Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

I to je moguće: Evo kako ćete mirno spavati čak i ako ne možete platiti ratu kredita

I to je moguće: Evo kako ćete mirno spavati čak i ako ne možete platiti ratu kredita

Minimalni prekid rada ili neočekivani trošak mogu dovesti u pitanje poslovanje na kojemu ste godinama radili. Zato je dobro osigurati ga kako biste imali perspektivu, a i mirnije spavali

VIDEO

Pandemija je pokazala da je sve moguće - u jednom trenutku ostanete bez posla, primanja i svega na što ste se naviknuli cijeli život. Viša sila ne pita i u stanju je pokoriti cijeli svijet tako da nitko od nas ne bude iznimka. Ukupne posljedice nezapamćene situacije u novijoj povijesti tek će se zbrajati, no jedno je sigurno, tijekom posljednjih godinu dana mnogi su poduzetnici dovedeni u situaciju da više ne mogu otplaćivati redovito rate kredita koje su podignuli za svoje poslovanje. Da biste to spriječili, donosimo vam savjete u slučaju da pokrećete svoj posao i razmišljate o podizanju kredita.

Poslovanje bez kredita teško je zamislivo

Nitko ne voli zaduživanja, ali danas su ona neophodna za ostvarivanje osnovnih životnih potreba, poput stanovanja, obrazovanja ili poslovanja. Može se reći kako gotovo svatko danas ima barem jedno minimalno kreditno zaduženje, bilo da je riječ o privatnim ili poslovnim korisnicima. Dok privatni korisnici najčešće podižu stambene kredite, kod poslovnih korisnika to je mnogo složeniji proces jer često pomoću kredita pokreću svoj posao, koji ovisi o mnogo vanjskih čimbenika koje je ponekad teško kontrolirati. Poduzetnici dizanjem kredita financiraju sve što im je potrebno za razvoj posla, od opreme i vozila do poslovnih prostora ili proširenja proizvodnih kapaciteta.

Protekla godina naučila nas je da je sve moguće te da se život svakog od nas može promijeniti doslovno preko noći. Upravo to doživjelo je mnogo poduzetnika koji su bili primorani usporiti s radom svojih poslovnih objekata, na neko vrijeme ih zaustaviti, a neke čak i potpuno obustaviti. Zbog toga je važno biti oprezan pri pokretanju poslovanja jer kod poduzetnika bi kredit trebao biti odskočna daska za stvaranje nove poslovne vrijednosti, dovoljno velike da se ujedno otplati zaduženje i ostvari profit.

Business,Man,Accounting,Calculating,Cost,Economic,Budget,Putting,Row,And

Na što sve morate obratiti pozornost prilikom podizanja kredita

  1. Količina novca koji podižemo je prva stavka koja bi trebala odgovarati provedbenom planu koji u obzir uzima ukupne troškove. Potrebno je odrediti dovoljno novca za ostvarivanje poslovnog pothvata te paziti da taj iznos ne bude previsok, ali ni prenizak. Svaki plan trebao bi uključivati i moguće naknadne troškove, koji u prosjeku iznose od 5 do 10 posto.
  2. Osnovno je pravilo za smanjenje rizika pri podizanju kredita zaduživanje u valuti u kojoj poslodavac ima primanja. Zadnjih nekoliko godina sve su popularniji tečajevi u domaćim valutama. U slučaju podizanja kredita u eurima, morate znati da je njegova vrijednost promjenjiva, ali i da u slučaju njegova uvođenja kunski ugovori o kreditu ostaju na snazi.
  3. Kad je riječ o kamati, ona je zasigurno jedna od najvećih boljki kod svakog podizanja kredita, a jedino ako je fiksna, možete znati koliko ćete zapravo banci vratiti za posuđeni iznos. Važno je i znati kako se za vrstu kamatne stope ne morate odlučiti odmah nego ona u početku može biti promjenjiva, a u slučaju izmjene pada trenda kamata možete je promijeniti u fiksnu. Zbog toga je najbolje raspitati se o visini kamata u barem dvije ili tri banke. Uvijek zatražite simulaciju otplate za slučaj da kamatna stopa, ako je varijabilna, promijeni tečaj.
  4. Još jedna bitna stavka je hoćete li kredit otplaćivati u ratama ili anuitetima. Dok ratama brže isplaćujete glavnicu, anuitetima u početku otplaćujete veći dio kamata pa tek onda glavnice. Važno je znati kako anuiteti podrazumijevaju isti mjesečni iznos za otplatu kredita tijekom cijelog procesa otplate.
  5. U određivanju cijene kredita rok otplate čini najvažniju stavku jer je kredit skuplji što mu je rok otplate dulji. Ipak, treba postupati racionalno te u skladu sa svojim mogućnostima i planovima za razvoj poslovanja jer je najvažnije ugovoriti otplatu kredita koju je moguće plaćati na mjesečnoj razini.
Close,Up,Businessman,Hand,Writing,With,Calculating,At,Home,Office

Osigurajte svoje poslovanje

Iako su rizici poslovanja realnost, novonastali uvjeti pandemije znatno su ih povećali, tako da su u posljednjih godinu dana opstali samo najjači poduzetnici. Uz gubitak posla, ali i neizvjesnost poduzetničke budućnosti, većina poduzetnika je bez sredstava za otplatu kredita koje su podignuli za svoj biznis. Zbog ovakvih iznimnih situacija i nepredvidivih okolnosti poduzetnicima je najvažnije dobro osigurati kredit

Primjer sigurnog osiguranja i pružanja dodatne zaštite poslovanju nude razna osiguravajuća društva, ovisno o tome jeste li mikro, mali ili srednji poduzetnik te kojim se djelatnostima bavite. Uz osnovno osiguranje imovine, svoju policu možete kreirati prema svojim potrebama kako biste se osigurali od najčešćih rizika koji vam mogu ugroziti poslovanje. Ugovaranjem osiguranja pružate dodatnu sigurnost za mirno poslovanje i ne morate strahovati od neočekivanih ugroza, kao što je trenutni slučaj s pandemijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva