoje proxy-stranke Abeceda demokracije milijun kuna na ime saborskog mandata.

Ivan Vilibor Sinčić huškao je svoje sektaše na novinarku 24 sata zato što je pisala o njegovoj novoj kući i stambenom kreditu u banci koju je kritizirao.

A sada je nastala tarapana oko Bruxellesa.

Ideali nas drže na okupu dok netko pred noge ne baci vreću novca.

Poligon za bogaćenje

Politika je, znamo da već odavno, postala istinski biznis. Gotovo sve stranke postale su poligoni za uhljebljivanje, zarađivanje, rješavanje egzistencije, zapošljavanje uže i šire familije, neke su postale poligoni za izvlačenje i pranje novca, za crne fondove.

Svaka svađa u strankama na kraju se vodi oko fotelja. Ideologija, svjetonazor i politika samo su kulise za ono što ljude zapravo zanima, a to je novac.

Zbog novca su neki izgubili obraz, reputaciju, kredibilitet, neki su izgubili slobodu. Ali zbog njega su neki uspjeli napuniti svoje imovinske kartice.

Živi zid je tvrdio da je bolji od toga. Da je otporan na iskušenja. Da ga novac najmanje zanima.

Pa su se, eto, poklali upravo oko novca.

Još bolje, Ivan Vilibor Sinčić kao predsjednik i suprug ide u Bruxelles, Vladimira Palfi kao potpredsjednica i supruga vjerojatno ide u Hrvatski sabor. Sve ostaje u familiji.

A Branimir Bunjac, eto, ide u duhovne vode.

To je ono što priželjkivao. Sada će, bez svog tog silnog novca, napokon biti sretan. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang