Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja

10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja

'Stres uzrokuje otpuštanje kortizola koji ometa sposobnost tijela da obrađuje šećer i mijenja način na koji se u tijelu metaboliziraju masti, što može dovesti do povećanja ili gubitka težine'

VIDEO

1. Osip

Ako vam se događa da se odjednom negdje na tijelu pojavi osip, a inače nemate alergije, vrlo vjerojatno je to posljedica nagomilanog stresa.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje pomažu kod stresa

Pokretanje videa...

01:33

Kad ste pod dugotrajnim stresom, imunitet slabi i s vremenom počinje reagirati na promjene u tijelu koje nisu napad na imunitet i ubrzano otpuštati histamin. Ako se u međuvremenu ne smanji količina stresa, na tijelu se počinju pojavljivati crvene točkice, slične osipu koje jako svrbe.

Rješenje: Na dio tijela na kojem se pojavio osip treba se staviti vlažni ručnik. Ako se ubrzo svrab i crvenilo ne smanji potrebno je uzeti antihistamin.

2. Oscilacije u težini

- Stres uzrokuje otpuštanje kortizola koji ometa sposobnost tijela da obrađuje šećer u krvi i mijenja način na koji se u tijelu metaboliziraju masti, proteini i ugljikohidrati, što može dovesti do povećanja ili gubitka težine - objašnjava doktorica Shanna Levine. Stres može biti i uzrok prejedanja ili izbjegavanja hrane.

Ovih devet znakova ukazuje na to da ste emocionalno iscrpljeni
Ovih devet znakova ukazuje na to da ste emocionalno iscrpljeni

Rješenje: Grickajte orahe. Ako premalo jedete dobro će vam doći proteini i vlakna iz oraha.

3. Konstantne glavobolje

Ako inače nemate problema s glavoboljama i odjednom shvatite da vas u posljednjih par dana ili tjedana konstantno boli glava, to je jedna od posljedica prekomjernog stresa. Stres oslobađa kemikalije koje mogu uzrokovati promjene u živcima i krvnim žilama u mozgu, što dovodi do glavobolje.

A ako ste inače skloni migrenama, stres ih može dodatno potaknuti i pogoršati. Također je uobičajeno da su vam pod stresom konstantno napeti mišići u tijelu, što također može uzrokovati glavobolju. 

Rješenje: Kad osjetite da započinje glavobolja popijte ibuprofen, a ako niste skloni tabletama, nabavite ulje lavande ili peperminta te s njima lagano masirajte sljepoočnice.

4. Čudan osjećaj u želucu

Stres može utjecati na probavu, i to na više različitih načina. 

- Može usporiti pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje plinove i napuhavanje, te može pojačati grčenje crijeva što uzrokuje bol i povraćanje - rekla je doktorica Deborah Rhodes za Reader's Digest.

Rješenje: U ljekarni kupite lijek za smanjenje želučane kiseline ili probajte ujutro piti čaj od đumbira.

5. Učestale prehlade

Stres ima loš utjecaj na ljudski imunitet i čovjek se može lako razboljeti, a teže se bori s upalama i infekcijama. 

- Ljudi koji su pod stresom često se na kraju razbole. To može biti obična prehlada koja inače prođe za par dana, ali s imunitetom u ovako lošem stanju, čovjek će se puno duže boriti protiv virusa - objašnjava dr. Levine.

Šest načina kako smanjiti stres
Šest načina kako smanjiti stres

Rješenje: Jedna studija je pokazala da dodaci u prehrani na bazi cinka ili pastile s cinkom mogu skratiti duljinu prehlade oko jednog dana ako se uzmu u prvih 24 sata prehlade. Meditacija, redovita vježba i obilje spavanja također vam mogu pomoći da se opustite i ojačate imunitet. 

6. Ponovo ste dobili... akne

Mislili ste da su akne udaljena tinejdžerska noćna mora, ali ako je vaše lice iznenada nered u prištićima, vrlo vjerojatno je uzrok izbijanja stres. Kada ste pod stresom, vaše tijelo ispire više hormona, poput kortizola. Tada žlijezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulama zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože pa se pojavljuju akne. 

Rješenje: Kod akni pomažu kreme koje sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, ali samo ako ih redovno koristite. Od prirodnih lijekova pomaže pranje lica zelenim čajem ili mazanje aloe vera gelom.

7. Kaos u glavi

- Stres ima veliki utjecaj i na mentalno zdravlje čovjeka. Povećanje hormona kortizola u tijelu ometa koncentraciju, uzrokuje probleme s pamćenjem, a uzrok je i anksioznosti i depresiji - rekla je dr. Levine.

Rješenje: Odmor, spavanje i usporavanje životnog ritma dok se ne osjećate kao da su vam se ponovo napunile baterije. Probajte vježbu u kojoj zatvorite oči i koncentrirate se na sporo i duboko disanje.

8. Ispadanje kose

Stres može uzrokovati povećano ispadanje kose. Inače je normalno da svaki dan čovjek izgubi par vlasi kose koje se s vremenom obnove, ali kad se to događa pod utjecajem stresa puno veći broj folikula ulazi u fazu mirovanja što uzrokuje povećano ispadanje kose. Također, stres može utjecati na imunitet koji napada folikule kose i potiče veće opadanje vlasi.

Rješenje: Trebate naći tehniku opuštanja i svesti stres na minimum. Kad se tijelo počne opuštati, kosa će ponovo početi normalno rasti.

9. Budite se iscrpljeni

Ako vam je teško ujutro dići iz kreveta, a prespavali ste cijelu noć, vjerojatno ste klinički iscrpljeni. 

Pronađite unutarnji mir: Odmak od problema i obaveza može se postići osjećajem 'trenutka'
Pronađite unutarnji mir: Odmak od problema i obaveza može se postići osjećajem 'trenutka'

- Stres je energetski iscrpljujuć jer potajno utječe na ubrzani rad svih tjelesnih sustava (imuniteta, žičanog sustava i sl.). Vaše tijelo to stanje shvaća kao posebno iscrpljujući rad i čak cjelonoćni odmor nije dovoljan da se tijelo energetski obnovi.

Rješenje: Usporite. Sve obveze koje se ne moraju odmah obaviti - odgodite i priuštite si fizički i psihički odmor.

10. Nemate volje za seks

Kad ste pod stresom i imate milijun stvari na pameti, poriv za seks je kao zadnja rupa na svirali - praktički nepostojeći. Kad se pojavi prilika za seksualni odnos iako to želite, vrlo vjerojatno ćete se loše fizički osjećati ili nećete imati volje.

Rješenje: Počnite se fizički baviti s nečim - teretana, joga ili bicikliranje. što god vam odgovara. Pojačana tjelovježba će vratiti balans vašem tijelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara