Kvaka24

Komentari 0

Zelena energija: Postrojenje od plastike i smeća stvara vodik

Zelena energija: Postrojenje od plastike i smeća stvara vodik

Grad Lancaster udružio se s tvrtkom SGH2 Energy Global radi izgradnje zelenog postrojenja za proizvodnju vodika koje je tri puta veće od bilo kojeg na svijetu. Za proizvodnju će koristiti plastiku i reciklirani papir

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

Novi pogon u Lancasteru u Kaliforniji nudi rješenje za dva najveća svjetska problema: klimatske promjene uzrokovane stakleničkim plinovima i plastično zagađenje.

Grad Lancaster udružio se s tvrtkom SGH2 Energy Global radi izgradnje zelenog postrojenja za proizvodnju vodika koje je tri puta veće od bilo kojeg na svijetu. Za proizvodnju će koristiti plastiku i reciklirani papir.

POGLEDAJTE VIDEO (mikroplastika utječe na zdravlje): 

Vodik se može koristiti kao gorivo za vozila, a također se može koristiti i kao električna energija.

Tvrtka trenutno pregovara s "najvećim kalifornijskim vlasnicima i operaterima stanica za distribuciju vodika" kako bi vodikom opskrbili sve 42 benzinske stanice u državi koje pružaju i tu uslugu. Cilj je tada taj broj povećati na 100, a na kraju i na 1000 stanica.

- Ljepota je u tome što će Lancaster vodik koristiti za prijevoz, ali se također može koristiti za proizvodnju električne energije. Može se skladištiti, a zatim koristiti u više svrha. Ovo će biti prvo veliko zeleno postrojenje za proizvodnju vodika u svijetu - izjavio je za Forbes Robert Do, izvršni direktor SGH2.

- Pozicionirali smo se kao alternativni energetski glavni grad svijeta. Ovo je tehnologija koja mijenja pravila igre. Ona ne rješava samo kvalitetu zraka i klimatske izazove stvaranjem vodika bez zagađenja. Ona također rješava naše probleme s plastikom i probleme otpada pretvarajući ih u 'zeleni' vodik - rekao je gradonačelnik Lancastera R. Rex Parris. 

Zelena električna energija nastaje kada se plin bogat kisikom dovodi u komoru koja sadrži plazma-baklju koja zagrijava smeće na 3871°C. Brza promjena stanja iz smeća u plazmu razdvaja atome vodika iz molekula ugljikovodika koji se zatim koriste za energiju.

- Naš proces izvlači sav ugljik iz otpada, uklanja sve čestice i kisele plinove te ne stvara toksine i zagađenje. Krajnji rezultat su vodik visoke čistoće i mala količina biogenog ugljičnog dioksida, koji nije aditiv emisijama stakleničkih plinova - tvrde u SGH2.

Kada postrojenje 2021. godine krene u puni pogon, proizvodit će 3,8 milijuna kilograma zelenog vodika godišnje.

Postrojenje će također prerađivati ​​42.000 tona čvrstog otpada godišnje koji bi inače završio na odlagalištu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla