Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

10 mesnih fantazija s grilla: Punjena piletina, mesni uštipci

10 mesnih fantazija s grilla: Punjena piletina, mesni uštipci

Pripremite najslasnije pljeskavice, ćevapčiće, uštipke, mazalice ili mućkalicu prema receptima majstora iz restorana Magazinska klet, koji otkrivaju kako da meso bude što sočnije

VIDEO

Za dobar roštilj najvažnije je da je meso svježe i kvalitetno, kaže chef Predrag Mitrović iz zagrebačkog restorana Magazinska klet - Pri staroj smokvi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

- Bitno je i da je roštilj na drveni ugljen te da je vatra umjerena. Roštilj ujutro prije pečenja  treba dobro očistiti i zapaliti vatru da izgori sva masnoća, dodaje kuhar Ivan Tasić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Važan je i pepeo da bi se vatra lakše držala pod kontrolom, da ne bi bila prejaka. Meso ne smijete stavljati na hladnu rešetku, mora biti dobro ugrijana - kaže.

Da bi se meso dobro ispeklo treba ga što više okretati, a ne smije se niti prepeći da bi ostalo sočno, ističe Mitrović. Jedino što mariniraju su lungić i vratina jer su tvrđi.

- Začinimo ih solju, paprom, začinskom mješavinom, premažemo senfom i prelijemo uljem. Tako treba odstajati dva dana da bi bilo sočno – kaže šef kuhinje. Uz roštilj se, dodaje, osim šopske, slaže i poriluk salata u koju ide rajčica, pečena paprika i poriluk. Začine ih uljem, octom i solju. Za ljuti umak pomiješaju ulje i što ljuću pečenu papriku.

- Za premazivanje mesa možete staviti škarnicl jedan u drugi, zarolati ih kao buketić na dnu da vam držač, pa uljiti meso vrhom. Škarnicl je dobar za premazivanje jer ne upija previše ulja - kažu roštilj majstori iz Magazinske kleti.

POGLEDAJTE GALERIJU:

7
| Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/

Gurmanska pljeskavica

Sastojci za 4 ljudi: 1200 g mljevene junetine, 80 g sira, 80 g špeka hamburger (dimljenog), žličica ljute paprike

rostilj

Priprema: Sir i špek sitno narežite, dodajte mu ljutu papriku i umiješajte u pripremljeno i začinjeno mljeveno meso. Sve dobro izmiješajte rukama i najbolje ostavite najmanje dva sata u hladnjaku. Oblikujte pljeskavice, debljine oko 1,5 cm, u krugovima. Pecite na roštilju, najprije s jedne strane na kojoj se peče duže, potom okrenite i nešto kraće pecite na drugoj strani. Servirati obavezno uz kajmak (po mogućnosti domaći), luk i lepinju.

Klasične i gurmanske mazalice

Sastojci: za klasične: lepinja, mljeveno juneće meso, sol, ljuta paprika, kajmak

za gurmanske: lepinja, mljeveno juneće meso, sol, ljuta paprika, sir i špek narezani na kockice, vrhnje

Priprema: Za klasične mazalice izrežite lepinju po pola po dužini, na četiri kriške i premažite na tanko posoljenim mljevenim junećim mesom kojeg ste začinili i s malo ljute paprike. Dobro zapecite na roštilju sa strane gdje je meso, a drugu stranu lepinje samo malo da dobije aromu. Poslužite kao predjelo uz kajmak.

Za gurmanske mazalice prerežite lepinju po pola po dužini, otvorite ju i premažite smjesom za uštipke ili gurmanku pljeskavicu (mljeveno juneće meso sa slaninom i sirom). Dobro ispecite sa strane gdje je meso, s druge malo. S mesne strane premažite vrhnjem. A želite li hrskavu lepinju uz roštilj bez nadjeva, dobro ju zapecite, nauljite, posolite i začinite paprikom.

Gurmanski ćevapčići

Sastojci: 1 kg mljevene junetine, 100 grama sira, 100 grama špeka hamburgera, 1-2 ljute svježe paprike, mljevena ljuta paprika, sol, luk

Priprema: Sitno narežite sir, špek, papriku, luk. Sve posolite i začinite ljutom mljevenom paprikom. Umiješajte u mljeveno meso i dugo miješajte (barem 20-ak minuta). Napravite loptu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Formirajte oblik ćevapa prema želji. Ispecite na roštilju, najbolje na vatri od drvenog ugljena, savjetuju iz Magazinske kleti.

Mesni uštipci

Sastojci: za porciju: 400 g mesne smjese (300 g junećeg mljevenog mesa i po 50 g sira i špeka, mljevena crvena paprika, sol, papar)

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za mesnu smjesu. Oblikujte u šest okruglica i ispecite na roštilju uz stalno okretanje. Peku se 10-15 minuta na umjerenoj vatri. Poslužite uz lepinju, kajmak, povrće sa žara ili drugi prilog po želji.

Punjena vješalica

Sastojci: za porciju: 150 g svinjetine (kare), začinska mješavina, 50 gaude, 10-15 g špeka, 1-2 šnite krastavaca, svinjska maramica

Priprema: Svinjski kare dobro istucite batom za meso. Začinite začinskom mješavinom po želji. Narežite sir, špek i krastavce. Napunite meso, zarolajte u oblik rolade i zamotajte u svinjsku maramicu. Pecite na roštilju 20-ak minuta uz okretanje. Posolite i popaprite prema želji. Poslužite uz mladi pekarski krumpir.

Gurmanski pileći 'ražnjić'

Sastojci: 70 g piletine, 20-30 g sira, malo češnjaka, 20-30 g tanko narezanih kriški špeka, začinska mješavina, sol, papar

Priprema: Nadjenite piletinu narezanim sirom, špekom i češnjakom. Začinite po želji i zarolajte te omotajte špekom. Piletina je brzo gotova na roštilju, za nekih 10 minuta. Nauljite ju i ispecite uz stalno okretanje, savjetuju iz Magazinske kleti.

Mućkalica

Sastojci: 1 kg svinjetine - lopatica ili but, 4 veće glavice luka, 5 rajčica, 4 paprike, začini prema želji - preporuka: ljuta paprika, sol, papar, ulje

rostilj

Priprema: Na laganoj vatri dugo popirjajte luk dok se ne raspadne, a potom dodajte ostalo povrće izrezano na sitne komade: najprije papriku, potom kad paprika omekša rajčicu. Povrće ne smije biti prekuhano, mora zadržati svoju hrskavost.

Svinjetinu nasjeckajte na kockice iste veličine, posolite i nauljite te ostaviti da pola sata odmara. Meso zapecite na roštilju do pola, te ga potom sljubite s povrćem i kuhajte još 25 do 30 minuta.

Punjeni pileći batak i zabatak

Sastojci: 4 komada pilećih bataka i zabatka (oko 600 grama), 200 grama kremastog sira, 100 grama špeka hamburgera (dimljenog), juneća maramica, Začini prema želji

rostilj

Priprema: Otkoštene zabatke operite, posušite papirnatim ubrusom i natrljajte sa solju, paprom i začinima prema želji. Pustite da odstoje oko 30 minuta. Izmiješajte sitno nasjeckani špek i sir i smjesom napunite meso. Umotajte ga u juneću maramicu i pecite oko 30 minuta na umjerenoj vatri.

Janjeći kotleti

Sastojci: janjeći kotleti, začini: sol, papar, mljevena paprika, začinska mješavina, senf, biljno ulje

Priprema: Janjeće kotlete začinite solju, paprom, paprikom i začinskom mješavinom po želji. Premažite senfom, prelijte uljem i držite u marinadi u hladnjaku barem dva dana, a možete dulje. Što više stoje, to su bolji i mekši. Oni se peku na roštilju kratko, do 10-ak minuta, uz često okretanje. Pazite da ih ne prepečete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima