Obavijesti

Lifestyle

Komentari 58

10 dobrih razloga za putovanje u ožujku za doček proljeća...

10 dobrih razloga za putovanje u ožujku za doček proljeća...
5

Turistički ožujak: Od proslave sv. Patrika u Dublinu, berbe grožđa u Argentini, festivala u Pirinejima, pozdravljanja Pape u Rimu do gastro doživljaja u našoj Istri

VIDEO

Jedna od najboljih zabava na svijetu svake je godine zajamčena 17.ožujka u irskom Dublinu na proslavi dana Svetog Patrika. Obilje piva i viskija, domaćih kobasica i pečenog krumpira na ulice glavnog grada dovode na tisuće mještana i turista koji nose prepoznatljive ukrase, djeteline, kape s rogovima i odjeću u obaveznoj zelenoj boji. 

To je dan u kojem pubovi rade cijelu noć, a ulicama se ori vesela irska glazba. Jedini konkurent Dublinu u proslavi sv. Patrika je New York s velikom paradom na Petoj Aveniji koja tradicionalno okuplja više od 200 tisuća ljudi. Najbolje mjesto za promatranje parade je položaj u Centralnom parku, a kao i u Irskoj u SAD-u je najluđi provod u lokalnim pubovima i na ulicama.

Praznik narcisa u Cornwallu

Ako su snježne pahulje prepoznatljivi znak jeseni, prekrasno obilježje proljeća svakako je cvat narcisa u britanskom Cornwallu poznatom po seoskom turizmu. Svake godine ga obiđe oko četiri milijuna posjetitelja, a najbolje vrijeme za posjetu je upravo ožujak zbog prirodnih ljepota, kao i manjeg broja turista te povoljnijih cijena u to doba.

Festivali glazbe i snijega u Alpama i Pirinejima

Ove je zime zemlju zatrpao rekordno velik snježni pokrivač, koji će se u Alpama i Pirinejima zadržati još dugo, a cijene smještaja i karte za skijališta će značajno pasti. Avanturisti predlažu posjetu skijalištu Flaine u francuskim Alpama, Sv. Antunu u Austriji, Soldeu-El Tarter u Andori te Baqueira Beret u španjolskim Pirinejima. Ožujak u Alpama obilježen je vrhunskim koncertom pop i rock glazbe Portes du Solei od 20. do 24. ožujka, Festivalom komedije u Mayrhofen od 18. do 22. ožujka, festival klasične glazbe Classicaval u Val d’Isèreu od 19. do 21. ožujka te plesni festival Horizon u Banskom od 23. do 29. ožujka.

Festival vatre u Valenciji 

Svake godine od 15. do 19. ožujka Valencija slavi festival Fallas. Cijeli se grad okiti velikim lutkama od kartona koje se zapale čim padne noć, a time se odaje počast Bespomoćne Djevice Marije. Preporučuje se ranije rezervirati smještaj radi velike navale turista nekoliko dana prije festivala.

Postanite dio povijesti u Rimu

Kardinali će se u ožujku okupiti u Rimu kako bi svijetu odabrali i predstavili novog Papu, a cijeli će izbor biti popraćen dimnim signalima iz Sikstinske kapele. Bijeli dim će posjetiteljima donijeti vijesti o novom poglavaru Katoličke crkve kojeg će prvi uživo vidjeti i tako postati dio povijesti.

U potrazi za vrućinom - pravac Gambija

Zapadnoafrička država Gambija je pravi skriveni turistički dragulj koji privlači povoljnim cijenama, prekrasnim prirodnim ljepotama te odličnom klimom koja u ožujku nudi prekrasnih 25-30°C. Druge popularne proljetne destinacije za turiste su Kanari, Maroko i Egipat.

Berba grožđa u Argentini

Ožujak je vrijeme Vendima festivala, velike berbe grožđa u Argentini u gradu Mendoza. To je slavlje grožđa, velikih količina vina, ali i mesa s roštilja u kojem mogu sudjelovati turisti. Osim što se uči o lokalnim običajima, turistički aranžmani često nude i uključene posjete drugim većim gradovima, uličnim slavljima i obilazak seoskih gospodarstava.

Svako je vrijeme dobro za London

Dijamant svih turističkih atrakcija London svojim posjetiteljima u ožujku nudi izložbu David Bowieja u Victoria and Albert muzeju od 23.ožujka do 11. travnja koja prikazuje više od 300 predmeta iz njegove karijere, uključujući rukopise, note, originalne kostime, fotografiju, film i glazbu. Od 1. ožujka u metropoli je otvoren modernistički ME hotel koji mami posjetitelje urbanim dizajnom u fenomenalnom kavom koja se poslužuje na terasi s pogledom na ulice Londona.

Proljetni praznici u Meksiku

Za potpuno drugačiji doživljaj proljeća treba posjetiti plaže u Cancunu ili Puerta Vallart gdje horde američkih studenata pristižu tijekom cijelog ožujka zbog proljetnih praznika. Zabave na plaži koje traju cijeli dan i noć uz obilje alkohola i kupaćih kostima su zajamčene.

Gastro doživljaj u Labinu i Rapcu

Istarska županija tijekom ožujka nudi pravi doživljaj svojim posjetiteljima uz tradicionalna jela te posjete Stazi božanstvenih izvora koja se proteže od Rapca do starog grada Labina, ali i tradicionalni uskrsni koncert u  crkvici Svetog Andrije iz 15. stoljeća Gradskog orkestra Labin i klape Labin 31. ožujka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku