Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Globalni trend u turizmu: Evo kako možete sačuvati okoliš i istodobno 'skresati' račune

Powered by HEP

Globalni trend u turizmu: Evo kako možete sačuvati okoliš i istodobno 'skresati' račune

Prihodi od turizma u Hrvatskoj su dosad činili petinu BDP-a, a prije pojave koronavirusa bile su procjene kako ćemo do 2025. imati čak 20 milijuna gostiju godišnje. Iako se priča obrnula, tema održivosti destinacija sve je aktualnija

Kao jedan od najvećih globalnih ekonomskih sektora, turizam je s više od milijardu turista godišnje ujedno jedan od najvećih potrošača energije. Turisti troše energiju većim intenzitetom od lokalnog stanovništva pa se čini da će potrošnja energije u turizmu tek rasti. Iako razne agende i strategije država propisuju ponašanja koja će pratiti održivost, klimatske promjene ukazuju na potrebu promjene našeg utjecaja na prirodu.

Zelena energija kao budućnost

Kad se govori o zelenoj energiji iz obnovljivih izvora, misli se na energiju koja se proizvodi uz manje loših utjecaja na okoliš, poput sunca, vjetra, biomase, geotermalne energije i hidroenergije. Neke su institucije u Hrvatskoj odlučile sudjelovati u doprinosu smanjenju emisije ugljikova dioksida koristeći proizvod ZelEn. Riječ je o jedinstvenom proizvodu namijenjenom poslovnim kupcima koji je HEP Opskrba prva ponudila na tržištu električne energije.

Hydroelectric,Power,Energy,Plant,With,Turbines,And,Water,Spills,For

- ZelEn je lansiran 2013. godine. Zahvaljujući njemu, HEP Opskrba svim poslovnim kupcima u Hrvatskoj omogućila je nabavu 100% električne energije iz obnovljivih izvora. U trenutku pokretanja bili smo prvi opskrbljivač električne energije iz obnovljivih izvora, što je dokaz da smo bili osviješteni, pratili trendove, ali i omogućili kupcima da jednako tako budu osviješteni i da za svoju proizvodnju ili usluge koriste 100% zelenu energiju - govori Nada Podnar, direktorica Sektora za marketing HEP Opskrbe.

Vrtoglave energetske uštede

Osim doprinosa očuvanju okoliša, ZelEn ima dodatnu vrijednost u vidu zaštićenog žiga, koji kupci mogu koristiti u promotivne svrhe, isticanjem na proizvodima, navođenjem u poslovnim izvješćima, na internetskim stranicama i slično, a zavidni podaci o uštedama emisija CO2 zasigurno su atraktivni svima koji žele unaprijediti svoje poslovanje.

- Sav novac koji HEP Opskrba dobije od naknade za proizvod ZelEn, prikuplja se u poseban fond iz kojeg se financiraju projekti energetske učinkovitosti u ustanovama javnog sektora koje skrbe za socijalno najosjetljivije skupine društva, dječje vrtiće, domove za nezbrinutu djecu i bolnice - objašnjava Podnar i dodaje da je danas iz Fonda ZelEn financirano 11 projekata u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna te da je upravo u tijeku evaluacija projekata prijavljenih na ovogodišnji javni poziv ukupne vrijednosti milijun kuna. Energetske uštede na svim dosadašnjim projektima iznose ukupno 581.023,25 kilovatsati godišnje.

Young,6,Year,Old,Blonde,Girl,Child,Standing,In,Front

Ukidanje jamstva podrijetla električne energije u registru jamstva podrijetla električne energije, koji vodi HROTE, dokaz je da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, a uskoro će ovaj proizvod moći koristiti i kućanstva. Dotad se HEP Opskrba može pohvaliti s više od 100 kupaca, među kojima su Valamar, HRT, Končar, Studenac, Pliva, DS Smith, Decathlon i brojni drugi.

Budućnost turizma u Hrvatskoj

Valamar je već sedmu godinu zaredom potvrđen kao nositelj certifikata ZelEn, što znači da 100% električne energije korištene u hotelima i kampovima osigurava iz obnovljivih izvora, a energiju nabavlja iz HEP-ovih hidroelektrana koje se nalaze u registru jamstava.

- Visoka razina ekološke svjesnosti postala je iznimno važan čimbenik u turističkom sektoru, koji zbog svog obujma i intenziteta ima jednu od najodgovornijih uloga u očuvanju okoliša. Valamar je nabavkom električne energije iz obnovljivih izvora te kroz druge mjere učinkovitosti smanjio izravne i neizravne emisije stakleničkih plinova iz 1. i 2. opsega od 2015. do 2020. godine - navode iz Valamara.

A osim prelaska na električnu energiju iz obnovljivih izvora, Valamar je značaj učinak postigao zamjenom kotlovnica na lož ulje plinskim kotlovnicama, dizalicama topline, zamjenom klasičnih rasvjetnih tijela visoko učinkovitom LED rasvjetom te nabavom električnih vozila, skutera i kolica. Osim toga, Valamar Riviera dogovorila je isporuku solarnih sustava za 26 turističkih objekata diljem obale. Pored utjecaja na očuvanje okoliša, Valamar je ovime privukao više gostiju.

- Valamar dosljedno primjenjuje visoke standarde zaštite okoliša jer su okoliš i destinacija razlog dolaska gostiju. Primjetan je uzlazan trend odabira destinacije i objekta koji vode brigu o zaštiti okoliša. Gosti razumiju i prepoznaju značenje pojedinih certifikata koje objekti posjeduju te shodno tome i biraju smještaj - objašnjavaju iz Valamara.

Turizam je svakako sektor u kojem postoji mogućnost implementiranja raznih inovacija koje će pridonijeti održivoj budućnosti ove grane. Zahvaljujući svijetlim primjerima poput Valamara, koji podržavaju projekte koji brinu o zaštiti okoliša, čuvamo prirodna bogatstva Hrvatske, ali i planet. Više o ZelEnu možete pročitati ovdje

Powered by HEP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva