Obavijesti

Kvaka24

Komentari 3

Manje beba, manje posla: Pad nataliteta usporava rast BDP-a

Manje beba, manje posla: Pad nataliteta usporava rast BDP-a

Kako se korona virus širio, natalitet je pao za gotovo 4 % u cijelom svijetu. Pad nataliteta nije zaobišao ni Hrvatsku pa je u 2020. godini rođeno skoro 300 Hrvata manje nego u godini prije pandemije

VIDEO

Iako već malo više od mjesec dana koračamo 2022. godinom, mnogi se poduzetnici pitaju je li ovo dobra godina za posao. Tražeći odgovor na to pitanje, na stolu su ih dočekali trostruko veći računi za plin. A tu je i pandemija koronavirusa, koja je već drugu godinu zaredom preoblikovala svijet, ali i ubrzala mnogo toga - od pada broja stanovništva do digitalne revolucije. Izdvojili smo neke globalne teme o kojima govore ekonomski analitičari, poput Ruchira Sharme, indijskog investitora, pisca više ekonomskih djela, ali i kolumnista, a koje bi mogle obilježiti ovu poduzetničku godinu. 

Rast cijena energenata  

Nafta, plin i električna energija poskupjeli su u cijelom svijetu, a ni Hrvatska nije iznimka. Na cijene energije, prema Europskoj centralnoj banci (ECB), utječu mnogi čimbenici. Primjerice, zbog nedostataka vjetra u Ujedinjenoj Kraljevini nisu radile vjetrenjače, suša u Brazilu proizvela je manje energije u hidroelektranama, a zbog hladne zime smanjile su se zalihe nafte i plina. Ti su čimbenici, s rastom potražnje, prouzročili brzi rast cijena kojem danas svjedočimo. Budući da je velik dio troškova poduzeća i građana povezan s energijom, cijena nafte, plina i električne energije vrlo je važna i za ukupnu inflaciju

Heavy,Duty,Radiator,-,Central,Heating

U svakodnevnom životu poskupljenja energenata znače ne samo skuplje grijanje i vožnju nego i skuplju hranu i usluge. Europska središnja banka (ECB) procjenjuje da će godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovoj godini iznositi 3%. To je znatno više nego što su ekonomski stručnjaci predviđali krajem listopada prošle godine, kad je inflacija u eurozoni trebala iznositi tek 1,9%

Gospodarski rast: Snažan, ali usporava 

Premda je priroda koronavirusa u protekloj godini bila promjenjiva, posljedice pandemije ipak nisu toliko utjecale na globalni gospodarski rast. Prognoze su, prenosi The Guardian, da će ekonomski rast u ovoj godini ostati relativno snažan (oko 4%), ali će usporiti u odnosu na stanje 2021. godine, kad je zabilježen rast od oko 5,1%. U Hrvatskoj se, primjerice, prema najnovijim makroekonomskim prognozama Europske komisije, predviđa rast gospodarstva od 5,6%.

Image,Of,Two,Business,People,Pointing,At,Business,Document,Presentation

Pad nataliteta se ubrzava 

Pad nataliteta smanjio je globalni gospodarski rast, a tijekom pandemije dodatno je ubrzao svoj tempo. Kako se virus širio, natalitet je pao za gotovo 4% u cijelom svijetu. Tako je, primjerice, Kina zabilježila dramatičan pad od 15%. I u Hrvatskoj je rođeno mnogo manje beba. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj su u 2020. godini umrle 57.023 osobe, što je 10,1% više nego u prethodnoj godini, stopa mortaliteta iznosila je 14,1, a stopa nataliteta kretala se oko 9%. 

Newborn,Baby,In,Hospital

Alarmantan je podatak što je jedna od posljedica pada nataliteta ta što zemlje sa slabim rastom stanovništva ne mogu održati rast BDP-a u rasponu od 8 do 9%.  

Metaverzum i digitalna transformacija  

Američka gospodarska komora procjenjuje da je 2020. globalni internetski promet iznosio više od 3 trilijuna gigabajta, a 2022. taj će broj biti i do 50% veći. Ovaj trend stvara značajne nove mogućnosti za tvrtke svih veličina i iz različitih sektora jer će digitalizacija biti ključna za konkurentnost u nizu industrija - od financija i zdravstva do logistike i umjetne inteligencije.

Metaverzum označava spoj različitih aplikacija, soba, prostora, usluga i virtualne robe smješten u središte njegove tehnologije. Možda će zvučati pomalo zastrašujuće, ali njujorški magazin Inc. (čuven po tome što je prvi stavio na naslovnicu Stevea Jobsa, uz naslov 'Ovaj čovjek će promijeniti biznis zauvijek') procjenjuje da će samo ove godine 25% ljudi provoditi najmanje jedan sat na dan u Metaverzumu zbog posla, kupnje, obrazovanja, druženja ili zabave.  

Caucasian,Business,Woman,Are,Video,Conference,With,Visual,Reality,Or

Nadalje, Inc. piše kako se očekuje da će Metaverzum imati virtualnu ekonomiju u kojoj će se plaćati digitalnim valutama i nezamjenjivim tokenima (NFT), a koja će utjecati i na komunikaciju između tvrtke i njezinih potrošača. Osim toga, poduzeća će tako svojim zaposlenicima omogućiti bolji angažman, suradnju i povezanost kroz radne prostore u virtualnim uredima. Oni koji stvaraju i prodaju digitalnu robu u Metaverzumu prepoznaju apetit koji golema i neiskorištena publika ima prema avatarima, prostorima, predmetima, digitalnoj imovini, video i audiozapisima. Govorimo, dakle, o desecima milijuna potrošača koji trenutačno troše na digitalnu robu.  

Turizam i globalna ekonomija 

Godina 2022. mogla bi u cijelom svijetu biti obilježena kao godina u kojoj se turizam vratio na svoje stare, dobro utabane puteve. Bez obzira na to što turizam u mnogim zemljama ne igra presudnu ulogu u gospodarstvu, zbog oporavka turizma moglo bi doći do nekih pozitivnih promjena koje se tiču globalne ekonomije.

Ostale zemlje zbog ekonomskih neprilika jednostavno više ne mogu bez turizma, što će ih natjerati da se otvore prema turistima, bez obzira na još poljuljanu epidemiološku situaciju. 

Partneri projekta Kvaka24 su Hrvatska obrtnička komora, Fina, INA, Raiffeisen BANK, Hrvatska udruga poslodavaca, a projekt podržava ZICER.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'
KVAKA24: BUDITE EUSMART

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'

Na radionici pod nazivom 'Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo' stručnjaci, ali i mali te srednji poduzetnici, složili su se u jednome - ulaganje u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu uvijek se isplati

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!
PRIJAVITE SE

Majstori ljepote čekaju vas na Velesajmu, a mi poklanjamo 4 ulaznice najbržima!

Od 8. do 10. ožujka, na Zagrebačkom Velesajmu održat će se stručno događanje 'Majstori ljepote – Dani frizera i kozmetičara HOK-a', a mi vodimo četiri najbrža čitatelja i čitateljice na ovaj spektakl ljepote
Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija
za mala i srednja poduzeća

Prijavite se na besplatni tečaj i kroz tri poglavlja upoznajte osnove budućih tehnologija

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju organizira Launch event u sklopu kojih će se održati uvodna prezentacija o projektu Digital Master, panel na temu "Kako tehnologija ulazi u mala i srednja poduzeća” i networking